28.8 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialCipru renunță la restricţiile asupra circulaţiei capitalului

Cipru renunță la restricţiile asupra circulaţiei capitalului

Cipru va renunţa, de săptămâna viitoare, la restricţiile asupra circulaţiei capitalului,impuse cu doi ani în urmă, relatează Bloomberg, conform Mediafax.

Astfel, restricţiile impuse asupra transferurilor interne de capital au fost eliminate în luna mai a anului trecut, iar acelaşi lucru va fi valabil din 6 aprilie şi pentru transferurile internaţionale, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot, Nikos Christodoulides.

„Ridicarea retricţiilor confirmă revenirea încrederii în sistemul bancar naţional, îmbunătăţirea semnificativă a mediului de AFACERI  şi marchează în mod esenţial revenirea economiei la condiţii normale”, a afirmat Christodoulides.

Preşedintele cipriot Nicos Anastasiades a apreciat renunţarea la restricţiile impuse asupra transferului de capital drept rezultatul „muncii noastre şi al consistenţei în implementarea obligaţiilor pe care ni le-am asumat”.

În 2013, Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au acordat guvernului de la Nicosia un ÎMPRUMUT  în valoare de 10 miliarde de euro, pentru a evita intrarea Ciprului în incapacitate de plată.

Acordul a prevăzut restructurarea celei mai mari bănci cipriote, BANK  of Cyprus, şi lichidarea celei de-a doua mari instituţii bancare din ţară, Laiki Bank, la care guvernul cipriot avea o participaţie de 84%.

Cipru a devenit primul stat UE care a confiscat o parte din depozitele bancare şi a restricţionat tranzacţiile financiare pentru a evita prăbuşirea sistemului financiar, ca parte a programului de bailout.

Depozitele s-au redus faţă nivelul din timpul crizei, situându-se la 46,5 miliarde de euro la finalul lunii februarie din acest an comparativ cu 67,5 miliarde de euro în aceeaşi lună din 2013.

De altfel, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s a arătat săptămâna trecută că eliminarea restricţiilor ar putea afecta stabilitatea nivelului depozitelor din sistemul bancar cipriot.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă