1.4 C
Bucharest
Sunday, 10 December 2023
HomeSpecialCIA a avut un plan secret privind capturarea sau uciderea unor lideri...

CIA a avut un plan secret privind capturarea sau uciderea unor lideri ai al-Qaida

Programul secret intrerupt de directorul CIA, Leon Panetta, era o incercare de a pune in aplicare o autorizatie a presedintelui din 2001 de capturare sau ucidere a liderilor al-Qaida, potrivit unor oficiali din cadrul serviciilor de informatii, relateaza Wall Street Journal, in editia electronica, citata de Mediafax.

In 2001, CIA a analizat problema asasinarii unor lideri al-Qaida, potrivit declaratiilor a trei fosti oficiali din cadrul serviciilor secrete. Aceste discutii ar fi incetat in sase luni, sustine cotidianul american, adaugand ca nu este clar daca aceasta initiativa facea parte din faza de inceput a programului CIA intrerupt de Panetta.

Un fost oficial de rang inalt din cadrul serviciilor de informatii a declarat ca acest program a fost o incercare "de a crea o forta care sa indeplineasca ordinele", constand in gasirea unor cai de a captura sau ucide lideri din cadrul al-Qaida. Potrivit republicanului din Comisia pentru Informatii a Cemerei Reprezentantilor, Pete Hoekstra, aceste eforturi au condus la cheltuieli reduse, mai aproape de un milion decat de 50 de milioane de dolari.

Dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 , o mica unitate din cadrul CIA a examinat posibilitatea asasinarii anumitor agenti din cadrul organizatiei teroriste al-Qaida, sustin trei fosti oficiali. Administratia Ford a interzis, insa, asasinatele, in urma unei anchete asupra abuzurilor comise de serviciile de informatii in anii '70. Unii oficiali, care au sustinut aceasta abordare, au incercat sa creeze echipe CIA si comandouri militare ale Fortelor Speciale, dupa modelul celor ale israelienilor, in urma atentatelor teroriste de la Olimpiada de la Munchen, potrivit unui alt oficial.

"A fost ca in filme", a declarat un alt fost oficial. "A fost ca si cum (s-ar fi spus): hai sa-i omoram pe toti", a afirmat el. Acesta a declarat ca i s-a comunicat ca fostul presedinte, George W. Bush, si fostul vicepresedinte, Dick Cheney, nu au aprobat, insa, o asemenea operatiune, acest efort stingandu-se dupa sase luni. Fostul director CIA, George Tenet, care se afla la conducerea agentiei imediat dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, a refuzat sa comenteze acest caz.

De asemenea, in septembrie 2001, cand agenti din cadrul CIA se pregateau pentru o ofensiva in Afganistan, oficialii au trimis note ce ar fi autorizat asasinarea pe loc a tintelor indicate. O asemenea nota, ulterior anulata, autoriza ofiterii de pe teren sa "ucida pe loc" anumite tinte din cadrul al-Qaida, potrivit unei persoane care a vazut documentul. Aceasta persoana sustine ca aceasta nota s-ar fi referit la cei mai importanti dintre liderii acestei organizatii teroriste. Ulterior, George W. Bush a emis autorizarea privind capturarea mai multor lideri din cadrul al-Qaida, prin care permitea, totodata, uciderea tintelor in cazul in care capturarea era prea periculoasa sau riscanta.

Cele mai citite

SUA și UE vor creșterea exporturilor de cereale ale Ucrainei, prin România

O nouă reuniune dedicată facilitării exporturilor de cereale ale Ucrainei s-a desfășurat în România, la Tulcea, cu participarea unor oficiali ai României, Ucrainei, Republicii...

Opt cetățeni din Fâșia Gaza au ajuns în România

Opt persoane evacuate din Fâșia Gaza au ajuns în România în dimineața zilei de duminică, 10 decembrie 2023. Cele opt persoane fac parte dintr-un grup...

Mersul trenurilor 2023-2024 intră în vigoare de astăzi

Noul mers al trenurilor 2023-2024 intră în vigoare din 10 decembrie, potrivit unui comunicat al CFR Călători. „Pentru a oferi accesibilitate la transportul pe calea...
Ultima oră
Pe aceeași temă