11 C
București
duminică, 15 septembrie 2024
AcasăSpecialColaborare culturala transfrontaliera romano-bulgara

Colaborare culturala transfrontaliera romano-bulgara

Integrarea europeana, cu latura sa de multiculturalitate, incepe sa se manifeste incurajator si intr-o zona geografica aparent nespectaculoasa: sudul si nordul malurilor Dunarii, adica teritoriul care gazduieste orasele Giurgiu, Oltenita, Calarasi si corespondentele lor de peste fluviu, Ruse, Tutrakan (Turtucaia) si Silistra. Lor li se vor adauga cele doua statiuni de la Marea Neagra Mangalia si Varna.
Este vorba, cu alte cuvinte, despre o calatorie in istorie cu o dubla rasfrangere in oglinda Dunarii, de-o parte si de cealalta a ei, un dialog istorico-arheologic al oraselor vecine, legate prin multiple elemente de civilizatie arhaica. Se stie, in zona Dunarii de Jos, in mileniul V, a.Ch., s-a dezvoltat celebra Cultura Gumelnita, un leagan al spiritualitatii europene, inca insuficient cunoscut si exploatat arheologic.
Tocmai de aceea protocolul de colaborare in domeniul turismului arheologic isi propune sa promoveze valorile spirituale ale zonei, sa revitalizeze traditiile ce individualizeaza comunitatile etnice dunarene, sa impuna proiecte de colaborare culturala regionala.
Astfel, fiecare muzeu din localitatile enumerate mai inainte va fi inclus intr-un schimb de expozitii, incadrate intr-un plan comun de colaborare vizand legaturile culturii si civilizatiei de la Dunarea de Jos, din cele mai indepartate timpuri pana azi. O importanta aparte in acest sens o capata deschiderea traseului cultural-turistic Bucuresti-Oltenita-Tutrakan, cu remarcabilele obiective: palatul carturarului Udriste Nasturel si biserica din Heresti, ctitorite in secolul al XVII-lea, biserica Manastirii Negoiesti, monument istoric din vremea domnitorului Matei Basarab, Muzeul de Arta din Oltenita, Muzeul Civilizatiei Gumelnita, din aceeasi localitate, iar peste Dunare, la Tutrakan, Muzeul Pescuitului si Ambarcatiunilor, Muzeul de Istorie, Muzeul Etnografic, Rezervatia „Rabasca Mahala”.
Proiectul mai cuprinde organizarea de serbari religioase si aniversari comune (Sfantul Gheorghe, Sfantul Nicolae, Serbarile Dunarii), promovarea turismului in zona Calimoc-Braslen (Bulgaria), reconstruirea morii de apa de pe Dunare, care pana in 1943 le-a servit atat locuitorilor din Oltenita, cat si celor din Tutrakan.
Pentru ca promovarea acestor obiective sa nu esueze in reverii, institutiile culturale si ale administratiei locale din orasele respective vor colabora la elaborarea programelor pentru accesarea fondurilor PHARE si a fondurilor structurale europene de dezvoltare, care se vor derula in perioada iunie-septembrie 2006 si pe termen mediu intre anii 2007 si 2013.

Cele mai citite

Inteligența artificială și automatizarea transformă diverse domenii, dar contabilii rămân esențiali, potrivit unui expert ASE

Tehnologiile emergente, precum inteligența artificială, roboții și softurile complexe, pătrund rapid în tot mai multe sectoare de activitate. Dacă în unele cazuri, acestea eficientizează...

FOTO Un tânăr de 20 de ani a intrat cu mașina într-un copac. A murit pe loc

Un accident mortal a avut loc, în noaptea trecută în comuna Bumbești Pițic, din județul Gorj. Un tânăr de 20 de ani a pierdut...

Arestat preventiv pentru că și-a agresat sexual fiica vitregă

Un bărbat de 35 de ani, din localitatea Cornești, județul Dâmbovița, a fost arestat preventiv, pentru că și-a agresat sexual fiica vitregă, în vârstă...
Ultima oră
Pe aceeași temă