Ministrul Culturii si Cultelor nu a semnat inca Ordinul de organizare si functionare a Centrului de Cercetare si Creatie Teatrala „Andrei Serban”, pentru ca a inteles de la regizor ca nu mai vrea ca numele sa-i fie legat de Centru. Dupa cum a declarat agentiei Mediafax ministrul, in urma cu cateva zile, Andrei Serban e nemultumit de faptul ca HG 803 din iulie 2005 nu specifica faptul ca Centrul e ordonator principal de credite, deci ca n-are buget propriu si ca nu va emite certificate de absolvire care sa conteze in invatamantul universitar. La conferinta de presa de vineri, ministrul Iorgulescu a spus ca poarta „o corespondenta extrem de amicala cu Andrei Serban” (pe care-l stimeaza extraordinar), dar ca n-are nici o legatura cu discutiile anterioare si cu actuala lege, care trebuie respectata. „Sper din toata inima ca Andrei Serban sa-si armonizeze punctele de vedere cu cele ale hotararii de Guvern”, a spus Adrian Iorgulescu. „E ca la nunta, a mai precizat acesta. Trebuie sa vrea si beneficiarul.” Insa tot ministrul a spus ca, in ultima instanta, cu sau fara Andrei Serban, Centrul „Andrei Serban” va functiona.
HG 803 a fost adoptata in urma discutiilor pe care Andrei Serban le-a avut cu fostul ministru al Culturii si Cultelor, Mona Musca, si cu directorul TNB, Ion Caramitru. Centrul urmeaza sa functioneze in subordinea Teatrului National din Bucuresti, fiind finantat de Ministerul Culturii si Cultelor.
Andrei Serban raspunde
Regizorul Andrei Serban, aflat acum in Statele Unite, unde preda la Columbia University, ne-a declarat ca nu e vorba sa nu vrea sa conduca Centrul si ca nemultumirile lui vin din faptul ca lucrurile pe care le-a discutat cu Mona Musca si Ion Caramitru nu se regasesc in hotararea de Guvern. „Eu am avut si am intentia de a crea si conduce un Centru de Cercetare si Creatie Teatrala, si am dorinta, experienta si capacitatea necesare pentru a realiza acest proiect cu deschidere internationala, care ar fi ceva cu totul nou in Romania – ne-a spus regizorul. In urma discutiilor cu ministrul Mona Musca am convenit ca, din motive practice, acest Centru sa fie creat in cadrul Teatrului National, dar cu totala autonomie de decizie si programare. In luna august, am fost anuntat despre publicarea HG care decide infiintarea Centrului „Andrei Serban”. Citind hotararea, am fost uimit si consternat sa constat ca nu tinea seama de conditiile convenite impreuna cu ministrul Musca si directorul TNB, Ion Caramitru, si mi-am exprimat prompt dezacordul cu aceasta transformare unilaterala a termenilor intelegerii, anuntandu-l si pe Ion Caramitru, si Ministerul Culturii ca, in ce ma priveste, in aceasta forma distorsionata, care nu a respectat promisiunile initiale, Centrul nu poate sa aiba viata. La scrisorile mele repetate, explicand clar discrepanta dintre ceea ce fusese convenit si ceea ce a aparut in HG, cu care nu puteam fi de acord, pana ieri nu am primit nici un alt raspuns decat ca se asteapta proiectul meu pentru functionarea Centrului, ca si cum argumentele mele nu erau auzite de nimeni. Apoi, in sfarsit, am primit un mesaj din partea ministrului Iorgulescu, care imi cere „sa mai meditam impreuna la ce ramane de facut”, in speranta ca dialogul sa ramana deschis. Si eu sper acelasi lucru, caci ar fi pacat ca aceasta sansa unica pentru teatrul romanesc sa fie pierduta.”
Ar fi intr-adevar pacat si chiar ironic sa nu fie Andrei Serban cel care sa conduca Centrul „Andrei Serban”. Speram insa ca lucrurile se vor aranja si ca Ministerul Culturii si Cultelor nu-i va da „pas” marelui regizor, pe motiv ca asta-i legea si trebuie respectata. Pana la urma, problema se pune intre a respecta cuvantul dat si a respecta litera legii.