Nimic nu poate descrie mai bine viata in Afganistan in prag de alegeri parlamentare decat asa-numita “clauza de atentat” Ð precum a denumit populatia o reglementare extrem de controversata cuprinsa in noua lege electorala elaborata de autoritatile de la Kabul. Potrivit acestei clauze, orice deputat ales in urma scrutinului de duminica, 18 septembrie, si care nu-si ia neintarziat in primire mandatul va putea fi inlocuit cu “primul invins”, si anume cu acel candidat plasat in pozitie secunda. Astfel, starea generala din Afganistan cu doar cateva zile inainte de alegerile parlamentare este marcata de temeri si tensiuni, destui cetateni fiind de parere ca hulita clauza ar incuraja politicienii infranti sa-si croiasca in mod violent drum spre Parlament, prin recurgerea la atentate.
La patru ani de la inlaturarea regimului talibanilor, instaurarea democratiei in tara lasa mult de dorit, expertii internationali fiind de parere ca va dura ani buni, poate chiar zeci de ani, pana cand ea va fi infaptuita. Liderii politici considera ca dupa 25 de ani de razboi Afganistanul va avea si pe viitor nevoie de un consistent sprijin international pentru stabilizarea tarii. Din 2001 incoace coalitia internationala este prezenta cu trupe in tara, incercand sa impiedice o revenire a regimului islamist. Cele doua mari operatiuni militare desfasurate in zona, “Enduring Freedom” si ISAF, se dedica sprijinului opozitiei afgane, continuarii luptelor impotriva talibanilor, a militantilor Al Qaeda, dar si a producatorilor de opiu ascunsi in zonele muntoase.
Aproximativ 12 milioane de cetateni afgani se afla inscrisi pe listele circumscriptiilor electorale. Si totusi “atat timp cat Afganistanul nu va avea o economie functionala si legala, cat timp nu va dispune de institutii fundamentale un Parlament nu va putea realiza mare lucru, reprezentand cel mult un fel de platforma-marioneta pentru diversele opinii”, a conchis expertul american Barnett Rubin de la Universitatea New York. Ca urmare a faptului ca cei aproximativ 5.800 de candidati la mandatele parlamentare sau la cele ale consiliilor locale se reprezinta pe sine si nu vreo formatiune politica, temerile internationale legate de nasterea unui Parlament totalmente fractionat sunt din ce in ce mai indreptatite.
Viitorul Afganistanului a fost discutat ieri si de ministrii apararii ai statelor membre NATO, reuniti informal la Berlin. Pe cand secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, s-a pronuntat pentru o eventuala “contopire” a misiunii SUA, “Enduring Freedom”, cu cea a ISAF, aflata sub comandament NATO, omologii sai din Germania, Franta si alte state membre NATO s-au opus acestei initiative. Unificarea celor doua mandate ar putea insemna un “pericol mai mare pentru soldatii nostri”, a apreciat ministrul german al Apararii, Peter Struck, spre nemultumirea expertilor militari germani crestin-democrati, care au considerat ca lupta pentru stabilizarea Afganistanului si cea impotriva terorismului trebuie duse in deplina colaborare intre NATO si SUA.
Pana una-alta, singurii multumiti cu situatia din Afganistan par reprezentantii ONU. Emisarul lor special, Jean Arnault, aprecia recent “incantarea” afganilor fata de un legislativ ales “in mod reprezentativ”. Sa dea Domnul sa fie asa!