Scheletul occidental al Sistemului, cei înspăimântaţi de perspectiva antieuropeană a USL, dar şi destui reprezentanţi ai PSD, care s-au hotărât să facă non-combat la Referendum, vor miza pe revenirea lui Traian Băsescu.
În spatele discursului unitar prezentat de câţiva actori din USL, mereu aceiaşi, există şi alte strategii paralele, făcute de fracţiuni din PSD şi PNL, pentru care un eşec al Referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu înseamnă şi resetarea convenabilă a relaţiilor de putere din fiecare partid în parte. În PSD, tabăra care joacă împotriva lui Victor Ponta începe să fie mai mare decât cea care îl susţine, nu doar din cauza plagiatului, care face din şeful socialiştilor români un politician ocolit de lumea bună din afară, dar mai ales din cauza greşelilor pe care le-a făcut în cursa contra-cronometru pentru debarcarea preşedintelui, când a renunţat la mănuşile europene şi a lăsat peste tot amprente grosolane. „Înţelepţii” partidului ar fi ştiut cum să-l scoată din joc pe Băsescu fără să lase urme şi fără să-i scandalizeze pe partenerii României de la Bruxelles sau de la Washington, dar pentru o operaţiune aseptică aveau nevoie de timp. Crin Antonescu se afla, însă, sub presiunea momentului oportun, fiindcă putea ajunge preşedinte „acum ori niciodată”, iar coechipierul său Dan Voiculescu se temea că dosarul său de corupţie ar putea să-l ducă mai aproape ca oricând de Adrian Năstase, dacă Traian Băsescu este lăsat la Cotroceni. Cei doi, cei mai mari beneficiari ai demolării preşedintelui, incapabili să-şi distileze veninul, nu ştiu că de partea preşedintelui suspendat vor juca acum şi amici de-ai lor. Mulţi baroni şi tacticieni cu vechi state de plată din PSD, vor pleca duminică la pescuit împreună cu Vasile Blaga şi e posibil să fie printre ei chiar secretarul general al partidului Liviu Dragnea, fiindcă oricum vor rămâne pe baricade suficienţi adepţi din tabăra lui Ponta, care vor încerca să incline cu toate mijlocele, balanţa de partea lor.
Dincolo de traseele urnelor mobile, care ar trebui să strângă suficiente voturi pentru plecarea lui Băsescu, în PSD se discută intens despre succesorii lui Victor Ponta. În unele cărţi apare numele ministrului de Finanţe, Florin Georgescu, un tehnician loial, care poate repara tot ce-a stricat Victor Ponta alias Micul Titulescu, în altele este menţionat Titus Corlăţean, dar se pare că înre timp, tânărului ministru al Justiţiei i s-au închis câteva uşi importante aproape în nas, când a fost ultima dată la Bruxelles. Mai sunt şi cărţi care au rămas neîntoarse, fiindcă nu e decisă definitv schimbarea cailor în timpul cursei.
In plus la ultima şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se pare ca a votat şi un important ministru PSD împotriva debarcării generalului Marcel Opriş, şeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), de care Crin Antonescu şi Victor Ponta voiau să se debaraseze sub pretextul că i-ar fi păstrat preşedintelui Băsescu liniile secretizate de comunicare. Motivul mai serios ar fi fost că USL ar fi avut, poate, nevoie şi de concursul STS, servicul prin care se transmit datele de la secţiile de votare către Biroul Electoral Central, pentru un succes mai uşor. George Maior, directorul Serviciului Român de Informaţii şi Teodor Meleşcanu, şeful spionajului s-au opus la rândul lor decapitării STS printr-o manevră politică, în aceeaşi şedinţă CSAT de săptămâna trecută. Este un semn cât se poate de clar că pionii occidentalizaţi ai Sistemului nu sunt de acord cu felul în care s-a orchestrat demiterea lui Traian Băsescu.
Liderii principalelor servicii secrete ştiu cel mai bine cât de dură a fost manevra făcută de Ponta&Antonescu pentru a scăpa de preşedintele jucător şi cine sunt grupurile de interese care vor avea de câştiga cel mai mult din această operaţiune, de aceea e greu de crezut că ei vor juca împotriva lui Traian Băsescu. Sistemul nu este însă unitar, iar nemulţumiţii şi naţionaliştii au fost deja convinşi că ceilalţi sunt băieţii buni.
Lupta pentru plecarea sau rămânerea lui Traian Băsescu se dă acum pe toate nivelurile şi fiecare tabără implicată în război şi-a făcut calculele şi ştie exact ce câştigă şi ce pierde, în funcţie de scorul Referendumului. Oamenii Sistemului, sunt ca de obicei împărţiţi, dar ca peste tot, majoritatea dă tonul.
De partea preşedintelui suspendat vor fi absenţii talibani care merg pe mâna lui Traian Băsescu orice ar fi, dar şi mulţi dintre cei care îl antipatizează, care nu pot accepta metodele USL şi care îşi dau seama că episodul suspendării preşedintelui român este singular în lumea civilizată. Pentru ei rămâne valabilă nostalgia neputinţei autohtone de sincronizare cu Occidentul, la fel cum o descria Eugen Lovinescu în urmă cu aproape 100 de ani, fiindcă nici după ce a fost primită în UE, România nu se poate desprinde de Balcani: „Dacă tragice împrejurări istorice nu ne-ar fi statornicit pentru multă vreme în atmosfera morală a vieţii răsăritene (…) noi am fi putut intra de la început, ca şi celelalte popoare latine, în orbita civilizaţiei apusene”