27.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialCine este Novak, sportivul care a atras simpatia românilor, deşi în urmă...

Cine este Novak, sportivul care a atras simpatia românilor, deşi în urmă cu patru ani era dezamăgit de România

Eduard Carol Novak a muncit până la 20 de ani pentru a ajunge un mare campion la patinaj viteză. În urma unui accident, acum 16 ani, tânărul a rămas fără laba piciorului drept. A continuat să lupte, iar acum povestea succesului său este pe buzele tuturor.

 

Eduard Carol Novak, fostul patinator care şi-a pierdut laba piciorului drept într-un accident rutier, a doborât recordul mondial la proba de urmărire la ciclism în cadrul Jocurilor Paralimpice de la Londra, în calificări. Apoi, în finală, a obţinut medalia de aur. Performanţa sa uimitoare a stârnit simpatia unei ţări întregi. Mii de români i-au adresat încurajări şi l-au lăudat pe site-urile de socializare sau pe forumurile ziarelor. Cine este însă acest tânăr minunat care a reuşit să-şi depăşească limitele?

 

Novak, dezamăgit de România în urmă cu patru ani

Ciclistul care a câştigat prima medalie de aur din istoria participării ţării noastre la Jocurile Paralimpice era dezamăgit în urmă cu patru ani de modul cum sunt tratate persoanele cu handicap în România. Sportivul afirma că se simte printre conaţionalii săi ca în Sparta, oraşul din Antichitate unde cei cu handicapuri fizice erau sacrificaţi. „Ca şi atunci, în România dacă ai un handicap ai putea fi aruncat de pe stâncă pentru că eşti nefolositor”, acuza acesta într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor.

Declaraţia sa venea după ce şi la Jocurile Paralimpice de la Beijing ciclistul stabilise o performanţă. Câştigase argintul, care la vremea respectivă era prima medalie românească din cei 52 de ani de când există această competiţie.

„E o ruşine că o ţară atât de mare are atât de puţini sportivi la Jocurile Paralimpice”, afirma Eduard Carol Novak, care apoi a fost surprins să vadă că statul român i-a dat pentru performanţa sa mai puţini bani decât pentru sportivii olimpici fără dizabilităţi.

S-a antrenat pe banii Marii Britanii

Novak a trecut însă repede peste dezamăgiri şi a continuat să concureze pentru România. Nici nu se terminase bine Olimpiada din capitala Chinei, că Eduard Novak declara deja că la Londra, în 2012, va obţine un rezultat şi mai bun. Şi a făcut-o. Românul de 36 de ani a ajuns în Anglia mai devreme cu trei săptămâni faţă de momentul inaugurării Jocurilor Paralimpice, pe 29 august. S-a antrenat la Manchester, într-un stagiu plătit de Marea Britanie. Iar acolo a fost însoţit de antrenorul său, italianul Cristiano Valoppi, şi de tatăl său, Novak Karoly, potrivit Hotnews.

Iar pe 1 septembrie Carol Eduard Novak a demonstrat că lipsa unui picior nu este pentru el o piedică pentru victoria pe care o visa de patru ani. Pe lângă medalia de aur pe care a obţinut-o sâmbătă la Londra, el a doborât, în calificări, şi recordul mondial la proba de urmărire, cu un timp de patru minute, 40 de secunde şi 315 sutimi. Iar la proba unde a devenit campion olimpic a zburat, în medie, cu viteza de 51 km/h.

A renunţat la patinajul viteză

Carol Eduard Novak şi-a pierdut laba piciorului drept în urmă cu 16 ani, într-un accident rutier. Avea 20 de ani atunci şi era pasio-nat de patinajul viteză, o aplecare de înţeles având în vedere că sportivul s-a născut şi a trăit la Miercurea Ciuc, epicentrul hocheiului românesc. Accidentul nu l-a oprit din drumul său spre performanţă sportivă. Ba mai mult, după acest moment s-a apucat de ciclism. I-a fost greu să se obişnuiască cu proteza şi cu noul sport. Asta chiar dacă, după cum declara el jurnaliştilor de la Gazeta Sporturilor, e periculoasă această îndeletnicire în România. „Unul dintre colegii mei a ajuns direct la spital după ce a fost lovit de un şofer iresponsabil”.

El şi-a urmat visul până la capăt, susţinut şi de nevasta şi cei trei copii ai săi. „Visul meu este să devin campion olimpic, chiar dacă la Jocurile Paralimpice”, spunea cu două luni în urmă Eduard-Carol Novak.

Înainte să abordeze ciclismul pe şosea, sportivul a făcut şi căţărări montane cu bicicleta. „Nu eram mulţumit, totuşi. Din cauza protezei, nu aveam un bun echilibru şi cădeam de multe ori”. Iar în 2008, la Jocurile Paralimpice de la Beijing, Eduard Novak a devenit vicecampion olimpic în proba de contratimp. De asemenea, el mai este şi dublu campion mondial la probele pe şosea şi la contratimp.

Ciclismul are mai multe probe la Jocurile Paralimpice de la Londra

Eduard Carol Novak a participat ieri la proba de urmărire pe velodrom, acolo unde se folosesc biciclete adaptate. Sportivii sunt împărţiţi în cinci categorii, cu cât este mai mică cifra, cu atât este mai mare dizabilitatea. El a mai participat şi la contratimp de 1 km, desfăşurat tot pe velodrom. Parcursul lui nu se opreşte aici, săptămâna viitoare el urmând să participe în două probe pe şosea.România mai este reprezentată la Jocurile Paralimpice 2012 de alţi 4 sportivi: Naomi Ciorap, Samuel Ciorap,  Florin Cojoc şi Dacian Makszin.

continuare în pagina 2

Greşeala lui Antonescu

Fostul preşedinte interimar al României, Crin Antonescu, a postat pe contul său de Facebook un mesaj prin care îl felicită pe ciclistul român. Numai că ceea ce se dorea o bilă albă la imaginea politicianului s-a transformat într-un subiect de glumă legat de cunoştinţele sale de gramatică. „Românii sunt mândrii de tine, de medalia de aur obţinută şi de recordul tău mondial.”  Numai că, în acest context, corect se scrie „mândri”, cu un singur i.

52 de ani de autodepăşire

Jocurile Paralimpice de vară s-au desfăşurat pentru prima oară în 1948, iar la competiţie au participat veterani ai Armatei Britanice din al doilea război mondial. Jocurile Paralimpice de iarnă au avut ediţia inaugurală în 1976, la Örnsköldsvik (Suedia). Această competiţie debutează la 2-3 săptămâni după încheierea Jocurilor Olimpice doar din 1988, ediţia de la Seul fiind şi prima care a avut această titulatură.

Cele mai citite

Klaus lovit de drona Ghinion

Bomba zilei vine de unde nu te-ai fi așteptat, având în vedere recentele derapaje ale justiției. Da, din partea Înaltei Curți de Casație...

Estimările privind recolta de floarea-soarelui în UE scad din nou, afectate de condițiile meteo nefavorabile

Firma de consultanță Strategie Grains a revizuit în scădere prognozele privind recolta de semințe de floarea-soarelui din Uniunea Europeană pentru acest an, pe fondul...

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, eliminat de armata israeliană într-un atac aerian

Armata israeliană a anunțat sâmbătă că l-a eliminat pe liderul mișcării islamiste Hezbollah, Hassan Nasrallah, în urma unui atac desfășurat vineri asupra cartierului general...
Ultima oră
Pe aceeași temă