3.4 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeSpecialClientul nostru, stapanul nostru

Clientul nostru, stapanul nostru

Nu stiu daca sloganul “Clientul nostru, stapanul nostru”, pe care eu l-am auzit cand eram copil, adica pe la sfarsitul anilor '70, e de sorginte socialista sau venea din capitalism. Cert e ca mie imi suna bine, dovada ca mi-a ramas pana astazi in memorie. Iar in ziua de azi, aproape totul se petrece astfel incat “clientul sa fie multumit”. Se da osteneala, adica.
Povestea-i ca de cele mai multe ori acesta e greu de satisfacut. Fie are pretentii prea mari, fie… osteneala-i de vara. Subtire, cum ar veni. O specie aparte a clientului traieste si se dezvolta in lumea politicii. Cateodata la suprafata, de cele mai multe ori in subteranele ei.
Clientul politic este, de regula, membru de partid. Dar daca vrea sa-si pastreze anonimatul, nu are carnet. Adevaratul client prefera distanta. Insa are in familie membri. De partid. In 90 la suta dintre cazuri clientul poseda firme. Iar ele trebuie sa lucreze. Cu profit. Ca sa fie eficiente, firmele trebuie “sa prinda” contracte serioase.
De ce le prinde tocmai clientul, si nu altul? Pentru ca a fost baiat destept, cu “potential” si a dat o mana de ajutor la momentul oportun. In timpul campaniei electorale a bagat mana in buzunar si a cotizat. A “investit”. La negru, de cele mai multe ori. Iar banii lui au impins inainte, spre scaunul de viceprimar, primar, consilier local sau judetean, senator ori parlamentar, cate-un membru. De partid. Care acum se simte obligat (moral, nu?) sa-i restituie… datoria.
Si cum buzunarele lui sunt inca lipsite de consistenta, ii da un contract. Sau mai multe. Pe unele, “la liber”, pe altele – prin licitatie. Si ca sa fie clientul multumit, licitatia e castigata chiar de domnia sa.
In 10 la suta dintre cazuri, clientul a pus osul inainte de alegeri: a lipsit afise, a pazit sediul partidului, a raspuns la telefoane, si-a pus masina la dispozitie pentru deplasarile in judet, a mai dat si el un sfat, a impartit fluturasi, a venit la miting, a aplaudat, a scandat. A fost de folos. Iar acum isi primeste rasplata: o functisoara. Ori chiar o functie “tare”. Ca sa fie multumit. Si sa nu mai ramana de… client.

Cele mai citite

Frigul lasă urme vizibile asupra părului, pielii și chiar a… dinților

În perioadele de trecere de la toamnă la iarnă, cu scăderea bruscă a temperaturii, părul, pielea, dar și dinții au de suferit. Părul Frigul...

Rusia – Ucraina, ziua 643: Miniștrii de externe din NATO se reunesc pentru a discuta despre războiul din Ucraina și tensiunile Serbia – Kosovo

Miniştrii de externe din NATO se reunesc începând de astăzi la Bruxelles pentru a discuta diferite chestiuni de securitate, printre care războiul Rusiei împotriva...

Hamas a eliberat încă 11 ostatici răpiți pe 7 octombrie

Armata israeliană a anunțat că alți unsprezece ostatici răpiţi pe 7 octombrie în cursul atacului Hamas au fost eliberați și se află în drum...
Ultima oră
Pe aceeași temă