Zilele preşedintelui au fost deja numărate de doi turnători, Sorin Ovidiu Vîntu şi Dan Voiculescu, iar promulgarea Legii pensiilor ar putea fi doar un pretext pentru mobilizarea opoziţiei şi a mulţimilor nemulţumite împotriva lui Traian Băsescu.
Eliminarea preşedintelui din joc se face nu doar din cauza greşelilor făcute de Traian Băsescu după ce a câştigat cel de-al doilea mandat, ci mai cu seamă ca efect al răzbunării mogulilor, aflaţi în dificultăţi penale. Sorin Ovidiu Vîntu a dat această comandă exact acum două săptămâni, la oră de vârf, pe propriul post de televiziune: „În trei luni Traian Băsescu trebuie să devină amintire în istoria politică a României”. Printr-o coincidenţă interesantă, în aceeaşi zi, şeful PSD, Victor Ponta, a declarat că va propune „tuturor grupurilor parlamentare să voteze suspendarea” dacă Traian Băsescu va promulga Legea pensiilor, adoptată într-un mod destul de controversat după ce opoziţia părăsise Parlamentul. Liderul PNL, Crin Antonescu, le-a reamintit colegilor social-democraţi că el miza pe suspendare încă înainte să aibă vreun pretext cât de cât constituţional, iar Dan Voiculescu, fondatorul Antenelor, s-a repezit să facă un calendar care să satisfacă termenul propus de Sorin Ovidiu Vîntu şi care prevede data de 19 decembrie pentru demiterea definitivă a preşedintelui.
Cei doi mari patroni de televiziuni au dosare penale care-i presează şi speră să scape de ele dacă-l răstoarnă pe Traian Băsescu, de aceea sponsorizează fără zgârcenie pe oricine este gata să pună umărul la această mare debarasare. Oameni politici, sindicalişti şi lideri de opinie s-au pus în slujba celor doi foşti turnători ai Securităţii, care şi-au făcut televiziuni pentru a-şi consolida puterea economică şi de influenţă. Spectacolul prin care preşedintele este dat jos de pe soclu şi ameninţat cu distrugerea este urmărit tot mai mult de mulţimea celor sărăciţi de criză, care, la rândul lor, se aşteaptă să fie răzbunaţi.
Traian Băsescu ar putea scăpa pe moment de cei care vor să-l scoată din scenă înainte de căderea cortinei şi ar putea trimite înapoi în Parlament Legea pensiilor. Ar fi o mişcare tactică prin care ar câştiga timp, dar amicii şi inamicii l-ar declara fricos şi i-ar bănui slăbiciunile. În acelaşi timp, preşedintele nu are nici un motiv să nu promulge Legea pensiilor, mai cu seamă după ce Curtea Constituţională şi-a dat avizul asupra ei. Parlamentul are suficiente prerogative să o modifice, să pună la lucru comisii speciale care, eventual, să descopere fraudarea ce a avut loc în momentul adoptării acestei legi şi să revină la ceea ce-şi doreşte opoziţia: restabilirea pensiilor speciale pentru castele privilegiate, care fac presiuni. Marii nemulţumiţi sunt cei care, potrivit acestei legi, nu vor mai primi pensii de două-trei mii de euro lunar, judecătorii şi procurorii aflaţi în funcţii mari, piloţii, toate categoriile care au voie să poarte arme, dar şi foştii miliţieni şi lucrători ai serviciilor secrete de azi şi de ieri.
Vîntu şi Voiculescu, mici delatori ai Securităţii, deveniţi mari oameni de afaceri tot cu ajutorul vechiului sistem, se luptă să-l scoată de la Cotroceni pe Traian Băsescu pentru a putea reveni în fruntea bucatelor sub pretextul că-i salvează pe săracii tranziţiei autohtone. Între timp, pretextul a devenit însă un motiv serios, fiindcă opoziţia şi mogulii au fost somaţi să salveze pensiile mari ale vechilor colegi de arme, dar mai cu seamă ale judecătorilor de la Înalta Curte, unde ajung, mai devreme sau mai târziu, şi dosarele penale ale celor doi.