12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCine este teroristul Abdelhamid Abaaoud, care ar fi orchestrat atentatele din Paris

Cine este teroristul Abdelhamid Abaaoud, care ar fi orchestrat atentatele din Paris

Teroristul Abdelhamid Abaaoud, membru al grupării Stat Islamic (SI), este suspectat de poliţia franceză că ar fi orchestrat atentatele din Paris, în urma cărora au murit 129 de oameni şi au fost răniţi peste 350. El a fost omorât, miercuri, de poliţiştii francezi, în raidurile antiteroriste de la Saint-Denis.  

Născut în anul 1987, în Belgia, teroristul a crescut în Molenbeek, un cartier cunoscut drept un focar de extremişti. Abdelhamid Abaaoud mai este cunoscut şi după numele Abou Omar Soussi sau Abou Omar al-Baljiki, care se traduce prin „Abou Omar Belgianul”, potrivit publicaţiei The Mirror.

În copilărie, Abdelhamid Abaaoud obişnuia să îşi deranjeze colegii de şcoală şi profesorii, dar şi să fure portofele. „Era un mic nemernic”, a spus un fost coleg al teroristului, pentru ziarul belgian La Derniere Heure.

Abdelhamid Abaaoud, condamnat deja la 20 de ani de închisoare

Teroristul a fost condamnat în absenţă, în luna iulie, la 20 de ani de închisoare pentru organizarea unei reţele online prin care recruta jihadişti în Siria.

Citeşte şi: Atentatele din Paris. Ultimul mesaj găsit pe telefonul mobil al unui atacator, TULBURĂTOR

Abaaoud este suspectat de implicare în mai multe comploturi teroriste eşuate, între care şi un atac asupra unui tren de mare viteză, planificat în august, care a fost dejucat de pasageri, care au imobilizat teroristul care a deschis focul, Ayoub El-Khazzani.

Teroristul a fugit din Europa, după ce poliţia belgiană a împuşcat mortal doi dintre colegii lui militanţi, alături de care a plănuit atacuri teroriste la Verviers, asupra poliţiştilor. Abaaoud a susţinut că cei doi terorişti morţi sunt martiri.

El a povestit, pentru publicația oficială a SI, „Dabiq”, cum a trecut de punctul de control al poliţiei europene: „Necredincioşii au fost orbiţi de Allah. Am fost oprit de un ofiţer care s-a uitat la mine, ca să mă compare cu o imagine a mea, dar m-a lăsat să plec, pentru că nu a văzut asemănarea”.

Când s-a alăturat Abaaoud grupării Stat Islamic

În luna februarie, Abaaoud, care s-ar fi aflat în Grecia, a declarat că el este responsabil pentru planul împotriva poliţiştilor în Verviers şi a spus că s-a alăturat grupării Stat Islamic în Siria.

Citeşte şi: VIDEO. Noi imagini cu unul din atacurile din Paris. Teroristului i se BLOCHEAZĂ arma

„Numele şi imaginea mea erau la toate ştirile, dar, totuşi, am reuşit să stau în ţara lor, să planific atacuri împotriva lor şi să plec în siguranţă când a fost nevoie”, a spus teroristul atunci.

Abaaoud l-ar cunoaşte pe Salah Abdeslam, care are, de asemenea, rădăcini în Molenbeek şi care este căutat pentru presupusa implicare în atentatele din Paris.

Abdelhamid Abaaoud a intrat în vizorul forţelor de securitate încă din anul 2014, când a apărut, râzând, într-un video SI, în care se afla lângă roata unei maşini care târa două cadavre mutilate.

Relaţia lui Abdelhamid Abaaoud cu familia sa

După atentatul de la Verviers, tatăl lui Abaaoud l-a dezmoştenit şi a spus că fiul lui le-a distrus viaţa membrilor familiei sale.

Citeşte şi: Atentatele din Paris. Mesajul CUTREMURĂTOR al unui văduv pentru terorişti: Nu vă dăruiesc ura mea

În anul 2014, Abaaoud l-a convins pe fratele lui mai mic, Younes, atunci în vârstă de 13 ani, să i se alăture în Siria. Astfel, băiatul a fost numit de mai multe ziare „cel mai tânăr jihadist din lume”.

„De ce Dumnezeu ar vrea să omoare belgieni inocenţi? Familia noastră îi datorează totul acestei ţări. Abdelhamid ne-a făcut de ruşine familia. Nu vreau să îl mai văd niciodată”, a spus tatăl teroristului, Omar Abaaoud, care s-a mutat împreună cu familia lui din Maroc în Belgia, în urmă cu 40 de ani. Omar Abaaoud mai are patru copii, în afară de Abdelhamid şi Younes.

O serie de șase atentate teroriste au avut loc, vineri seară, în mai multe zone din Paris, soldate cu 129 de morți și peste 350 de răniți. Președintele Francois Hollande a decretat stare de urgență în toata Franța, iar țara a ținut trei zile de doliu. 

Deschideţi galeria foto de mai sus pentru a vedea imagini cu teroristul Abdelhamid Abaaoud.

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă