Reprezentanții Colegiului Farmaciștilor din România (CFR) au discutat, joi, cu ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, despre colaborarea privind reforma în sănătate, relatează Agerpres.
Unul dintre cele mai importante puncte aduse în atenția ministrului Sănătății de către Colegiu este cel privind introducerea de reglementări privind publicitatea farmaciei și a serviciilor farmaceutice.
Chiar dacă România beneficiază de reglementări privind publicitatea medicamentelor, lipsa unor prevederi privind publicitatea farmaciei a creat premisele unor reclame mascate la medicamente și a generat publicitate înșelătoare, unele farmacii făcându-și reclamă cu un conținut neadevărat, incorect sau înșelător, aspecte ce contravin intereselor pacienților dar și eticii și deontologiei farmaciștilor. (…) Colegiul Farmaciștilor consideră că este necesară luarea unor măsuri urgente în domeniul publicității medicamentelor și a farmaciei. Colegiul recomandă modificarea legii farmaciei prin introducerea unui nou capitol care să creeze cadrul unei competiții corecte și loiale între farmacii, dar și completarea legislației în sensul stabilirii clare și precise a responsabilității fiecărei instituții de autoritate și supraveghere a publicității în domeniul farmaceutic, precum și stabilirea unei colaborări permanente între instituțiile de resort și asociațiile profesionale", spun reprezentanții Colegiului Farmaciștilor.
Totodată, reprezentanții farmaciștilor au propus menținerea permanentă a criteriului demografic la înființarea farmaciilor, în acest sens colegiul susținând instituirea cu titlu permanent în legislație a criteriului demografic la înființarea farmaciilor, până la momentul în care se va atinge un echilibru economico-financiar.
"Acest lucru ar duce la crearea unui climat predictibil în domeniul farmaceutic, ar asigura accesul echitabil al pacienților la servicii farmaceutice și ar preveni distorsiuni masive pe piața muncii", mai spun farmaciștii.
Consultarea Colegiului la elaborarea listei medicamentelor de care beneficiază asigurații este un alt punct propus de farmaciști.
"Procesul de elaborare a listei de medicamente de care beneficiază asigurații a fost conceput astfel încât să includă și consultarea specialiștilor în domeniul farmaceutic, mai precis a Colegiului Farmaciștilor din România (CFR)", afirmă sursa citată.
Colegiul precizează că MS nu are cunoștință despre înființarea de farmacii într-o serie de benzinării.
"Am informat conducerea Ministerului Sănătății despre știrea apărută în presă privind înființarea de farmacii într-o serie de benzinarii.Ministerul Sănătății nu are cunoștință despre această situație și am fost asigurați că în viitor nu se vor introduce niciun fel de excepții la înființarea farmaciilor în România", susțin farmaciștii.