11.7 C
București
marți, 15 octombrie 2024
AcasăSpecialCircuit turistic unic in Romania, inaugurat la Alba Iulia

Circuit turistic unic in Romania, inaugurat la Alba Iulia

Un traseu turistic unic in Romania, amenajat in stil medieval, a fost inaugurat duminica, in salve de tun, in incinta Cetatii din Alba Iulia. „Traseul celor trei fortificatii” este, de fapt, un circuit care ii va purta pe turisti prin cele mai interesante etape ale istoriei impresionantului monument istoric din Alba Iulia – castrul roman, cetatea medievala si cetatea Vauban, de inceput de secol XVIII.
Traseul a fost inaugurat oficial prin simularea unui atac asupra Cetatii de un grup de soldati costumati in uniforma militara austriaca a primei jumatati a secolului al XVIII-lea, care au folosit tunuri, sabii si arme de epoca. Astfel de reprezentatii vor avea loc periodic, mai ales cand „Traseul celor trei fortificatii” va fi vizitat de grupuri mai mari de turisti.
Potrivit primarului municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, noul circuit pune in valoare cele trei fortificatii militare, respectiv Castrul Legiunii a XIII-a Gemina, Cetatea medievala a Balgradului si Cetatea Vauban. Hava a spus ca traseul cuprinde o zona pietonala pietruita cu marcaje turistice, pasarele peste zidurile Cetatii, dar si indicatoare cu informatii despre vestigiile istorice puse in valoare. De asemenea, circuitul trece prin mai multe catacombe sau galerii din zidurile Cetatii unde au fost amenajate spatii expozitionale cu arme, steaguri si obiecte de epoca.
Costurile amenajarii acestui traseu, precum si a altor obiective din Alba Iulia cuprinse in programul „O Romanie Frumoasa”, o initiativa a Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare – PNUD si a Ministerului Culturii si Cultelor, se ridica la aproximativ 200.000 de dolari. Programul este implementat in mai multe orase din tara, printre care Braila, Medias, Sibiu si Sighisoara. „Traseul celor trei fortificatii” a fost inaugurat la trei ani de la lansarea oficiala a proiectului si cu doi ani intarziere fata de planurile initiale. Lucrarea a fost realizata de societatea „Grup Corint” SA Santimbru, care deruleaza si lucrarile de restaurare la Portile I si a III-a a Cetatii. La inaugurare primarul Mircea Hava a declarat ca „pentru prima data ceva deosebit se intampla in Cetate”. Pe langa acest traseu, un alt obiectiv al proiectului este amenajarea si restaurarea partiala a cladirii „Manutantei”.
Aceasta este una dintre cele mai importante cladiri de secol XVIII, situata in apropierea Portii a III-a a Cetatii si a functionat ca depozit al armatei. Dupa restaurare, parterul va gazdui ateliere mestesugaresti si expozitii. In acelasi timp, se va deschide o cafenea tematica pentru a atrage vizitatorii locali si straini. De asemenea, in incinta „Manutantei” va fi deschis un hotel cu specific medieval si vor fi amenajate sali de conferinte.
La Alba Iulia se gaseste cea mai bine conservata cetate de tip Vauban din Europa, fortificatia fiind construita intre 1714 si 1738, pe o suprafata totala de o suta de hectare, in timpul Imperiului Habsburgic.

Cele mai citite

Țânțari veniți cu avionul răspândesc malarie pe toate continentele

Cazuri care ajung la noi în țară provin și de la cei care se întorc din Franța sau Danemarca, nu doar din zona africană Managerul...

SUA sunt îngrijorate de manevrele Chinei de lângă Taiwan

Statele Unite şi-au exprimat luni îngrijorarea cu privire la noul val de manevre militare chineze din apropierea Taiwanului, subliniind că aceste exerciţii "nejustificate" ar...

Liga Națiunilor: Belgia-Franța 1-2/ Germania-Olanda 1-0

Naţionala de fotbal a Franţei a învins echipa Belgiei cu scorul de 2-1, luni seara, în deplasare, în eşalonul de elită al Liga Naţiunilor. ''Diavolii...
Ultima oră
Pe aceeași temă