26 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialCIA va fi investigata de Procuratura SUA

CIA va fi investigata de Procuratura SUA

Procurorul General al SUA, Eric Holder, a decis numirea unui procuror special pentru a investiga o serie de cazuri in care agenti ai CIA sau personal angajat de agentie ar fi putut tortura detinuti in asa-numitul razboi impotriva terorismului in timpul mandatului fostului presedinte George W. Bush. Decizia intervine la cateva ore dupa ce biroul de control etic al Ministerului de Justitie condus de Holder a recomandat guvernului redeschiderea acestor cazuri, anchetate si deja inchise de o serie de avocati ai statului numiti de Administratia Bush, noteaza ziarul El Pais consultat de Agerpres.

La aceasta investigatie, confirmata de Casa Alba, se adauga declasificarea, la cererea unui tribunal federal, a unui raport intern al CIA, elaborat de inspectorul sau general in 2004, in care sunt detaliate noi practici de abuzuri asupra detinutilor adaugate celor deja dezvaluite, precum inecarea simulata. Potrivit acestui raport, un agent al CIA i-ar fi spus lui Khaled Sheik Mohammed, retinut la Guantanamo si acuzat de planuirea atentatelor din Washington si New York din 2001, ca daca SUA vor suferi alte atacuri, copii lui vor fi omorati. Un alt terorist a primit amenintari ca daca nu divulga informatii ii vor viola mama in fata lui, desi agentul incriminat le-a calificat drept false. Raportul considera aceste practici ca 'dezautorizate, improvizate si inumane'.

Holder a declarat ca stie ca decizia lui va fi 'controversata', dar a considerat-o singura optiune 'responsabila' la indemana. Cel care va ancheta eventualele abuzuri comise de CIA va fi John Durham, avocat al statului cu o ampla experienta si care a primit un ordin concret de la Ministerul de Justitie: sa decida daca exista dovezi suficiente care sa permita urmarirea penala a acelor agenti sau angajati care au incalcat legea. Presedintele Barack Obama a anuntat ca nu va interveni in deciziile procurorului general, desi personal crede ca 'trebuie sa privesti spre viitor, nu spre trecut', potrivit purtatorului sau de cuvant Bill Burton. Desi Obama a criticat in timpul campaniei electorale relele tratamente asupra detinutilor CIA, cand a ajuns la presedintie s-a aratat adeptul neanchetarii acestor practici gresite si deja amendate.

Directorul CIA numit de insusi Obama, Leon Panetta, a criticat asupru redeschiderea acestor investigatii. Intr-un mail adresat subordonatilor sai, cu cateva clipe inainte de anuntul lui Holder, el arata ca in calitate de 'director in 2009, interesul meu principal referitor la un program care deja nu mai exista, este de a ma situa alaturi de acei agenti care au facut ceea ce tara le-a cerut urmand consilierea legala ce le-a fost pusa la dispozitie'.

Raportul intern al CIA, din 2004, facut public la cererea Asociatiei Americane a Libertatilor Civile (ACLU) detaliaza practicile abuzurilor nedezvaluite pana acum, dincolo de amenintarile la adresa familiilor detinutilor, precum folosirea unui pistol si a unui burghiu la interogatoriul lui Abd al-Rahim al-Nashiri, acuzat de planuirea atentatului din 2000 impotriva crucisatorului USS Cole, soldat cu moartea a 17 marinari. In alte cazuri detinutii erau amenintati cu o executie sumara. Purtatorii de cuvant ai CIA au declarat ca acele cazuri au fost inchise si ca agentia nu a sprijinit niciodata practicile care s-au abatut de la normele oficiale.

Totusi, ACLU a cerut declasificarea documentului si a cerut Justitiei redeschiderea cazurilor. 'Informatiile scurse din raportul inspectorului general al CIA ofera probe ca functionarii guvernului au comis infractiuni serioase in timpul interogatoriilor', a declarat directorul executiv al organizatiei, Anthony Romero. 'Asa numitele tehnici perfectionate, precum executiile simulate sau amenintarea detinutilor cu pistolul sau burghiul nu sunt doar reprosabile, ci si ilegale'. Raportul elaborat de biroul de control etic al Justitiei a durat cinci ani si nu a fost terminat decat dupa venirea la putere a Barack Obama. Predecesorul lui Holder, Michael Mukasey, s-a opus finalizarii sale. Pana acum ministerul nu a informat de ce au fost inchise aceste cazuri.

Unul din acestea este al lui Manadel al-Jamadi al carui presupus cadavru apare acoperit de gheata in fotografiile in care soldati americani sunt vazuti umilindu-i pe detinutii din inchisoarea irakiana Abou Ghraib. Acesta era suspectat de planuirea unui atentat asupra unei cladiri a Crucii Rosii din Bagdad, in care au murit 12 persoane. El a decedat sub custodia CIA, dupa ce a fost capturat de un comando al fortelor speciale ale puscasilor marini. Ancheta vizeaza asa-numitul manual de tortura al CIA, un compendiu de patru documente redactate de avocatii Ministerului de Justitie in care sunt justificate diferite tehnici de interogare ce frizeaza tratamentele crude sau inumane, interzise de al 8-lea amendament Constitutiei SUA.

Arestarile si interogatoriile in terte tari si fara control judiciar al suspectilor de terorism vor continua si cu Obama. Deosebirea fata de Bush este ca Departamentul de Stat va fi responsabil ca detinutii nu vor fi torturati. John Durham, cel care va ancheta abuzurile CIA, are o vasta experienta in chestiunile agentiei de spionaj. Ultimul procuror general al lui George Bush, Michael Mukasey, l-a insarcinat cu o alta ancheta asupra CIA privind distrugerea, in 2005, a 92 de benzi video care prezentau cazuri de abuz si tortura asupra detinutilor. In urma anchetei mai multi agenti au comparut in fata unui tribunal din Virginia.

Mass-media americane il considera pe Durham, un procuror din Connecticut de 58 de ani, un profesionist 'respectat', 'muncitor' si'dur'. Ascensiunea lui in Ministerul Justitiei a inceput cand procurorul general, Janet Reno, numit de Bill Clinton, l-a insarcinat cu anchetarea unor agenti FBI din Boston si presupusele lor legaturi cu mafia. In cadrul anchetei el nu a ezitat sa aduca pe banca acuzatilor mai multi agenti ai FBI.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă