6.2 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecialCombinatul Siderurgic TMK polueaza Resita

Combinatul Siderurgic TMK polueaza Resita

» Locuitorii din Resita sunt supusi la un tratament pe care nimeni nu si l-ar dori.

» Zilnic, tone de praf si pulberi sunt deversate in atmosfera de Combinatul Siderurgic din localitate.

» Sunt ore la rand cand deasupra orasului pluteste un nor de fum, praf si gaze pe care localnicii sunt obligati sa-l inhaleze.

Oamenii spun ca situatia se agraveaza la sfarsit de saptamana, cand, din cauza filtrelor care nu sunt puse in functiune, tone de praf si suspensii ajung in aer. Situatia este si mai critica atunci cand vantul isi schimba directia si toate noxele ajung peste oras, amestecate cu fumul pe care il produce zilnic si depozitul de gunoi din Dealul Lupacului. Poluarea afecteaza intregul oras. Praful rosu si alb se depune pe masini, distruge vegetatia, intra in case si este inhalat de oameni. Pana si satele din jurul orasului sunt afectate de acest fenomen. Localnicii din Soceni, Tarnova, Terova, Cuptoare sau Secu, spun ca, din cauza pulberilor si a gazelor, in ultimii ani, productia agricola a scazut foarte mult. Cele mai afectate sunt culturile de rosii si legume. Acestea sunt arse ca de un fel de mana. Cu toate ca resitenii au investit bani pentru a-si amenaja cate un colt verde, nu se pot bucura de el.

 

Florile si arbustii ornamentali nu au nici o sansa. Corola unei flori de trandafiri nu rezista mai mult de o zi, iar petalele sunt toate arse. Locuitorii din oras sunt constienti de pericolul poluarii, dar nu au ce face, pentru ca trebuie sa iasa din case si sa-si scoata copiii la plimbare.
Responsabilul cu probleme de mediu din combinat, Aurora Ioan, spune: ,,stim de aceste necazuri. In prezent, lucram la izolarea halei, iar de la 1 august intreaga activitate va fi oprita timp de o luna. In acest timp, cuptorul si instalatia de captare vor fi modernizate". Legat de acuzatiile localnicilor, Aurora Ioan spune ca ,,lucrurile nu stau chiar asa. Din cauza crizei, sambata si duminica nu se lucreaza, iar sistemul electronic al instalatiilor nu permite pornirea cuptorului fara instalatia de depoluare".

Cert este ca vecinii se plang de efectele poluarii. Maria Cedrea spune ca ,,nu poti deschide un geam, praful si fumul intra peste tot. Mai ales sambata si duminica. Pe strada asta sunt 50 de familii. Aproape ca nu este casa in care sa nu fi murit cineva de cancer. Inainte ne poluau comunistii, acu’ ne polueaza capitalistii". Un alt localnic, Valentin Homescu, spune: ,,am bagat peste 1000 de euro in gradina asta. si ce folos? Totul se usuca, florile nu tin nici macar o zi. Sambata si duminica este jale. Cei de la combinat opresc filtrele ca sa economiseasca curent. si atunci, noi inghitim praful si gazele. Cei de la Mediu ar trebui sa vina si aici sa vada ce se intampla". Comisarul Gheorghe Pitulan de la Garda de Mediu, spune: ,,Am verificat si se lucreaza la modernizarea captarii si a cuptorului. Suntem pe pozitie si supraveghem cazul".

Cele mai citite
00:00:48

VIDEO. Atac israelian asupra unei case din Rafah

Palestinienii din sudul Fâșiei Gaza s-au grăbit vineri (1 decembrie) să salveze copii și alte persoane rănite în urma unui atac israelian asupra unei...

A început parada militară de Ziua Națională în Capitală. LIVE VIDEO

Parada militară organizată la Bucureşti cu ocazia Zilei Naţionale a României a început vineri în Piaţa Arcului de Triumf, edificiu emblematic al Capitalei, inaugurat...
00:00:52

VIDEO. Palestinienii fug din Khan Younis

Palestinienii și-au părăsit casele din Khan Younis, în Gaza, îndreptându-se spre vest vineri (1 decembrie), după ce luptele dintre Israel și Hamas au reînceput. Avioanele...
Ultima oră
Pe aceeași temă