19.7 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialClientelismul bate criza

Clientelismul bate criza

» Consilierii municipali au votat un salariu demn de topul national al salariilor bugetare pentru managerul Teatrului "Nae Leonard".
» Prin abuzurile sale, acesta a pagubit in trecut bugetul Galatiului cu peste 4 miliarde de lei vechi.

In timp ce, din 1 septembrie, primaria Galati ii va trimite in concedii fara plata de zece zile pe cei 530 de functionari, iar fara o aprobare de la Guvern a suplimentarii cheltuielilor publice, orasul va ramane fara salubrizare si administrarea domeniului public, consilierii municipali au oferit o noua proba de clientelism politic: i-au oferit managerului Teatrului "Nae Leonard", Florin Melinte, un salariu de 6.489 de lei. Consiliul Municipal s-a intrunit intr-o sedinta "de taina" si a aprobat renumirea lui Florin Melinte in functia de manager, dupa ce in primavara acestui an fusese destituit in urma unei sentinte a Tribunalului Bucuresti. Actiunea in instanta impotriva lui Melinte fusese deschisa de Federatia Artistilor Interpreti din Romania (FAIR), care a contestat decizia primarului Dumitru Nicolae de a prelungi contractul lui Melinte pana in 2012, fara organizarea unui examen. Sentinta FAIR era motivata de abuzurile lui Florin Melinte la adresa mai multor artisti din teatru. Primarul s-a conformat sentintei, dar a declarat public de mai multe ori ca tot Melinte va fi directorul teatrului. A fost organizat un examen de forma, la care comisia de examinare a fost formata din oameni de incredere ai primarului Nicolae si bininteteles ca Melinte a fost castigator al examenului. Tot la initiativa primarului Dumitru Nicolae, consilierii au aprobat salariul de 6.489 lei, care este mai mare decat salariile presedintilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ale Curtii Constitutionale, daca e sa ne referim numai la salariile din Justitie. La un moment dat, se vorbea de acordarea chiar si de acordarea unui spor total de 55%, constituit din "sporurile specifice institutiei, si conform prevederilor legale, alte adaosuri, norma de hrana conform contractului colectiv de munca, orele suplimentare prestate in afara programului normal de lucru sau in zilele in care nu se lucreaza ori in zilele de sarbatori legale". In cele din urma, Consiliul Municipal a aprobat, cu 14 voturi "pentru" si 6 "impotriva", ca Florin Melinte sa primeasca salariul brut de 6.489 lei si un spor de 18%. Razboiul purtat de directorul Melinte impotriva unei mari parti din artistii Teatrului "Nae Leonard" are si conotatii penale. El a fost cercetat penal in Dosarul nr. 6887/P/2006, in care erau conexate patru capete de acuzare: abuz in serviciu contra intereselor persoanei, conform Art. 246 CP, abuz in serviciu contra interesului public, conform Art. 248 CP , delapidare conform Art. 215 CP si deturnare de fonduri, conform Art. 302 CP, dar nu a fost condamnat. Managerul Melinte mai are la activ si pagube de aproape 4 miliarde lei vechi aduse bugetului Galatiului. Din 2001 pana in 2008, Florin Melinte a dispus concedierea abuziva a zeci de angajati ai teatrului, acestia au castigat procesele si au fost reangajati, primind si despagubiri care au fost platite din bugetul Galatiului.

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă