Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa constate ca fostul procuror general adjunct al Parchetului National Anticoruptie (PNA), Adrian Horia Miclescu, a colaborat cu Securitatea.
In actiunea deschisa la Curtea de Apel Bucuresti (CAB), reprezentantii Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) arata ca verificarea lui Miclescu, in calitate de magistrat, a fost ceruta de catre Ministerul Justitiei, printr-o cerere din februarie 2005, in baza legii 187/1999.
Ca urmare a verificarilor facute, arata CNSAS in actiunea depusa la CAB, a fost gasit dosarul de colaborator cu Securitatea al fostului procuror adjunct al PNA (n.r. – in prezent, DNA- Directia Nationala Anticoruptie), din care rezulta ca acesta a colaborat cu Securitatea intre anii 1979-1986 si in anul 1988, cand a fost abandonat din reteaua informativa, deoarece devenise membru al Partidului Comunist Roman (PCR).
Adrian Horia Miclescu a fost recrutat pe 29 iunie 1979, in calitate de colaborator, sub numele conspirativ "Adam", acesta semnand un angajament olograf, se precizeaza in actiunea depusa de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. La acel moment, Miclescu lucra la Centrala de Medicamente, iar recrutarea s-a facut pe motiv ca "in cadrul Centralei de Medicamente a luat recent fiinta un compartiment ce se ocupa de inventii si produse noi si protectie interna si internationala a marcilor de fabricare. Intrucat acest colectiv de 4 persoane analizeaza dosarele de inventie si se ocupa de protectia marcilor de fabricare in strainatate, avand, deci, acces la secrete de stat ce privesc produse originale romanesti, se impune recrutarea unei surse de informatii in scopul prevenirii scurgerii de informatii in afara centralei". De asemenea, in referatul cu propunerea de recrutare a lui Miclescu se arata ca acesta "este bine pregatit profesional, cu o buna cultura general, avand deci calitati si posibilitati informative conform scopului propus". CNSAS arata ca, potrivit dosarului de colaborator al lui Miclescu, "in procesul recrutarii, acesta a semnat o nota informativa privind diverse nereguli si greseli observate la locul de munca".
Reprezentantii CNSAS consemneaza, in actiunea deschisa la CAB, si faptul ca, in 1985, cu ajutorul Securitatii, Horia Miclescu s-a transferat de la Centrala de Medicamente la Cooperativa Marochineri, dar, potrivit insemnarilor ofiterilor de securitate din dosarul sau, "la inceput nu a furnizat informatii, spunand ca nu cunoaste personalul si problemele din cooperativa, ulterior afirmand ca nu se acomodeaza cu climatul din cooperativa si ca intentioneaza sa se transfere din sectorul respectiv".
Ulterior, la inceputul anului 1986, Miclescu s-a transferat inapoi la Centrala de Medicamente, dar este abandonat din reteaua informativa, fiind semnalat ca "are relatii cu strainii" si "comportari necorespunzatoare". Doi ani mai tarziu, in februarie 1988, este reactivat ca persoana de sprijin, dar este abandonat, din nou, in aprilie, deoarece devenise, intre timp, membru PCR.
Reprezentantii CNSAS arata, in actiunea inaintata instantei, ca in perioadele in care a fost colaborator al Securitatii, Adrian Horia Miclescu a semnat trei note informative care contin informatii cu privire la activitati sau atitudini potrivnice regimului comunist. Una dintre notele informative semnate de Miclescu, din 15 iulie 1986, se refera la sora lui, Rodica Licaret si la sotul acesteia, care ar fi facut parte din grupul "Meditatia Transcendentala", motiv pentru care au fost exlusi, in 1982, din PCR. Ofiterul de legatura al lui Horia Miclescu a consemnat pe nota informativa faptul ca acesta era nemultumit ca nu putea intra in procuratura, din cauza "situatiei sorei sale".
Procesul a inceput la Curtea de Apel Bucuresti pe 17 iunie si va continua pe 16 septembrie.
Adrian Horia Miclescu a fost revocat din functia de procuror general adjunct al Parchetului National Anticoruptie in data de 8 august 2005, dupa ce Consiliul Superior al Magistraturii a admis cererea ministrului Justitiei de la acel moment, Monica Macovei. Pe data de 19 martie 2009, presedintele Traian Basescu a semnat si decretul de pensionare a lui Miclescu din functia de procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti.