26.1 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialCine este cel mai bun sportiv din lume?

Cine este cel mai bun sportiv din lume?

Este posibil să afli cine este cel mai bun sportiv în viaţă? Matematicianul Rob Eastaway, co-autor al „The Hidden Mathematics of Sport” a investigat acest lucru, conform BBC.

Un caz important este acela al starului cricketului, indianul Sachin Tendulkar. Acesta are o carieră impresionantă ce durează de 22 de ani , timp în care a fost unul dintre cei mai buni, câştigând foarte multe trofee şi reuşind procentaje uluitoare.

Longevitatea şi acumularea de trofee sunt doi factori importaţi în stabilirea criteriilor de măreţie în sport, dar cu siguranţă nu sunt singurii. Cariera lui Tendulkar este eclipsată de cea a jucatorului american de golf, Tom Watson, care se menţine în top din 1975.

Problema este că sunt foarte multe căi de a măsura măreţia în sport.

Realizările celor care practică sporturi individuale sunt mult mai uşor de evaluat decât ale celor care practică sporturi de echipă.

Golurile marcate de Lionel Messi îl fac pe acesta un candidat serios la titlul de cel mai bun sportiv dar statistic sunt greu de măsurat performanţele acestuia, deoarece este influenţat în mare parte de coechipieri, spre deosebire de Usain Bolt care este un caz diferit. Până acum Bolt a reuşit să doboare nu unul, ci trei recorduri mondiale şi nu a fost influenţat de nimeni.

O altă modalitate ar fi aceea de a privi în clasamente. Fiecare sport foloseşte un sistem diferit de clasificare , dar toate sunt bazate pe un model matematic asemănător.

Pentru a identifica cel mai bun sportiv ar trebui sa ne uităm la cine a petrecut cel mai mult timp ca fiind numărul unu în sportul practicat. De exemplu Tiger Woods a reuşit să se fie mai bine de 10 ani cel mai bun jucător de golf din lume.

Un britanic l-a întrecut pe Woods în ceea ce priveşte supremaţia. Phill Taylor este numarul unu în darts din anul 1998.

Putem lăsa câştigurle să decidă pentru sportivi. David Beckham a câştigat de-a lungul carierei multe zeci de milioane din fotbal. Oricum cel mai bine plătit sportiv este jucătorul de baseball Alex Rodriguez. Acesta câştigă aproximativ 30 de milioane de dolari pe an.

Măreţia depinde de foarte mulţi factori care sunt greu de măsurat : carismă, stil sau abilitatea de a fi cel mai bun.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă