3.6 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialCNVM a prelungit cu 25 de minute programul de tranzactionare de la...

CNVM a prelungit cu 25 de minute programul de tranzactionare de la BVB

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat extinderea programului de tranzactionare al BVB cu 25 minute, respectiv pana la ora 16:45, desi Consiliul de Administratie (CA) al Bursei a decis prelungirea programului cu 5 minute, pana la ora 16:35.

Directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Anca Dumitru, a declarat, marti, pentru Mediafax ca diferenta intre extinderea aprobata de CNVM si cea decisa de CA al BVB este rezultatul unei neintelegeri intre cele doua parti.

"Noi am cerut extinderea pana la ora 16:35, deoarece o prelungire mai mare ar duce la probleme legate de decontarea tranzactiilor, apropiindu-se de ora de inchidere a programului de functionare al bancilor. Vom reveni la CNVM pentru clarificarea acestei situatii", a afirmat Dumitru.

CNVM a decis astfel prelungirea programului de tranzactionare cu 25 de minute, pana la 16:45, tranzactiile urmand sa se deruleze pana la ora 16:40. Perioada de preinchidere urmeaza sa fie redusa de la 15 minute la 5 minute, iar ultimele operatiuni, respectiv fixingul, ar trebui sa se efectueze la 16:45.

"Valabil si legal este ceea ce a aprobat CNVM, nu ceea ce doreste BVB. Am considerat ca timpul de informare este prea scurt pentru speculatii, in special pentru jucatorii nespecializati", a declarat pentru Mediafax comisarul CNVM Victor Eros.

Administratorii BVB au decis la 8 iulie prelungirea cu cinci minute a sedintei de tranzactionare, pana la ora 16:35, reducand in acelasi timp perioada de fixing, pentru a da investitorilor posibilitatea sa prinda deschiderea pietelor din SUA, care dau trendul celorlalte burse.

Perioada derularii programului de fixing, de la finalul fiecarei sedinte bursiere, ar urma sa fie mai scurt, respectiv de 5 minute, ultimele tranzactii urmand sa fie realizate intre 16:30 si 16:35, in perioada de preinchidere.

Astfel, tranzactiile se vor putea realiza pana la ora 16:30, iar investitorii vor avea timp sa reactioneze si la tendinta pe care o au bursele din SUA la deschidere.

In prezent, sedinta de tranzactionare de la BVB este de 6 ore si 30 de minute, intre 10:00 si 16:30, si este precedata de o sesiune de predeschidere de 30 de minute. In perioada de predeschidere investitorii pot introduce ordine, insa transfeurile sunt realizate doar dupa ora 10:00.

La ora 16:15 incepe sesiunea de preinchidere, in care ordinele pot fi plasate in piata, insa tranzactiile propriu-zise sunt realizate numai la ora 16:30, in cadrul algoritmului de fixing.

Fixingul este o licitatie in cadrul careia tranzactiile sunt realizate pe baza celui mai bun pret de cumparare, acesta trebuind sa fie mai mare sau cel putin egal cu cotatia ordinelor de vanzare.

Cele mai citite
00:00:48

Un copil de două luni a fost rănit în lovitura israeliană din Khan Younis

Adnan, în vârstă de două luni, era tratat pentru rănile suferite în timpul unui atac aerian, în orașul Khan Younis din Gaza, luni (4...

Cine este directorul de la ANSVSA care a primit de cinci ori aviz ORNISS negativ

Un document intern al Autorității Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) scoate în evidență o situație incredibilă în care se află...

Ciolacu, estimare optimistă privind ridicarea vizelor de SUA pentru români

Premierul Marcel Ciolacu estimează că țara noastră va intra anul viitor în programul Visa Waiver, prin care românii nu vor mai avea nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă