0.8 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeSpecialCodul penal si codul civil, promulgate

Codul penal si codul civil, promulgate

Presedintele Traian Basescu a promulgat vineri Legea privind Codul penal si Legea privind Codul civil, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea la data de 22 iunie – relateaza agentia NewsIn.

Guvernul si-a asumat raspunderea pe cele doua Coduri, penal si civil, in doua sedinte succesive ale Parlamentului, la 22 iunie, si ulterior nicio formatiune politica nu a depus motiune de cenzura.

In sedinta Parlamentului, premierul Emil Boc a prezentat principalele noutati din cele doua proiecte, mentionand introducerea unor noi infractiuni, reglementarea dreptului la viata, sanatate si demnitate si garantii suplimentare pentru clientii bancilor.

Boc a declarat ca proiectul Codului Civil reglementeaza pentru prima data drepturi precum cel la viata, la sanatate, la integritate, la viata privata si la demnitatea persoanei, dar si respectul memoriei persoanei decedate.

Proiectul de Cod Civil legifereaza institutia logodnei, sotii vor putea opta pentru regimul comunitatii legale sau pentru separatia bunurilor, iar in ceea ce priveste divortul, Codul introduce doua noi proceduri de divort, mai rapide: divortul pe cale administrativa si cel prin procedura notariala – acestea fiind posibile doar daca sotii nu au copii minori si ambii sunt de acord cu divortul.

Noile norme mai prevad ca pot fi ipotecate si bunurile mobile, nu doar cele imobile, si sunt introduse noi tipuri de contracte speciale, precum contractele de comision, de consignatie, de expeditie, de transport, de agentie, de intermediere, de antrepriza, de depozit si cel hotelier. Sunt reglementate totodata distinct contracte specifice mediului bancar – contul bancar curent, depozitul, facilitatea de credit si inchirierea casetei de valori. Astfel, Codul introduce garantii suplimentare pentru clientii bancilor, cum ar fi obligatia de a informa clientul periodic cu privire la evolutia contului sau.

Pentru o serie de contracte sunt propuse solutii de protejare a partilor semnatare de eventualele abuzuri. Prin urmare, pentru contractul de locatiune se aplica titlul executoriu la expirarea termenului, fiind astfel reglementata situatia in care locatarul refuza sa restituie bunul dat in locatiune.

In ceea ce priveste proiectul Codului Penal, premierul a spus ca noul act normativ introduce o pedeapsa complementara – interzicerea dreptului de a se apropia de locuinta, de locul de munca, scoala sau de alte locuri unde victima desfasoara activitati sociale.

Proiectul reglementeaza totodata raspunderea penala a minorilor, prin aplicarea cu prioritate a masurilor educative neprivative de libertate, iar cele privative de libertate devin exceptii si se vor aplica doar pentru infractiuni grave sau pentru infractiuni multiple.

Actiunile de violenta domestica reprezinta circumstante agravante in cazul tuturor infractiunilor contra integritatii corporale si sanatatii, iar in ceea ce priveste infractiunea de intrerupere a cursului sarcinii s-a prevazut explicit nepedepsirea femeii insarcinate care comite aceasta fapta. Faptele de violenta asupra mamei pe durata sarcinii au fost incriminate, daca au condus la lezarea fatului, la vatamarea corporala sau la moartea copilului dupa nastere.

Coalitia "Opriti Codurile!" i-a trimis, miercuri, o scrisoare oficiala presedintelui Traian Basescu, in care ii solicita sa nu promulge proiectele Codurilor, ca raspuns la recomandarea presedintelui Romaniei, din 22 aprilie, ca societatea civila sa-i prezinte un punct de vedere pe aceste legi.

Coalitia "Opriti Codurile!" cerea retrimiterea proiectelor de Coduri catre Parlament, pentru reexaminare, deoarece reglementarile adoptate prin angajarea raspunderii Guvernului s-ar afla in contradictie cu optiunile opiniei publice si cu vointa cetatenilor Romaniei, dupa cum releva un sondaj realizat la cererea Transparency International Romania.

Astfel, Coalitia facea referire, in scrisoarea adresata presedintelui, la noile prevederi privind concubinajul sau uniunea consensuala. "Nu intelegem de ce noul Cod Civil nu reglementeaza institutia uniunii consensuale, o institutie specifica secolului XXI, prin comparatie cu cea a logodnei, specifica Evului Mediu romanesc. Nu intelegem de ce logodna a fost considerata mai importanta, spre a fi legiferata, ea fiind o institutie desueta, spre deosebire de uniunea consensuala care este o realitate sociala contemporana asa cum o dovedesc si doua studii recent realizate de catre Agentia Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene", aratau membrii Colitiei.

De asemenea, Coalitia reclama pedepsele prea mici in cazul infractiunilor sexuale contra minorilor, in conditiile in care sondajul a aratat ca 40,2% dintre repondenti considera ca pentru infractiuni de aceasta natura se cuvin pedepse privative de libertate mai mari de 20 de ani sau chiar detentia pe viata. "Va rugam sa NU permiteti ca Romania sa devina paradisul infractorilor sexuali contra minorelor si minorilor", cerea Coalitia.

Cele mai citite

Parlamentul din Ucraina a cerut UE să deschidă negocieri cu ea în vederea aderării

Parlamentul ucrainean a cerut Uniunii Europene(UE) să deschidă negocieri cu această ţară în vederea aderării la blocul comunitar, relatează DPA sâmbătă, potrivit agerpres.ro. Parlamentarii ucraineni...

Burduja cere conducerii Hidroelectrica accelerarea proiectelor începute înainte de ’89

Ministrului Energiei, Sebastian Burduja a vizitat astăzi o hidrocentrală începută înainte de 1989, în judeţul Iaşi, lângă Paşcani, care în prezent este într-un stadiu...

Cât te costă să faci Revelionul cu Bădălău

Monato, salonul de evenimente deținut de fiica baronului PSD de Giurgiu Niculae Bădălău, se pregătește să ofere o experiență de Revelion cu adevărat...
Ultima oră
Pe aceeași temă