4.6 C
București
luni, 2 decembrie 2024
AcasăSpecialCod de conduita pe blog

Cod de conduita pe blog

» Blogosfera ar putea fi definita si ca spatiu de conversatie virtual democratic. Cat de democratic, cata libertate de opinie insa?

» Recent, cateva figuri importante ale netului au propus un fel de cod deontologic al bloggerilor, menit sa "spele" cumva calitatea discursului pe net.

» Jimmy Wales, fondator al enciclopediei virtuale Wikipedia, si Tim O’Reilly au fost cei care au preluat sarcina antipatica de a propune un set de reguli bazate pe bunul simt individual, care sa ofere o anumita conduita dezbaterilor online.

Inutil de mentionat ca recomandarile lor au starnit deja controverse.
Postarile vizate in special sunt, evident, cele anonime. Cei doi sunt pentru interzicerea acestora in pofida celor care striga "Cenzura!". O’Reilly, care a si postat o schita a viitorului cod pe blogul companiei sale (radar.oreilly.com), a declarat ca o cearta recenta intre mai multi bloggeri recunoscuti ofera ocazia "sa schimbam perceptia oamenilor despre ce este acceptabil pe internet si ce nu".
Ceea ce i-a facut pe cei doi sa actioneze astfel suna intr-adevar urat: in urma unor controverse online, Kathy Sierra, experta in hi-tech, a primit amenintari cu moartea tocmai pentru ca sustinea ideea stergerii mesajelor agresive de pe bloguri. Ea a apelat si la politie in urma primirii amenintarilor, combinate cu postarea de fotografii trucate in care femeia era pusa in tot felul de posturi umilitoare. Sierra a mai declarat ca ceea ce o deranjeaza cel mai mult este usurinta cu care sunt tratate aceste probleme – de pilda, reactii de genul "Fii serioasa, femeie, chestiile astea se intampla mereu pe net". "si daca e asa, cum vom putea recunoaste vreodata o amenintare serioasa?", se intreaba Sierra. Asa au ajuns O’Reilly si Wales sa lucreze la codul impartit pe trei niveluri de severitate din care posesorul unui blog poate alege. Astfel, cel mai relaxat set de reguli ingaduie postarile anonime, ceea ce nu se intampla si cand vine vorba de celelalte doua. In cel mai strict set, bloggeri care apeleaza la el se angajeaza sa verifice la o a doua sursa orice informatie postata. Cum fiecare set este reprezentat printr-un icon, navigatorul va sti din start cat de permisiv este blogul pe care intra si care sunt "regulile jocului" pe care trebuie sa le respecte. Toate astea nu se pot sprijni insa decat pe un sistem de voluntariat – un fel de a lasa comunitatea sa se autosupravegheze.
Cei doi le par idealisti celor mai multi bloggeri. Unii se intreaba cum ar putea acestia sa convinga chiar si o mica parte din milioanele de internauti sa le imbratiseze regulile, in timp ce altii vorbesc direct despre "restrictionarea libertatii de opinie".
Tot ce se poate spune in acest moment e ca o alta faimoasa incercare de acelasi fel a esuat lamentabil. Anul trecut, Mena Trott, cofondatoare a companiei de software Six Apart, a propus si ea ridicarea nivelului de civilitate pe net, in timpul unei conferinte sustinuta in Franta. Organizatorii facusera in asa fel incat, in timpul conferintei, erau afisate reactii ca pe messenger la ceea ce se spunea. In timp ce Trott isi sustinea discursul, a fost hartuita permanent de un spectator care posta mesaje insultatoare. Trott isi aminteste ca a simtit cum incepe sa o ia razna in fata a ceea ce i se intampla. Astazi, Trott tine un blog mai degraba confidential, adresat prietenilor si familiei – "Nu-i poti civiliza pe oameni cu forta, dar te poti proteja de hartuielile anonimilor", declara ea. z

LA NOI
Cristi Neagoe a sustinut o rubrica saptamanala despre bloguri. Licenta sa a constituit o analiza filozofica a fenomenului Wikipedia. "Nu are nici un sens sa incerci sa impui cumva un cod de conduita intr-o zona ca asta a blogurilor", ne spune el. "Ma si mir ca Wales, care a creat unul din cele mai democratice fenomene de pe net, a ajuns acum sa propuna chestii care pot avea efectul pervers al crearii unei elite a bloggerilor, ceea ce e un non-sens". Fiind un familiar al blogurilor, Cristi stie ca si in spatiul autohton se intampla lucruri neplacute, dar considera ca libertatea de exprimare este mai importanta decat consecintele ei nefaste. "Nu stiu cum as reactiona personal la amenintari ca acelea primite de Kathy Sierra, dar stiu sigur ca civilitatea nu se poate impune".

Nu are nici un sens sa incerci sa impui cumva un cod de conduita intr-o zona ca asta a blogurilor."
CRISTI NEAGOE

Cele mai citite

Rareș Bogdan: Să ne ducem iar în braţele PSD înseamnă că nu am învăţat nimic şi că suntem complet cretini

Rareș Bogdan vrea în opoziție, după rezultatul de la alegerile parlamentare Europarlamentarul Rareș Bogdan cere conducerii PNL trecerea în opoziție, pentru cel puțin un an....

Rareș Bogdan: Să ne ducem iar în braţele PSD înseamnă că nu am învăţat nimic şi că suntem complet cretini

Rareș Bogdan vrea în opoziție, după rezultatul de la alegerile parlamentare Europarlamentarul Rareș Bogdan cere conducerii PNL trecerea în opoziție, pentru cel puțin un an....

Rezultate parțiale: Centralizarea voturilor a trecut de 99%: PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR, POT

Clasamentul în diaspora este AUR, USR, SOS, POT, PNL, PSD După centralizarea a peste 99% dintre procesele verbale, clasamentul pentru intrarea în Parlamentul României arată...
Ultima oră
Pe aceeași temă