37.1 C
București
vineri, 12 iulie 2024
AcasăSpecialCinci morti si un marinar dat disparut

Cinci morti si un marinar dat disparut

– Cel mai grav accident colectiv de munca ce a avut loc in Portul Constanta in ultimii zece ani ¥ Cinci muncitori si-au pierdut viata, iar unul este in continuare dat disparut ¥ Incidentul naval a avut loc intre danele 64 si 66, in timpul operatiunilor de mutare a unei macarale plutitoare

Tragedia a avut loc in jurul orei 13.00. In timpul manevrelor de mutare a macaralei plutitoare 682, bratul acesteia a agatat un pod fix de pe chei. Impactul violent a facut ca utilajul imens de pe mal, ce cantareste cateva sute de tone, sa se rastoarne peste macaraua plutitoare. La randul ei, aceasta a cazut peste remorcherul „Izvorul Mare”. Anchetatorii au refacut la fata locului sirul evenimentelor care au dus la producerea acestei catastrofe. Remorcherul a fost trimis in zona pentru a muta macaraua plutitoare, ce apartine agentiei „Unite Shipping”, in dana 102. Din motive inca necunoscute, la doar cateva zeci de metri de la plecare, macaraua plutitoare a agatat bratul podului fix nr. 2, care incarca o garnitura de tren cu cocs. In urma prabusirii celor doi mastodonti, au fost distruse in totalitate mai multe vagoane de marfa. La fata locului au fost trimise imediat patru ambulante, patru masini de pompieri si doua echipaje de la descarcerare.

Fara scapare

La scurt timp de la inceperea cautarilor, au fost gasite patru persoane decedate, cinci ranite grav, iar alte doua au fost date disparute. Mircea Constantin, marinar, si Marian Nastasache, motorist, aflati la bordul remorcherului, au fost gasiti fara suflare de echipele de scafandri, iar Cornel Constantin si Gheorghe Ionita au fost recuperati, decedati, din interiorul podului fix de echipele de descarcerare. In urma cercetarilor, autoritatile portuare au stabilit ca cei disparuti sunt Eugen Smiticescu si Stefan Nita. Cei cinci supravietuitori au fost transportanti la Spitalul Clinic de Urgenta Constanta pentru acordarea ingrijirilor medicale necesare. In jurul orei 16.00, scafandrii au gasit trupul neinsufletit al unuia dintre marinarii dati disparuti. Salvatorii spun ca sansele ca ultimul marinar sa fie gasit in viata sunt minime si ca vor continua sa scotoceasca printre mormanele de fiare pana la lasarea serii. In zona au fost montate mai multe baraje antipoluante si a fost adusa macaraua de mare tonaj „Gigant”, pentru scoaterea din apa a epavelor. Cercetarile in acest caz au fost preluate de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta si specialisti din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă