22.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialCladirile simbolice ale lui Ceausescu atrag turisti, la 20 de ani de...

Cladirile simbolice ale lui Ceausescu atrag turisti, la 20 de ani de la executarea dictatorului

Cladirile simbolice construite de Nicolae Ceausescu atrag turisti, la 20 de ani de la executarea fostului dictator pe 25 decembrie 1989, potrivit Mediafax.

Un simbol al grandomaniei fostului dictator, Casa Poporului este in prezent destinatia numarul unu pentru turistii straini care vin la Bucuresti.

In aceasta vara, aproximativ 1.000 de turisti au vizitat zilnic Casa Poporului, cei mai multi din Israel, Franta si Germania.

"Este principalul obiectiv turistic pe care il vizitez la Bucuresti. Sunt foarte interesat, pentru ca este o parte importanta a istoriei", explica Niels, un olandez in varsta de 27 de ani.

"Toti vizitatorii asociaza aceasta cladire cu Ceausescu", explica Adina Mihai, ghid in Casa Poporului, a doua cladire ca marime din lume dupa Pentagon (SUA).

"Sunt impresionati de dimensiuni", adauga Adina Mihai. Palatul Parlamentului are un milion de metri cubi de marmura, 200.000 de metri cubi de tapet si 900.000 de metri cubi de lemn.

Peste 200.000 de muncitori si 200 de arhitecti au participat, zi si noapte, la constructia demarata in 1984.

La caderea lui Ceausescu, cinci ani mai tarziu, cladirea era construita in proportie de 60 la suta, explica Adina Mihai. A fost deschisa publicului in 1994.

"Vrand-nevrand, Palatul Parlamentului a devenit simbolul Bucurestiului", afirma Traian Badulescu, purtatorul de cuvant la Asociatiei romane a agentiilor de turism.

Badulescu se numara printre cele 40.000 de persoane ale caror case au fost distruse pentru construirea Casei Poporului. "Aveam sapte ani. Este traumatizant sa fii fortat sa te muti dintr-o casa frumoasa intr-un apartament la bloc. A fost o tragedie pentru multi oameni, unii s-au sinucis, dar eu nu urasc Palatul Parlamentului", explica Badulescu, subliniind ca aceasta cladire trebuie pusa in valoare. "Este o parte negativa a istoriei, dar nu trebuie stearsa", explica Badulescu.

La aproximativ 150 de kilometri vest de Bucuresti, localitatea natala a lui Ceausescu – Scornicesti – atrage, de asemenea, numerosi turisti. Construita in urma cu 100 de ani, fara electricitate, casa lui Ceausescu are trei camere – cea in care dormea Nicolae Ceausescu, cei opt frati si parintii dictatorului, bucataria si camera de zi, decorata cu fotografii ale bunicilor liderului comunist.

Inchisa temporar, casa urmeaza sa fie redeschisa in primavara, explica Emil Barbulescu, nepotul dictatorului.

Fost responsabil in cadrul Securitatii, Barbulescu este nostalgic dupa vremurile cand, spune el, oamenii nu duceau grija zilei de maine. "Nicio perioada istorica nu poate fi stearsa", adauga Barbulescu, care doreste sa ridice o statuie in memoria lui Ceausescu.

In restul tarii, fostele vile ale lui Ceausescu sunt, de asemenea, integrate in circuitele turistice.

La Bucuresti, exista un restaurant numit "Scanteia", dupa numele fostei publicatii a Partidului Comunist, localul avand pereti de culoare rosie, embleme comuniste si farfurii care amintesc de perioada ceausista.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă