0.7 C
București
sâmbătă, 14 decembrie 2024
AcasăSpecialCJ Galaţi cumpără drone pentru a „fila” inundaţiile

CJ Galaţi cumpără drone pentru a „fila” inundaţiile

Deşi sistemul pentru situaţii de urgenţă de la Galaţi, suprasolicitat în ultima vreme, are nevoie de investiţii în echipamente de mare utilitate la intervenţii, cum ar fi motopompe de mare capacitate sau instalaţii de potabilizare a apei, Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi achiziţionează două „sisteme de supraveghere aeriană a situaţiilor de urgenţă pe timp de zi şi de noapte”. Mai precis două avioane fără pilot, adică drone, pentru care a şi fost alocată suma de 274.193 lei, fără TVA. Licitaţia este programată pentru data de 15 octombrie. Potrivit caietului de sarcini, CJ achiziţionează două avioane fără pilot şi un sistem de programare şi supraveghere a celor două avioane de la sol. Cele două drone trebuie să atingă o viteză de 60 de metri pe secundă, să aibă o autonomie de zbor de 5 ore şi să se deplaseze pe o rază de 40 km faţă de staţia de la sol. Avioanele fără pilot trebuie să fie „cu decolare – aterizare pe pistă de iarbă/asfalt/beton”, de parcă ar fi vreo diferenţă între o pistă de „asfalt” şi una de „beton”. La condiţiile tehnice este prevăzută şi o „posibilitate de lansare cu catapulta elastică cu lungimea de 30 de metri”! Cele două drone trebuie să zboare la o altitudine de 3.000 de metri şi trebuie să fie dotate cu sisteme optoelectronice care să detecteze un om, pe timp de noapte, de la distanţa de 3 kilometri şi tot pe timp de noapte să depisteze un autovehicol aflat la distanţa de 5 kilometri. Achiziţia presupune şi 20 de ore pentru instruirea personalului care va manevra de la sol aparatele de zbor. Cele două drone au o perioadă de garanţie de 2 ani.

Priorităţi anapoda

O astfel de investiţie, utilă pentru instituţii de intervenţii în situaţii de urgenţă care sunt foarte bine utilate şi le mai lipseşte numai drona, este cel puţin bizară în cazul Galaţiului, unde priorităţile sunt altele. Pentru că Galaţiul nu avea, la recentele inundaţii, au fost aduse de la Bucureşti şase instalaţii de potabilizare a apei, pentru că în mai multe dintre localităţile afectate de viituri apa din fântâni nu mai era potabilă. O instalaţie de potabilizare a apei a fost necesară şi la Izvoarele, unde cutremurele au afectat şi calitatea apei din fântâni. Apoi, la toate crizele inundaţiilor din 2005, 2006, 2007, 2010 şi 2013, s-a dovedit că este nevoie de motopompe de mare capacitate cu care să fie scoasă cât mai rapid apa din incintele inundate.

Elicopterul SMURD, pierdut prin neprezentare

În ultimii opt ani, Galaţiul a pierdut mai multe oportunităţi de repartizare a unui elicopter SMURD, strict necesar în condiţiile în care zona se confruntă frecvent cu situaţii de urgenţă. Un elicopter SMURD ar putea să opereze şi în afara situaţiilor de urgenţă în zona Galaţi-Brăila-Tulcea. După ce în 2010-2011 se contura posibilitatea obţinerii unui elicopter în baza unui proiect de colaborare trasfrontalieră, Galaţiul a pierdut şi această şansă. Elicopterul urma să intre în dotarea SMURD Galaţi în cadrul proiectului cu finanţare europeană „Îmbunătăţirea răspunsului serviciului medical de urgenţă SMURD printr-un sistem comun de urgenţă pentru monitorizarea şi limitarea consecinţelor dezastrelor în zona transfrontalieră România, Ucraina şi Republica Moldova”. Aplicantul în acest proiect cu finanţare europeană este Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, parteneri fiind Inspectoratul General de Aviaţie şi Serviciul de Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale şi Ministerul de Interne din Republica Moldova. Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni, bugetul total alocat fiind de 6.676.000 euro. Numai că după alegerile locale din 2012, noua conducere a CJ Galaţi nu a mai continuat demersurile, Galaţiul a ieşit din proiect, locul său fiind luat de Iaşi, care va beneficia de serviciile celui de al 2-lea elicopter care va intra în dotarea SMURD Iaşi şi va asigura intervenţiile în judeţele Iaşi, Vaslui, Galaţi, Brăila şi Tulcea şi Republica Moldova.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă