33.2 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăSpecialComert ilegal cu tigari in Piata Centrala a Botosaniului

Comert ilegal cu tigari in Piata Centrala a Botosaniului

Prefectul judetului Botosani, Cristian Roman, considera ca institutiile statului si-au facut datoria in cadrul campaniei pe care acesta a declansat-o in urma cu trei luni impotriva evaziunii fiscale. Rapoartele transmise Institutiei Prefectului de catre organele abilitate in lupta cu evaziunea fiscala il multumesc pe primul reprezentant al Guvernului, dar sustine in acelasi timp ca actiunea este abia la inceput.
„Eu cred ca inca mai avem treaba, cred ca e doar inceputul. Ne-am propus sa venim in trei luni cu rezultate notabile si vom continua asa pana la sfarsitul anului”, a declarat Cristian Roman, prefectul judetului Botosani. Controalele s-au desfasurat pe mai multe domenii de activitate, respectiv panificatie, alcool, tutun, prelucrarea si comercializarea carnii, masa lemnoasa, prelucrarea laptelui, cereale, uleiuri minerale, transporturi dar si in domeniul confectiilor, fiind constatate un numar de 35 de infractiuni de evaziune fiscala in doar trei luni. „Nu stiu sa mai fie un judet in tara care sa mai fi facut asemenea efort. Nu ne intereseaza numarul amenzilor, al dosarelor penale, ci cuantumul sumelor stranse la Bugetul de Stat”, a mai spus prefectul Roman.
Aproape 70 la suta din infractiunile de evaziune fiscala identificate de organele de control se refera la vanzarea ilegala de tigari. Comertul ilegal cu tigari se practica cu predilectie in piata centrala a municipiului Botosani, dupa cum se arata intr-un comunicat transmis redactiei. Cele 85 de actiuni de control pe care Garda Financiara, Directia Generala a Finantelor Publice, Inspectoratul de Politie Judetean, dar si Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului Botosani sau Inspectoratul Teritorial de Munca le-au efectuat s-au finalizat cu sase sesizari penale in domeniul panificatiei, al transporturilor, al comertului dar si al confectiilor si peste 50 de agenti economici sanctionati. Prejudiciul cel mai mare stabilit in urma sesizarii Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani s-a inregistrat la doua firme de transport in comun. In total, cele doua societati au creat prejudicii statului de peste 10 miliarde de lei. Prefectul Cristian Roman a declarat ca este vorba despre neincasarea biletelor de calatorie sau folosirea facilitatilor care se acorda pensionarilor la transportul in comun in alte scopuri. In jur de 6 miliarde de lei reprezinta prejudiciul creat de o societate in domeniul panificatiei in urma unor tranzactii cu o serie de utilaje. Actiunea de combatere a evaziunii fiscale a suspendat activitatea in cele trei luni la cel putin 22 de unitati botosanene in aceste domenii de activitate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă