5 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăSpecialCioroianu: Romania nu se gandeste la Transilvania cand abordeaza problema Kosovo

Cioroianu: Romania nu se gandeste la Transilvania cand abordeaza problema Kosovo

"Romania nu se gandeste la Transilvania atunci cand abordeaza problema viitorului statut juridic al Kosovo", a declarat joi, ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, dupa intalnirea cu omologul sau ungar, doamna Kinga Goncz, relateaza Rompres.
Dupa ce a reiterat ca Romania nu agreeaza ideea declararii unilaterale a independentei Kosovo, Cioroianu a subliniat ca 'Romania si Ungaria sunt doua tari in interiorul Uniunii Europene, ale caror granite vor deveni mai mult simbolice decat efective, iar pentru noi Kosovo nu reprezinta un subiect legat de Ungaria'.

'Kosovo poate avea consecinte asupra altor dosare cum ar fi conflictele inghetate ca Transnistria sau Bosnia si Hertegovina, iar in aceste dosare Romania si Ungaria au un interes comun, ca tari membre UE', a afirmat seful diplomatiei romane.
Cioroianu a confirmat, intrebat de ziaristii ungari, ca subiectul autonomiei minoritatii maghiare din Transilvania a fost abordat in discutiile cu oficialii de la Budapesta.
'Intre doua societati mature putem discuta orice subiect cu responsabilitate, fara retorica, iar daca partea ungara considera cazul, putem introduce acest subiect si pe agenda sedintei comune a guvernelor celor doua tari din aceasta toamna', a spus el, adaugand ca intre cele doua state nu trebuie sa existe subiecte care sa nu poata fi abordate, in conditiile in care in relatia dintre cele 'doua tari vecine si prietene' s-au facut progrese uriase fata de anii 1990

Adrian Cioroianu a aratat insa ca acest concept de 'autonomie' trebuie foarte clar definit de la inceput. 'Sa nu ne grabim sa aruncam pe piata lucruri care nu sunt bine intelese si sa dam semnale confuze pentru societatile noastre', a spus ministrul. El a adaugat ca, desi Camera Deputatilor de la Bucuresti a hotarat in aceasta vara retrimiterea la comisiile de specialitate a proiectului legii minoritatilor, Guvernul din care face parte sprijina aceasta initiativa legislativa.
'Am convingerea ca perioada urmatoare va aduce solutii comun acceptate in acest sens', a mai spus Cioroianu.
La randul sau, Kinga Goncz a specificat ca acest concept de autonomie este foarte larg, existand mai multe tipuri de autonomii, cea culturala si educationala, cea teritoriala sau cea individuala. Oficialul de la Budapesta a explicat ca Uniunea Europeana abordeaza aceasta problema intr-un sens foarte larg, plecand de la autonomia culturala la dreptul la autoguvernare, autodeterminare, inclusiv prin principiul subsidiaritatii, prin care se incearca aducerea procesului decizional cat mai aproape de comunitate.

'Legea minoritatilor de care am tot discutat pune in prim plan autonomia culturala si educationala si, dupa cum stim si vedem zi de zi, aceasta tema necesita o majoritate nu numai din partea societatii, ci si in Parlament, iar eu personal cred ca un rol foarte important in aceasta problema il are UDMR', a spus Kinga Goncz. Ea a adaugat ca aceasta problema trebuie tratata treptat si majoritatea parlamentara nu se poate obtine decat trecand prin anumite trepte si prin cooperare.

Totodata, ministrul Cioroianu a aratat ca a discutat in cursul diminetii de joi, atat cu presedintele de la Budapesta, Laszlo Solyom, cat si cu premierul Ferenc Gyurcsany, despre problema retrocedarii proprietatilor comunitatii maghiare din Romania, inaltii demnitari ai statului ungar dorind o accelerare a acestui proces.
Oficialul roman a aratat ca aceasta problema este parte a unui proces care cuprinde si restituirea proprietatilor majoritatii romanesti sau a minoritatii evreiesti, iar subiectul trebuie tratat intr-un mod unitar.
'Intelegem ca este un subiect foarte sensibil pentru opinia publica din Ungaria, dar opiniei publice romanesti nu putem sa ii dam impresia ca tratam preferential o minoritate fata de alta.Ceea ce conteaza este ca dreptul de proprietate este sfant, trebuie respectat si corectate greselile generatiilor trecute, iar cand spun asta ma refer atat la Romania, cat si la Ungaria. Exista un acord de principiu ca retrocedarea trebuie facuta, iar fiecare pas inainte este foarte important atat pentru Romania, cat si pentru Ungaria', a spus Cioroianu.

Cele mai citite

Studiu: NATO păstrează superioritatea militară față de Rusia, în ciuda eforturilor de reînarmare ale Moscovei

NATO își menține avantajul militar în fața Rusiei, chiar dacă Rusia a intensificat eforturile de reînarmare sub conducerea președintelui Vladimir Putin, arată un studiu...

Probleme cu legea? Dawa, jucătorul lui FCSB, și-ar fi bătut nevasta și s-a ales cu dosar penal

Fundașul camerunez a ajuns în atenția poliției în urma unei plângeri de agresiune fizică făcute de partenera sa, Sofia. Potrivit stiripesurse.ro, Joyskim Dawa, fundașul central...

Paul Pogba în discuții avansate pentru rezilierea contractului cu Juventus! Destinație surpriză în 2025

Paul Pogba va putea reveni în competiții din luna martie, dar viitorul său la Juventus este incert. Paul Pogba, în vârstă de 31 de ani,...
Ultima oră
Pe aceeași temă