7.3 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecial„Colonul fără sfârșit”. Suvenirurile cu greşeli după operele lui Brâncuși

„Colonul fără sfârșit”. Suvenirurile cu greşeli după operele lui Brâncuși

De doi ani de zile, în magazinul cu suveniruri din centrul oraşului Târgu Jiu se vând plăci de faianţă cu operele marelui sculptor, cu traducerea greşită în limba franceză, potrivit Digi24.

„Daca nu ar avea e-ul de la sfârşit ar fi colonul, partea aceea a intestinului”, a declarat Rodica Calotă profesoară de franceză pentru postul de televiziune.

Edilii din Târgu Jiu s-au gândit să scoată un ban din operele marelui sculptor Constantin Brâncuşi. La magazinul de suveniruri din oraş deţinut de primărie se vând plăci de faianţă cu cele trei mari lucrări cu denumiri în română, engleză şI franceză.

„La table du silence se scrie cu e nu cu a, iar la colon se scrie cu n dublu, deci consoană geminată”, explică Rodica Calotă.

Suvenirurile cu greşeli grave se vând în această formă de doi ani, dar niciun oficial nu a observat că traducerea în franceză este greşită. Mai mult, firma care a produs aceste suveniruri cu greşeli i-a aparţinut cândva fostului director al Centrului Brâncuşi, acum consilier al preşedintelui Consiliului Judeţean.

Actualii patroni ai firmei nu au purtut fi contactaţi. Responsabilii centrului brancusi, in schimb, se lauda ca au retras materialele promotionale.

„Am notificat producătorul ca să le refacă şi in condiţiile în care aceste vederi vor fi refăcute cu textul corect ele vor fi repuse în vânzare. Altfel, nu. Există un responsabil al magazinului care în mod normal ar trebui să le verifice şi să vadă despre ce e vorba ”, spune Doru Strâmbulescu, directorul Centrului de Cultură Constantin Brâncuşi.

„Vreau ca, de acum, să existe o procedură foarte clară privind intrarea materialelor promoţionale în magazinul nostru de informare turistică, să stabilim foarte clar cine îşi asumă responsabilitatea. Sigur se va face o anchetă internă, eu sunt curios de ce se ajunge la astfel de lucruri”, spune Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu Jiu.

Turiştii nu sunt încântaţi de suvenirurile pe care le găsesc la magazinul din oraş.

Primăria Târgu Jiu nu a organizat licitaţii pentru contractele cu firmele care produc suveniruri. Edilii au oferit spaţiul comerical şi primesc, în schimb, un procent de 20% din vânzarea lor. 

Cele mai citite

Naţionala feminină de fotbal a României, eșec drastic în fața Finlandei

Naţionala feminină de fotbal a României a pierdut fără drept de apel în fața Finlandei, cu scorul de 6-0, la Turku, într-un meci din...

Maia Sandu, mesaj de Ziua Națională a României. VIDEO

România este iubită în Republica Moldova pentru ajutorul constant, dar, mai ales, pentru lucrurile care ne unesc - limba transmisă cu dragoste de părinţi,...

Mesajul lui Ciucă de 1 Decembrie

Preşedintele Senatului și al Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a transmis, astăzi, un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale."Iubirea de ţară stă în inimă...
Ultima oră
Pe aceeași temă