Mulลฃi dintre cei care nu cred în evaluฤrile Uniunii Europene, care considerฤ cฤ supravegherea Bruxelles-ului transformฤ România într-o colonie, scepticii privatizฤrilor, dar ลi destui dintre cei care-l dispreลฃuiesc pe Traian Bฤsescu vor vota pe 9 decembrie cu USL.
Pentru prim data dupฤ cฤderea comunismului românii nu vor mai vota delimitaลฃi de o falie ideologica: pânฤ în 2000 graniลฃa a fost construitฤ în jurul discursului anticomunist, iar majoritatea alegฤtorilor care se autodefineau de dreapta votau în acest sens; în 2004 Alianลฃa pentru Dreptate ลi Adevฤr i-a convertit pe foลtii militanลฃi anticomuniลti în jurul unui program economic de dreapta ลi a discursului anticorupลฃie; iar în 2008 PDL ลi PNL ลi-au conservat separat susลฃinฤtorii, în vreme ce PSD a fost votat, ca de obicei, mai mult de oamenii care au nevoie sฤ fie asistaลฃi de stat, de cei mai în vârstฤ, mai mult de locuitorii satelor decât de ai oraลelor.
Votanลฃii USL sunt insฤ destul de eterogeni, fiindcฤ elctoralul liberal estompeazฤ ruralitatea ลi lipsa de educaลฃie a celor care-i preferฤ în mod tradiลฃional pe socialiลti. Totuลi diferenลฃele se menลฃin astfel cฤ aproape 60 la sutฤ dintre cei care spun cฤ pun ลtampila pe USL locuiesc la sate, conform unui sondaj IRES ลi mai puลฃin de 20 la sutฤ dintre cei care susลฃin alianลฃa liberalilor cu socialiลtii au studii superioare. De aceea cei care voteazฤ USL sunt mai permeabili la propagandฤ, mai uลor de convins, de pildฤ, cฤ Uniunea Europeanฤ tinde sฤ devinฤ un imperiu care profitฤ de periferiile lui, cฤ România este doar un experiment al liderilor occidentali, interesaลฃi sฤ cumpere ลฃara bucatฤ cu bucatฤ. Cercetฤrile fฤcute de Vasile Dâncu ลi echipa lui scot la ivealฤ cฤ aproape 70 la sutฤ dintre alegฤtorii USL au încredere scฤzutฤ în UE, iar 80 la sutฤ nu au încredere în justiลฃie. Aceastฤ tendinลฃฤ le-ar da dupฤ alegeri liderilor socialiลti ลi liberali legtimitatea de a se îndepฤrta de opลฃiunea pro-occidentalฤ ลi de a se concentra strict ลi univoc asupra chestiunilor interne, de a transforma România într-un mare sat îndepฤrtat ลi rupt de civilizaลฃie, dar mai uลor de condus de fruntaลii autohtoni, care nu-ลi mai doresc sฤ fie notaลฃi de birocraลฃii de la Bruxelles, mereu cu aceleaลi calificative care constatฤ piedicile pe care ei le pun justiลฃiei sau lipsa apetitului pentru statul de drept.
Cei care voteazฤ USL nu sunt derenjaลฃi de problemele de integritate ale parlamentarilor ลi miniลtrilor socialiลti ลi liberali, nu sunt incomodaลฃi de faptul cฤ Mircea Diaconu a rฤmas senator prin votul parlamentarilor împotriva unei sentinลฃe definitive a justiลฃiei, doar de dragul pensiei speciale pe care actorul o va obลฃine dupฤ acest mandat în legislativ. Votanลฃii USL nu au nimic împotriva foลtilor securiลti ลi nu-i afecteazฤ în nici un fel candidatura lui Dan Voiculescu din partea acestei alianลฃe. Criteriile morale funcลฃioneazฤ pentru susลฃinฤtorii socialiลtilor ลi liberalilor doar atunci când este vorba despre Traian Bฤsescu, ลฃapul ispฤลitor al crizei economice autohtone ลi al eลecurilor de dupฤ aderarea ลฃฤrii la UE.
Alegฤtorii USL sunt astfel mai mult împotriva lui Traian Bฤsescu, decât pentru soluลฃiile puse pânฤ acum pe masฤ de specialลtii Uniunii, de aceea, de exemplu 55 la sutฤ dintre aceลti votanลฃi nu au încredere în guvernul Ponta. Poate fiindcฤ fruntaลii USL nu au idei vizionare ลi planuri ambiลฃioase sau poate fiindcฤ se tem de orice schimbare majorฤ. Celebra formulฤ a lui Ludovic al XIV-lea: „ori decâte ori creez o slujbฤ, câลtig un ingrat ลi provoc o sutฤ de nemulลฃumiri” pare definitorie pentru liderii USL, care fie sunt descurajaลฃi de critici, fie socotesc cฤ e mai simplu sฤ stai în expectativฤ, decât sฤ te aventurezi în reformฤri, care sฤ-ลฃi reducฤ din simpatizanลฃi.
Alegฤtorii USL s-au sฤturat de schimbฤri, de idei aduse din afarฤ sau de FMI, nu mai vor sฤ fie asistaลฃi de la Bruxelles, nu mai vor reforme ลi mai ales n-ar mai vrea sฤ-l vadฤ pe Traian Bฤsescu explicându-le cฤ trฤiesc mai bine decât grecii. ลi totuลi cu cât vor fi mai mulลฃi la alegerile din 9 decembrie, cu atât România s-ar putea schimba mai mult, deลi nu neapฤrat în bine.