Colegiul CNSAS va contesta decizia CCR prin recurs sau cerere de revizuire la Curtea Constitutionala, iar membrii Colegiului isi vor continua activitatea, in perioada urmatoare, fara a mai da insa verdicte de politie politica.
"Noi oricum vom contesta aceasta decizie intr-o forma sau alta, prin recurs sau prin cerere de revizuire. Pe procedura se poate contesta chiar la Curtea Constitutionala", a spus presedintele Colegiului CNSAS, Ladislau Csendes, citat de NewsIn, adaugand ca accesul la propriul dosar va fi posibil in continuare.
Pe de alta parte, Mircea Dinescu a afirmat ca decizia CCR este lovita de nulitate din cauza faptului ca un membru al Curtii Constitutionale a plecat de la sedinta CCR la care se dezbatea problema CNSAS. "Unul din membrii Curtii Constitutionale care a cazut la un moment dat cu nasul in pahar, nu stiu ce a fost acolo, a plecat din sala si nu a stat la dezbatere si in final i s-a regasit semnatura acolo, deci, in mod normal nu e valabil acel act", a declarat Dinescu.
"Deocamdata vom continua activitatea fara deciziile de politie politica", a mai spus el. In plus, Dinescu a vorbit despre zvonurile potrivit carora premierul ar vrea sa treaca CNSAS in subordinea Guvernului, calificandu-le drept speculatii in conditiile in care insusi primul-ministru Tariceanu negase aceasta teorie cu cateva minute inainte.
Cazimir Ionescu, un alt membru al Colegiului CNSAS, a explicat ca decizia Curtii Constitutionale nu priveste trei elemente importane din activitatea institutiei motiv pentru care, pe palierele respective, activitatea CNSAS poate continua.
"In cadrul discutiilor (cu premierul – n.r. NewsIn) a reiesit ca sunt trei capitole importante asupra carora Curtea nu s-a pronuntat si anume accesul la propriul dosar, activitatea de cercetare si capitolul ofiteri, deci sunt cel putin trei activitati si dintre cele mai importante care trebuie sa continue. Bazandu-se pe cele trei capitole importante, Guvernul va emite o hotarare de care va sustine necesitatea ca arhiva sa nu treaca sub incidenta altei institutii si deci CNSAS sa-si continue activitatea. Probabil ca in perioada asta nu stim exact ce anume va face Colegiul. Aceasta institutie are un colectiv de coordonare si ea nu poate functiona fara coordonator, iar Colegiul e coordonatorul", a aratat Cazimir Ionescu.
Pe de alta parte, desi a spus ca initial si-a exprimat increderea in institutiile statului, Ionescu a afirmat ca are acum "un mare semn de intrebare" in legatura cu deciziile luate de aceste institutii. "Cum e posibil ca cu sase luni in urma Curtea, pe aceeasi speta, sa spuna ca totul e in regula si dupa sase luni sa spuna ca totul e neconstitutional? Asta chiar ma deranjeaza foarte tare", a spus Cazimir Ionescu.
O opinie similara a exprimat si Constantin Ticu Dumitrescu, cel care s-a aratat indurerat de soarta pe care a avut-o Legea CNSAS, al carei initiator a fost in urma cu apropae 10 ani. "Nu incape in cuvinte de revolta ceea ce a savarsit Curtea Constitutionala. Exista acea decizie din 1999 in care totul e ok, mai exista sapte, opt sesizari cu aceeasi motivatie ca cea ridicata in cazul Voiculescu, totul a fost in regula. Cum a venit cazul Voiculescu s-a schimbat macazul", si-a exprimat Dumitrescu revolta.
Membrii Colegiului CNSAS au mai spus ca noul act normativ va prevedea accesul presei la dosarele celor verificati.
Mai mult, Mircea Dinescu a mai spus ca arhivele vor ramane in cadrul CNSAS. El a vorbit despre cele doua milioane de dosare aflate in custodia institutiei si a amintit despre "un caz celebru al unui fost ministru al justitiei" (Rodica Stanoiu, n.red.) al carui dosar a fost refacut din dosarele celor turnati de respectivul fost ministru.
"In clipa asta, avand doua milioane de dosare, desi stim ca s-a ciugulit din ele, vom reface totusi cazuri asemanatoare, vom reusi sa refacem dinozaurul dintr-o copita si o ureche", a spus Dinescu.
Pe aceeasi idee s-a pronuntat si Ticu Dumitrescu care a amintit ca pana acum, in Monitorul Oficial au fost publicate in sapte ani doar 68 de nume si totusi s-a produs o mare "tevatura". "Ce s-ar fi intamplat daca erau vreo o mie ? Cred ca eram lichidati, eram cu pielea pe dos", a declarat Dumitrescu.