-0.1 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeSpecialCluj: Un scriitor "sugerează" autorităţilor deshumarea lui Goga spunând că ar fi...

Cluj: Un scriitor “sugerează” autorităţilor deshumarea lui Goga spunând că ar fi fost otrăvit

Scriitorul clujean Dan Brudaşcu “sugerează” autorităţilor deshumarea poetului Octavian Goga, al cărui trup este îngropat în mausoleul de la Ciucea, judeţul Cluj, susţinând că există indicii potrivit cărora acesta ar fi fost otrăvit din ordinul fostului rege Carol al II-lea, scrie Mediafax.

 

“Ca om care în ultimii 30 de ani am scris foarte mult despre Octavian Goga şi am informaţii despre moartea suspectă a acestuia. Sugerez autorităţilor să procedeze la clarificarea situaţiei şi să deshumeze trupul lui Goga care este îngropat în mausoleul de la Ciucea. În urma unei analize medicale aprofundate s-ar descoperi adevărul. Există mijloace ştiinţifice să se descopere ce s-a întâmplat. Eu am informaţii că Goga ar fi murit otrăvit din ordinul regelui Carol al II-lea. Dacă se va verifica şi se dovedeşte că nu am avut dreptate, îmi voi cere scuze celor lezaţi de acest demers”, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX scriitorul clujean Dan Brudaşcu.

Potrivit acestuia, Octavian Goga, fost prim-ministru al României în perioada interbelică, ar fi fost otrăvit “cu o otravă cu efect întârziat” în 5 mai 1938 în timp ce bea o bere la Hotel New York din Cluj-Napoca.

“Octavian Goga era singur, fără soţia sa, Veturia, şi a plecat de la Cluj la Ciucea unde a murit peste două zile, în 7 mai 1938. Oficial, ar fi decedat în urma unui atac cerebral la vârsta de 57 de ani. Se ştie că Goga voia să înfiinţeze o mişcare de dreapta foarte puternică în România şi a devenit, astfel, duşmanul regelui Carol al II-lea. Iar Carol al II-lea a ordonat otrăvirea lui Goga”, a spus Dan Brudaşcu.

Brudaşcu este directorul Casei Municipale de Cultură Cluj-Napoca, unde a fost vernisată, miercuri, o expoziţie cu fotografii ale lui Octavian Goga descoperite în arhiva CNSAS.

Dan Brudaşcu este scriitor şi traducător şi a fost deputat PRM în legislatura 2000 – 2004.

Octavian Goga s-a născut la 1 aprilie 1881 la Răşinari, judeţul Sibiu, murind la vârsta de 57 de ani. El a avut o activitate publicistică şi literară prolifice, fiind, de asemenea, politician. În perioada 28 decembrie 1937 – 11 februarie 1938 Octavian Goga a fost prim-ministru al României.

 

Cele mai citite

Deca încearcă în continuare să mascheze rezultatele slabe de la testele PISA. Propagandă pentru legile lui Iohannis, de la Ministerului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, în continuare, încearcă să mascheze rezultatele foarte slabe de la testele PISA, sub alibiul că e la fel de rău...

Abatoarele din Germania caută cu disperare muncitori români de sărbători. Cât este leafa

Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, când toată lumea se așteaptă la vânzări generoase, este nevoie și de mai multă forță de muncă,...

Cât te costă să faci Revelionul cu Bădălău

Monato, salonul de evenimente deținut de fiica baronului PSD de Giurgiu Niculae Bădălău, se pregătește să ofere o experiență de Revelion cu adevărat...
Ultima oră
Pe aceeași temă