2.1 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeSpecialCod roşu de inundaţii în Timiş

Cod roşu de inundaţii în Timiş

Hidrologii au emis cod roşu de inundaţii în zona localităţii Gătaia, din judeţul Timiş, unde râul Bârzava a atins cota a treia de apărare, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Direcţiei Apelor Banat, Sorina Neaga. În zona localităţii Gătaia a fost emis cod roşu de inundaţii, după ce râul Bârzava a atins cota a III-a de apărare”, a spus Neaga, citată de Mediafax.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Banat, la faţa locului se află mai multe detaşamente de pompieri care monitorizează situaţia şi sunt pregătite să intervină în cazul în care râul Bârzava va depăşi digurile. Hidrologii au decis marţi să prelungească pentru încă o zi, până miercuri după-amiază, codul portocaliu de inundaţii valabil pe câteva râuri din Banat, în vreme ce codul galben rămâne valabil pe râurile din nordul şi vestul ţării.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) anunţă că specialiştii au decis, având în vedere starea hidrologică actuală, dar şi prognoza meteo pentru următoarele 24 de ore, care prevede cantităţi importante de precipitaţi, să menţină până miercuri după-amiază avertizarea cod portocaliu de inundaţii pe râurile Caraş şi Nera, instituind totodată avertizare de inundaţii de acelaşi nivel pe râul Bârzava.

“Se instituie cod portocaliu pe râul Bârzava, pe sectorul din aval de staţia de la Gătaia, şi se menţine pe râurile Caraş, pe sectorul din aval de Caraşova şi pe Nera, pe sectorul în aval de Dalboşeţ, aferente judeţelor Timiş şi Caraş-Severin”, se arată într-un comunicat de marţi al INHGA. Acelaşi document anunţă că se menţine codul galben pentru râul Tisa şi pentru râurile din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş, Someş – în aval de confluenţa cu râul Lăpuş, Crasna, Crişul Negru, Crişul Alb, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava şi Moraviţa. Avertizarea cod portocaliu a fost transmisă autorităţilor locale din judeţele Timiş şi Caraş-Severin, iar cea cod galben celor din judeţele Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Bihor, Arad, Hunedoara, Timiş şi Caraş-Severin.

Inundaţiile au creat deja probleme în ultimele ore în Banat, angajaţii Administraţiei Naţionale “Apele Române” (ANAR) anunţând că au fost nevoiţi să folosească o mie de saci de nisip pentru a înălţa malurile râului Nădrag şi a salva astfel localnicii de inundaţii. Câteva zeci de locuinţe şi gospodării au fost inundate în judeţele Bistriţa-Năsăud şi Botoşani în urma ploilor din ultimele zile, în alte zone consecinţele vremii rele fiind ruperea unor construcţii de apărare la inundaţii, a unor poduri sau chiar distrugerea unor porţiuni de drum.

Cele mai citite

Pe ce cheltuie CE Oltenia 1 milion de euro

Complexul Energetic Oltenia a alocat un buget de peste un milion de euro pentru închirierea de utilaje și echipamente de construcții și de lucrări...

AUR va organiza un Congres extraordinar pe data de 2 decembrie la Alba Iulia

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) anunţă organizarea unui Congres extraordinar, pe data de 2 decembrie, la Alba Iulia, prilej cu care vor fi discutate...

Majoritatea britanicilor vor reintegrarea pe piața unică a UE

Majoritatea britanicilor susțin reintegrarea pe piața unică a Uniunii Europene(UE), chiar dacă asta ar însemna restabilirea liberei circulații a lucrătorilor din blocul european, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă