22.8 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSpecialCine a fost de rea-credinţă în scandalul cărnii de cal?

Cine a fost de rea-credinţă în scandalul cărnii de cal?

Descoperirea cărnii de cal în locul celei de vită în lasagna comercializată în Marea Britanie dezvăluie un circuit comercial complex, ce implică mai multe companii şi ţări europene. De aceea, suspiciunile şi acuzaţiile sunt dintre cele mai diverse.

Victime şi călăi deopotrivă

Puse cap la cap, lucrurile arată cam aşa: se dă un producător român – al cărui nume nu se cunoaşte deocamdată – dar despre care Ministerul Agriculturii spune că avea toate autorizaţiile pentru a sacrifica şi cai, dar şi pentru a prepara şi vinde această carne. O companie franceză, Mainon Spanghero, cumpăra carne de la furnizorul din România. După declanşarea scandalului, compania a susţinut că a achiziţionat din ţara noastră carne de vită de „origine Europa“ şi a revândut-o pur şi simplu. Rămâne de stabilit dacă nu cumva francezii ştiau că e vorba de carne de cal, dar au vândut-o drept carne de vită pentru a putea pretinde un preţ mai bun. Oricum, în prima sa reacţie, societatea franceză a anunţat că a fost de bună-credinţă, iar problema ar fi la producătorul român.

Comigel este tot o companie franceză specializată în fabricarea de preparate congelate care a cumpărat carnea românească de la Mainon. Preşedintele general al Comigel, Erick Lehagre, a declarat că a fost sesizat, la începutul lunii februarie, de persoane de pe piaţa britanică în legătură cu o „problemă“ legată de carne, după cum scrie Mediafax.

Findus, ultimul jucător din această complicată poveste, comercializează produse congelate şi deja preparate. Findus a cumpărat lasagna de „carne de vită“ provenită din România şi care era, de fapt, de cal, gata preparată, de la Comigel. Findus se consideră victima unei înşelătorii şi intenţionează să depună plângere.

De altfel, Findus a acuzat furnizorul de carne pentru lasagna, compania franceză Spanghero, că a livrat carne de cal românească cu menţiunea „vită“. Findus a mai apreciat sâmbătă ca fiind puţin probabil ca prezenţa în cantitate mare a cărnii de cal în lasagna de vită vândută în Marea Britanie să fie „accidentală“.

Moratoriu pentru carnea de pe continent

După ce toate aceste piese de puzzle au fost puse cap la cap, au urmat reacţii dure. Şase mari supermarketuri franceze au retras din magazinele lor din Franţa produse furnizate de Findus şi Comigel, pe motiv că ar putea conţine carne de cal. Este vorba de grupurile Auchan, Casino, Carrefour (sub mărcile Carrefour şi Grand Jury), Cora, Monoprix şi Picard, potrivit unui comunicat. Produsele au fost retrase „din cauza unei neconformităţi de etichetare referitor la natura cărnii“. Preşedintele comisiei parlamentare britanice care se ocupă de probleme alimentare a cerut în week-end un moratoriu privind importurile de carne provenind din UE, până la clarificarea originii cărnii de cal descoperite în produse care ar fi trebuit să conţină carne de vită. „Cred că ar trebui să existe un moratoriu pentru toată carnea (ce provine din Uniunea Europeană) până la determinarea sursei contaminării“, a declarat Anne McIntosh pentru BBC. De la Bucureşti, clarificările au venit în cursul zilei de ieri. Ministerul Agriculturii a precizat că serviciile veterinare franceze au confirmat faptul că este vorba despre două abatoare din România. „În momentul de faţă, aşa cum rezultă din notificarea Comisiei Europene, se cunoaşte că produsul a fost distribuit prin lanţuri de magazine din Marea Britanie. Până în prezent, nu avem informaţii cu privire la data la care a avut loc transportul şi menţiunile înscrise pe etichetă, autorităţile franceze urmând să informeze imediat ce intră în posesia datelor“, se arată în comunicatul oficial. Totodată, Ministerul Agriculturii precizează că ancheta la cele două abatoare indicate de serviciile veterinare franceze drept surse ale cărnii de cal este în derulare, una dintre unităţi fiind “aproape exclusă” de sâmbătă în privinţa suspiciunilor, în timp ce la cealaltă se fac în continuare verificări.

 

Cele mai citite

Primăria Capitalei a luat o amendă de 100000 lei de la Garda de Mediu

Primăria Capitalei a fost amendată de Garda de Mediu cu 100.000 de lei pentru nerealizarea măsurilor de reducere a concentrațiilor de poluanți atmosferici stabilite...

Christopher Braun, sancționat de FRF pentru criticile aduse arbitrajului după meciul Rapid – Dinamo!

Fundașul Rapidului, Christopher Braun, a fost sancționat cu o amendă de 5000 de lei după comentariile dure la adresa arbitrajului din meciul Rapid -...

Kanye West si Bianca Censori, gata de divorț după un mariaj de 2 ani

Potrivit celor de la TMZ, Kanye West și Bianca Censori se apropie de divorț după doi ani de căsnicie, transmite TMZ. Kanye West si Bianca...
Ultima oră
Pe aceeași temă