17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialColonia cu cocioabe vechi de un secol

Colonia cu cocioabe vechi de un secol

» Peste 40 de familii din Aninoasa traiesc zi de zi cu teama ca ar putea muri strivite in propriile locuinte. Tavanele cocioabelor in care locuiesc au inceput sa se prabuseasca, iar oamenii ar putea fi prinsi in orice moment intre daramaturi. Spun ca s-ar muta de aici, dar blocul promis de autoritati este doar in faza de proiect.

Romii care locuiesc in colonia de la intrarea in orasul Aninoasa, situata chiar pe marginea Drumului National 66, se tem pentru viata lor si a copiilor lor. S-ar muta din cocioabele insalubre, a caror vechime depaseste 100 de ani, dar nu au unde. Traiesc din ajutorul social de la primarie si din alocatiile celor mici, asa ca nici vorba sa poata sa isi cumpere o locuinta. Privesc cu teama cum tencuiala se desprinde din fostele baraci muncitoresti, aflate intr-o avansata stare de degradare, si spera doar ca acoperisurile sa nu cada peste ei si sa ii striveasca. "Am vrea sa ne mutam, ne-am saturat sa stam in conditiile astea, in case care se prabusesc peste noi. Ne cade tavanul in cap si e o infectie aici… Sa traiesti cu copiii… si acolo trebuie sa ai serviciu, cu ce platesti intretinerea? Dar am vrea sa ne mutam", spune Claudia Cornea. Femeia are un copil la scoala si povesteste ca se uita cu groaza cum acoperisul se prabuseste, iar printre case colcaie sobolanii.

 

De asemenea, Daniel Caldarar, unul dintre localnici, crede ca cineva ar trebui sa ia o masura urgenta, pentru ca zona reprezinta un real pericol. "Sunt atatia copii aicea, care se imbolnavesc. Este o cismea aici si atat. Nu exista niciun fel de conditii in rest. Cad tavanele peste oameni in casa. Acum trei ani de zile, am renovat tavanul, din banii mei, pentru ca mi-a cazut peste o fetita de sase ani. A cazut tavanul peste noi in pat. si? Tot asa ramane. Cine stie cat ne mai tine aici, 5 – 10 ani…", povesteste Caldarar.
Oamenii nu mai stiu ce sa faca si cum o vor scoate la capat si cred ca sunt pacaliti de cei din administratia publica. In replica, primarul orasului, Ilie Botgros, spune ca a gasit solutia: le construieste un bloc. "De mai multi ani ne straduim sa prindem niste fonduri. Dupa trei ani de zile am reusit ca proiectul sa prinda contur. Cu ajutorul Ministerului Dezvoltarii Publice am reusit sa prindem fonduri pentru acesti cetateni, care vor fi mutati in apartamente cu doua camere, cu conditii optime, racordati la toate utilitatile. In luna iunie se tine licitatia si ne vom apuca de lucru. Sper ca pana la sfarsitul anului sa finalizam blocul", sustine primarul localitatii Aninoasa, Ilie Botgros.
Colonia de la intrarea in Aninoasa a fost construita la inceputurile exploatarii carbunelui, pentru muncitorii veniti din diverse colturi ale tarii. In anii ’80, fostele baraci muncitoresti au fost populate cu romi, iar zona nu are canalizare, apa curenta, gaz metan si nici macar un banal tomberon pentru gunoi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă