17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialCNH pierde bani in sapaturi la intamplare

CNH pierde bani in sapaturi la intamplare

» Specialistii din cadrul Companiei Nationale a Huilei Petrosani par sa nu nimereasca nicicum stratul de carbune, iar utilajele complexe pe care le folosesc dau doar de steril. In plus, CNH a fost nevoita sa ingroape o investitie de opt milioane de euro, iar pierderile sunt considerabile.

Specialistii Companiei Nationale a Huilei Petrosani nu reusesc, parca, nicicum sa tina stratul de huila, iar societatea pierde bani in sapaturi dupa steril. Asta, in ciuda faptului ca au fost facute investitii considerabile in utilaje performante. La Exploatarea Miniera Paroseni, de exemplu, productia a fost serios afectata, dupa ce complexul mecanizat folosit la extragerea carbunelui a fost pur si simplu ingropat. In loc sa tina stratul de carbune, utilajul a fost trimis spre centrul pamatului si a fost nevoie de luni de zile pentru redresarea lui. La EM Lupeni, in schimb, un complex mecanizat similar, in valoare de opt milioane de euro, a luat-o spre suprafata. Surse bine informate de randul minerilor spun ca, efectiv, utilajul a trecut peste stratul de huila si a intrat direct in steril. Ar fi fost nevoie probabil de alte cateva luni pentru repunerea lui in strat, numai ca a fost ingropat de tot intr-o zona unde, vineri dupa-aimaza, s-a autoaprins carbunele. Abatajul a fost abandonat si indiguit de urgenta, pentru a fi evitata producerea unei tragedii, iar echipele de salvatori minieri au trecut la inertizarea cu azot pentru stingerea focului endogen. Numai ca, in acel abataj, a fost inchis si complexul mecanizat adus din Polonia, ceea ce inseamna o productie diminuata cu cel putin 1.150 de tone zilnic.

Utilajul in sine are o poveste extrem de interesanta, presarata cu acuze de discriminare a producatorilor autohtoni si incalcari ale termenelor de executie. In anul 2006, firma poloneza Kopex a contractat prima investitie 100% straina in mineritul de pe Valea Jiului, dupa anul 1989. Complexul mecanizat cuprinde 72 de sectii mecanizate, statii de pompe de inalta presiune, o combina de abataj, transportoare pentru carbunele taiat, un spargator de bulgari, precum si echipamentul de forta, de comanda, interfonie si dispecerizare.

In septembrie 2007, polonezii ar fi trebuit sa-l livreze dupa ce mai solicitasera doua amanari, dar termenul a fost din nou depasit, asa ca au fost calculate penalitati de intarziere. Pe de alta parte, producatorii autohtoni s-au plans ca au fost discriminati din cauza ca in caietul de sarcini de la licitatie a fost introdusa conditia obligatorie ca furnizarea intregului utilaj sa fie facuta de catre o singura societate, chiar daca rezultatul final a fost mai scump cu aproximativ 1,2 milioane de euro. Dupa doar doi ani de functionare, complexul este acum nefunctional, iar pentru asigurarea productiei de huila, minerii de la Lupeni sunt nevoiti sa lucreze in flux continuu sapte zile pe saptamana.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă