5.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialCine castiga de pe urma grevelor

Cine castiga de pe urma grevelor

De ce nu au iesit sindicalistii CFR in strada atunci cand fostul director Necolaiciuc opera, sub privirile complice ale sefilor sai, cea mai scandaloasa devalizare a vreunei institutii de stat din Romania postdecembrista, transferand aproape un miliard de euro catre buzunarele mafiei de stat? Sau cand au aflat ca 1.000 de locomotive si 23.000 de vagoane, unele dintre ele aproape noi, au fost vandute ca fier vechi? Sau cand au vazut ca vagoanele cumparate de la firme privatizate de fostii lor directori sunt platite cu preturi umflate de cinci ori? Sau cand s-a semnat contractul de 17 milioane de euro pentru starpirea buruienilor dintre sine? Sau cand institutia lor cumpara cizme de cauciuc cu un milion de lei perechea, prize cu sase milioane de lei si trandafiri de un milion de euro?

De ce nu au protestat public sindicalistii din Educatie cand ministerul lor a incheiat un controversat contract de 200 milioane de euro pentru achizitionarea de software?

De ce nu au intrerupt lucrul angajatii din sistemul juridic cand au aflat de la Curtea de Conturi ca renovarea Palatului de Justitie ascunde posibile fraude de zeci de milioane de euro?

 

Aceste intrebari sunt cat se poate de relevante astazi, cand ne pregatim pentru o serie de proteste sindicale majore. Salariile mici pe care le primesc majoritatea angajatilor statului sunt explicate si prin afacerile de coruptie, precum cele descrise mai sus, care au secatuit sistematic bugetele institutiilor. Atunci cand Guvernul isi intorcea buzunarele pe dos, spunandu-le ca nu are de unde sa scoata bani, sindicalistii trebuiau sa arate cu degetul exact catre aceste afaceri oneroase. Cu miliardele de euro devalizate la dispozitie, Romania nu ar fi fost la coada Europei in ceea ce priveste salariile. Cu ministri si directori hoti trimisi la puscarie, tara ar fi fost condusa de alt fel de oameni decat cei ce le-au promis cu nerusinare profesorilor cresteri de 50% cand stiau clar ca nu vor exista bani la buget pentru asta.

 

De ce au lasat sindicalistii nesanctionat jaful care acum ii condamna la saracie? Din cauza ca multi dintre cei cu portavocea in mana sunt corupti pana in maduva oaselor si tin mult mai mult la interesele personale. Cei care invart marile afaceri cu statul, patroni si protectorii lor politici, au stiut intotdeauna cum sa le cumpere tacerea si complicitatea. Asa au ajuns multi lideri de sindicat sa faca, la randul lor, afaceri cu companiile de stat si tot la fel au intrat in politica. Zeci, daca nu chiar sute sunt astazi parlamentari, oameni de baza in partide, au facut si au desfacut guverne. De la ei pleaca drama milioanelor de "oameni ai muncii", a caror voce nu se poate coagula puternic si coerent pentru a pune presiune reala pe administratiile lipsite de viziune sau de-a dreptul incompetente. Soldatii au fost condamnati la infrangere de tradarea constanta si repetata a majoritatii generalilor.

 

Insa, daca membrilor de sindicat le pasa de slujbele si de salariile lor atat de mult incat sa iasa in strada, atunci trebuie sa le pese si de cine ii reprezinta. Pentru ca onestitatea si priceperea celor ce vorbesc in numele lor la negocieri conteaza mai mult decat numarul demonstrantilor sau decat forta vocilor cu care isi striga revendicarile. Cine ii reprezinta poate refuza promisiuni mincinoase, poate cere rezolvari ale unor defectiuni de sistem, poate pune problemele in context, poate anticipa care anume decizie sau actiune a administratiei va avea consecinte pe termen lung si poate pune presiune pentru corectarea unor tendinte ingrijoratoare inainte de a fi prea tarziu. Sindicatele trebuie sa fie in stare sa anticipeze problemele care decurg dintr-o proasta guvernare, si nu doar sa reactioneze la ele.

 

In ciuda faptului ca miscarile sindicale reprezinta unele dintre cele mai autentice forme de manifestare a democratiei, am ajuns sa privim ca pe o fatalitate prezenta in conducerea lor a unor lideri corupti, aflati in relatii nepotrivite cu puterea. Singura explicatie este, probabil, ca si aici facem adesea alegeri proaste. Si cind vine vorba de sindicate, fie votam pe cine nu trebuie, fie ne abtinem, dezamagiti, si ii lasam pe altii sa decida in locul nostru. In ambele variante insa, platim un pret. Acela de a ne afla permanent la mana altora si de a nu putea schimba lucrurile asa cum ne dorim.

 

Consecinta concreta: atat timp cat in fruntea sindicatelor stau oameni care pot fi jucati pe degete de politicieni, iesirea oamenilor in strada nu va schimba nimic. Fiecare greva va fi doar un bun instrument de santaj pentru ca unii lideri de sindicat sa-si negocieze intrarea in Parlament sau contracte cu statul pentru firmele copiilor lor.

Dan Cristian Turturica
Dan Cristian Turturica
Jurnalistul Dan Cristian Turturică conduce, de aproape opt ani, redacţia cotidianului “România liberă”. Înainte de a se alătura celui mai longeviv ziar din România, a condus redacţia săptămânalului “Prezent” şi a fost redactor-şef al cotidanului “Evenimentul Zilei” (2000-2004). În perioada 1995-1997 a fost corespondent special al cotidianului “Ziua” în SUA, timp în care urmat cursurile Universităţii din California, obţinând diploma de Master în Comunicarea de Masă. Experienţa de 20 de ani în presa scrisă (a debutat în 1990 la săptămânalul “Expres”) este completată de cea din audiovizual: a fost unul dintre producătorii şi prezentatorul emisiunii “Reporter Incognito”, difuzată între 2002 şi 2004 de postul “Prima TV”, şi a moderat talk-show-urile “Prim Plan” (TVR) şi “Arena Media” (Realitatea TV).
Cele mai citite

Papa Francisc va vizita pentru prima dată Corsica pe 15 decembrie 2024

Papa Francisc va efectua o vizită în Ajaccio, situată în sudul Corsicii, pe data de 15 decembrie, transmite Reuters. "Pentru a treia oară de la...

Inteligența artificială: ce oportunități și ce riscuri prezintă tehnologia modernă pentru companii

Inteligența artificială (AI) nu mai este doar un termen la modă, ci o tehnologie implementată pe scară largă în diverse industrii. Totuși, utilizarea instrumentelor bazate...

Alertă de avalanșe pe Valea Prahovei: Salvamontiștii avertizează asupra riscurilor

Salvamontiștii din Prahova atrag atenția asupra riscului ridicat de avalanșe în zona montană, ca urmare a ninsorilor abundente din ultimele zile și a vântului...
Ultima oră
Pe aceeași temă