15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialClanul Itu, noua generatie de baroni PSD

Clanul Itu, noua generatie de baroni PSD

Fratii Cornel, Adrian si Mircea Itu au reusit sa transforme orasul Dej intr-un adevarat fief. Influenta lor este comparabila cu cea pe care o manifesta Marian Oprisan in Focsani sau Radu Mazare in Constanta. Cei trei frati sunt cu totii membri ai PSD si ocupa diferite functii de influenta publica. De pilda, Cornel Itu este deputat si presedinte al PSD Dej, Adrian Itu este consilier local si conduce cea mai importanta firma din Dej, Combinatul de hartie si celuloza Somes SA. Mircea Itu este director al Directiei de Ape Somes-Tisa si are in subordine cinci judete din Transilvania de Nord. Puterea fratilor Itu nu este doar politica, ci are si importante consecinte financiare. De pilda, fratele Cornel nu a ezitat sa ceara, de la tribuna Parlamentului, bani pentru firma condusa de fratele Adrian. De asemenea, firma fratelui Adrian este unul dintre cei mai mari poluatori ai raului Somes, administrat de directia condusa de fratele Mircea.

Cei trei frati au importante conexiuni in lumea afacerilor. Combinatul Somes SA este detinut de grupul Serviciile Comerciale Romane, controlat de controversatul om de afaceri stefan Vuza. Un alt personaj al carui destin este legat de fratii Itu este actualul director al Loteriei Romane, Gheorghe Benea, fost consilier judetean si consilier local la Dej. Pe orbita politica a familiei Itu graviteaza actualul primar PSD, Costan Morar, care a ajuns in Partidul Social-Democrat dupa ce a fost unul dintre cei mai importanti lideri clujeni ai ApR.

Fratii Itu au devenit un adevarat centru de putere in PSD. Cornel Itu conduce filiala din Dej a PSD, cea care are rezultatele cele mai bune din punct de vedere electoral, si a devenit deputat. Adrian Itu este consilier local si conduce cea mai mare unitate economica din Dej, combinatul de hartie si celuloza Somes SA, iar Mircea Itu a fost instalat in postul de director coordonator al Directiei de Apa Somes-Tisa, care raspunde de judetele Cluj, Bistrita-Nasaud, Salaj, Maramures si Satu Mare.

Ascensiunea si relatiile
Ascensiunea celor trei frati a inceput in anul 2000, cand Cornel Itu a devenit presedinte al PSD Dej. Multa vreme, orasul a fost un fief al partidelor de dreapta.
Din anul 1996 si pana in 2008, orasul a fost condus de primari taranisti ori liberali. Daca taranistul Alexandru Man a pierdut primaria in anul 2008, cu liberalul Ioan Ungur, Cornel Itu a gasit un adevarat modus vivendi, conform principiului "o mana spala pe alta si amandoua, obrazul".

Cornel Itu si Ioan Ungur sunt parteneri de afaceri. De asemenea, Cornel Itu a recrutat cei mai importanti lideri ai PSD Dej din partide rivale. El l-a adus in PSD pe fostul lider al ApR Dej Costan Morar, pe care l-a sustinut pentru a deveni viceprimar si, de anul trecut, primar al Dejului. Costan Morar stie ca isi datoreaza, in mare parte, cariera politica fratilor Itu si se fereste sa faca ceva care i-ar deranja pe binefacatorii sai.

De asemenea, Cornel Itu l-a "transferat" in PSD pe fostul sef al PD Dej Gheorghe Benea, in perioada 2000-2004. Gheorghe Benea era pe atunci consilier judetean si director al combinatului Somes Dej. Chiar daca a cedat fotoliul de director al combinatului de hartie si celuloza in favoarea fratelui Adrian Itu, Gheorghe Benea a continuat sa fie un pion important in administratia locala. El a fost, pe rand, consilier judetean si consilier local al PSD.

Insa anul trecut, dupa alegerile locale, Gheorghe Benea a incercat o miscare-surpriza: a decis sa se intoarca alaturi de fostii sai colegi din PD si a candidat pentru un mandat de senator din partea PDL in colegiul electoral care cuprinde orasele Dej, Gherla si Campia Turzii. Chiar daca i-a avut ca rivali pe fostul presedinte liberal al Consiliului Judetean Cluj, actualul senator Marius Nicoara, si pe fostul negociator-sef cu Uniunea Europeana, ex-deputatul PSD Vasile Puscas, actualul ministru pentru Afaceri Europene, in mod surprinzator, Gheorghe Benea a castigat alegerile, dar nu si mandatul, pe care l-a pierdut, la redistribuire, in favoarea lui Marius Nicoara.

Gheorghe Benea a fost recompensat, in schimb, cu un post care ii ofera o mare influenta si o mare putere financiara, acela de director al Loteriei Romane, care inseamna un rang echivalent cu cel al unui secretar de stat, dar care dispunand de mult mai multi bani publici decat un sef al unui departament obisnuit dintr-un minister oarecare. Victoria lui Gheorghe Benea a facut atunci sa se vorbeasca foarte mult in mediile politice despre un adevarat blat electoral incheiat de el cu fratii Itu in dauna ministrului Vasile Puscas.

Cornel Itu a replicat intr-un stil perfect bizantin. In loc sa il atace pe Gheorghe Benea pentru pendularile politice ale acestuia sau pentru unele esecuri pe care le-a avut in calitate de director al Somes Dej ori sa decreteze mobilizarea filialei PSD Dej in favoarea lui Vasile Puscas, el a facut singurul lucru care nu i-a daunat deloc lui Gheorghe Benea: a decis sa convoace conducerea filialei municipale si a obtinut votarea excluderii lui Benea din PSD, in conditiile in care acesta era de saptamani bune membru PDL! Astfel, a aparut paradoxul electoral ca personajul care era cel mai puternic candidat PSD, Vasile Puscas, sa fie infrant drastic tocmai in cel mai solid fief social-democrat din judetul Cluj.

In privinta relatiei cu omul de afaceri stefan Vuza, relatiile fratilor Itu sunt de natura simbiotica. Vuza, un controversat om de afaceri, detine pachetul majoritar de actiuni la Somes Dej, cea mai mare firma din oras. Directorul general al combinatului este Adrian Itu, fratele liderului PSD si consilier local. Drept urmare, mai ales ca deputatul Cornel Itu este si seful de partid al primarului Costan Morar, combinatul dejean nu are niciodata probleme cu administratia locala. si este previzibil ca, in ciuda faptului ca Somes SA este unul dintre cei mai mari poluatori ai raului Somes, combinatul cu pricina nu va avea probleme cu Directia Apelor Somes-Tisa, condusa de Mircea Itu.

Unul dintre localnici, glumet, spunea ca fratii Itu si-au impartit echitabil rolurile: fratele Adrian este cu poluarea Somesului, iar fratele Mircea cu eprubetele cu probele de apa, care atesta faptul ca Somes SA face eforturi considerabile si constante pentru a atinge standardele europene de mediu. In aceasta distributie, fratele Cornel este responsabil cu finantarea. Concret, in luna mai el a avut o declaratie politica.

Deputatul PSD Cornel Itu i-a cerut ministrului PSD al Mediului, Nicolae Nemirschi, ca Guvernul sa ajute Somes SA, condus de consilierul local PSD Adrian Itu, cu bani, pentru a cofinanta un proiect european in valoare de 5 milioane euro vizand modernizarea liniilor de productie, astfel incat directorul PSD al Directiei de Ape Somes-Tisa, Mircea Itu, sa poata obtine o reducere semnificativa a poluarii raului Somes cu substantele deversate de combinatul din Dej. Un lucru foarte important este faptul ca Somes SA are parteneri de incredere, printre care firma Tiger din Dej, condusa de Adrian Itu, si fabrica grupului ceh OTK, condusa pana acum cateva zile de Mircea Itu. Deputatul Cornel Itu spune ca intreaga ascensiune sociala si politica a familiei sale se datoreaza muncii prestate.
"Noi nu am avut pe nimeni care sa ne sustina. Noi am realizat totul prin munca noastra", a declarat deputatul PSD. El spune ca toti colegii sai din PSD Cluj au recunoscut acest lucru atunci cand au aprobat numirea lui Mircea Itu in functia de director al Directiei de Ape Somes-Tisa. "S-a aprobat numirea in Biroul Judetean, pe criterii de competenta", a spus Cornel Itu.

La inceput, specialistii de la Apele Romane nu au fost de acord cu acest lucru, in conditiile in care Mircea Itu a reusit sa cada la examenul la care concura singur pentru postul de director la Cluj. Insa in fata competentei sale au trebuit sa se recunoasca invinsi membrii comisiei de examinare, acestia admitand contestatia depusa de Mircea Itu, care a fost instalat in functie chiar zilele trecute. Fratii Itu sunt oameni de valoare si de onoare, cu rezultate excelente in activitatea publica", este de parere si vicepresedintele organizatiei judetene a PSD Cluj, Remus Lapusan.

Niste averi frumoase
Deputatul Cornel Itu are o cariera frumoasa si o avere pe masura. Pana in anul 2002, el a detinut diferite posturi de conducere in cadrul Somes SA. Apoi a devenit administrator la societatea Mecsom Dej. Potrivit declaratiei de avere, el are un teren de 934 metri patrati in Dej si o casa de locuit de 300 metri patrati. In conturi bancare, Cornel Itu are 79.000 lei. El are actiuni si parti sociale la firmele Parc Rex, Itomar Prodserv, Mecsom SA, Agro33 SRL, dar are si datorii de 42.500 franci elvetieni la OTP Bank. De asemenea, Cornel Itu este presedintele FC Unirea Dej, echipa de fotbal considerata drept un satelit neoficial al castigatoarei Cupei Romaniei la fotbal, CFR Cluj, echipa patronata de omul de afaceri Arpad Paszkany. De asemenea, Adrian Itu detine concomitent functiile de director general al combinatului Somes SA si de presedinte al Consiliului de Administratie al firmei Tiger Somes. Adrian Itu are bijuterii de 5.000 euro si o colectie de tablouri tot de 5.000 euro, conform declaratiei sale de avere. El are doua terenuri intravilane in Dej si unul in Cluj-Napoca. Adrian Itu are o casa de locuit de 217 metri patrati in Dej, precum si patru spatii comerciale, care totalizeaza peste 1.000 de metri patrati. El are actiuni sau parti sociale la firmele Tiger Somes, Complet Servimpex, Cromegal Trans, Complet Agroturism, Brendan Import-Export, Mustang Tour, Imobiliare Somes, Agro 33 SRL, Clas Deecent, Fun House si Banca Transilvania. De asemenea, Adrian Itu este asociat la FC Unirea Dej si este presedintele Sectiei ecvestre de la Clubul Sportiv Unirea Dej. Probabil pentru ca a fost ocupat cu concursul pentru postul de director, Mircea Itu nu a avut timp sa isi completeze declaratia de avere, dar el este in termenul legal pentru depunerea acestui document. Mircea Itu a fost, pana acum, director al fabricii de ambalaje de hartie a grupului ceh OTK din Dej, unul dintre clientii combinatului de hartie si celuloza condus de Adrian Itu. OTK Dej nu este decat o fosta divizie a grupului Tiger Somes, condus, de asemenea, de Adrian Itu.

"Colegii din PSD Cluj au aprobat in Biroul Judetean numirea lui Mircea Itu in functia de director al Directiei de Ape Somes-Tisa. Numirea s-a aprobat pe criterii de competenta." Cornel Itu

Cele mai citite

Un film românesc și unul România – Republica Moldova participă la festivalul de film de la Moscova, în ciuda sancțiunilor asupra Rusiei. Regizorul român...

Un film realizat în România, intitulat "21 de rubini", a fost prezentat în cadrul festivalului de film de la Moscova (19 - 26 aprilie...

Nicu Ștefănuță: „Cetățenii vor putea să fie despăgubiți de primării dacă se îmbolnăvesc din cauza aerului poluat”

Românii care se îmbolnăvesc din cauza poluării pot cere despăgubiri autorităților locale, după ce directiva privind calitatea aerului a fost votată astăzi la Strasbourg...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță, iar Consiliul Internațional al Aeroporturilor (ACI) World a prezis că traficul global de pasageri va...
Ultima oră
Pe aceeași temă