CNSAS verifica modul in care cercetatorii acreditati au folosit fotocopiile documentelor pe care le-au consultat in sesiunile de studiu de la arhive si precizeaza ca fotbalistii ale caror nume au fost vehiculate de presa ultimelor zile in contextul colaborarii cu Securitatea nu au fost verificati.
"Ca urmare a informatiilor aparute in mass-media din ultimele zile, referitoare la eventuala colaborare a unor sportivi cu fosta Securitate, Colegiul CNSAS precizeaza ca acestia nu au facut obiectul verificarilor derulate de institutia noastra. La nivel institutional se deruleaza investigatii asupra modului in care cercetatorii acreditati au utilizat fotocopiile documentelor consultate in arhiva CNSAS", se arata intr-un comunicat al institutiei.
Numele fostilor fotbalisti Gheorghe Popescu, Ladislau Boloni si Rodion Camataru au aparut in presa ultimelor zile, jurnalistii publicand informatii conform carora acestia ar fi fost colaboratori ai fostei Securitati.
Conform editiei de luni a cotidianului Adevarul, Popescu a dat informari despre colegii sai in perioada 1986-1989, el figurand in dosarul privind activitatea sa de informator al Securitatii cu numele conspirativ de "Petrescu" Boloni si Camataru figureaza si ei, potrivit gsp.ro, in arhivele CNSAS cu dosare de colaboratori ai fostei Securitati.
Surse din CNSAS au declarat, luni, pentru Mediafax, ca forul de conducere al institutiei, Colegiul CNSAS, nu a discutat niciodata cazul fotbalistului Gica Popescu si, prin urmare, nu a emis vreo decizie in legatura cu acesta. Cu aceeasi ocazie, sursele citate au precizat ca, in sedinta de marti, ar putea fi debatuta situatia creata de publicarea in presa a unor informatii referitoare la Popescu, la acel moment singurul nume de fotbalist vehiculat in presa ultimelor in contextul colaborarii cu Securitatea.
"Colegiul nu a discutat niciodata cazul domnului Popescu. Nu exista vreo decizie de colaborare sau necolaborare pe vechea lege, si nici vreo nota de constatare sau adeverinta de necolaborare pe noua lege de functionare a institutiei", au declarat, luni, sursele din CNSAS.
Aceleasi surse au precizat ca nu doar angajatii CNSAS au acces la arhiva, ci, potrivit legii, CNSAS acrediteaza ca cercetatori persoane avand "calificare academica", in baza unei recomandari scrise "din partea coordonatorului lucrarii de licenta, master sau doctorat, cu precizarea temei de cercetare", sau a unei adrese "din partea institutiei, care certifica preocuparea si tema de cercetare".
Conform legii, cercetatorii "au obligatia sa respecte si sa ocroteasca viata intima, familiala si privata" a persoanelor mentionate in documentele pe care le consulta.
"Colegiul CNSAS poate retrage acreditarea cercetatorilor care utilizeaza documentele puse la dispozitie in alte scopuri decat cele exclusiv stiintifice", se arata pe site-ul institutiei.