3.5 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSpecialChristian Mihr: Viața periculoasă a jurnaliștilor | ANALIZĂ DW

Christian Mihr: Viața periculoasă a jurnaliștilor | ANALIZĂ DW

Răpiți, torturați și uciși: la nivel mondial crește violența asupra jurnaliștilor. Dar numai unul din 10 delicte este elucidat. Deseori, statele în care aceștia trăiesc sunt cei mai mari dușmani ai lor.

530 de jurnaliști uciși. Numai între 2012 și 2016. UNESCO a publicat această cifră într-un raport preliminar prezentării studiului ”World Trends in Freedom of Expression and Media Development”. Conform organizației Reporteri Fără Frontiere, la aceștia se adaugă încă 47 de jurnaliști în 2017. Comparat cu anii anteriori – o creștere semnificativă. ”Viața ca jurnalist devine mai periculoasă”, confirmă Christian Mihr, directorul executiv al secțiunii germane Reporteri Fără Frontiere. Și numai unul din zece cazuri este elucidat. Pentru a atrage atenția asupra acestei realități sumbre, ONU a inaugurat în 2013 Ziua internațională de încheiere a impunității pentru crime împotriva jurnalismului. Aceasta are loc anual pe 2 noiembrie.

Cei mai periclitați sunt așa-numiții practicanți ai jurnalismului cetățenesc sau participativ, care postează pe bloguri sau pe mediile sociale, cum ar fi Facebook și Twitter. Scriu din regiuni sau țări în care jurnaliștii clasici nu mai au curajul să o facă. Într-o rezoluție a ONU din 2014, sunt recunoscute pentru prima dată rolul și necesitatea de apărare a acestor jurnaliști participativi. Dar în ciuda tuturor rezoluțiilor, numărul crimelor asupra jurnaliștilor rămâne ridicat.

Drepturile omului? Nu atât de importante

Motivul, spune Mihr, este decăderea multor state. ”În Afganistan, Siria sau Somalia, au preluat puterea, de facto, organizații care nu respectă drepturile omului”, spune Mihr. Și într-adevăr, rata crimelor asupra jurnaliștior este cea mai ridicată în regiunile arabe.

Dar decăderea statelor nu este singura problemă, spune Mihr. În multe cazuri, statele nu au niciun interes în clarificarea delictelor. Jurnaliștii transmit de multe ori lucruri care nu le convin guvernelor sau membrilor administrației. Pentru a găsi o astfel de atitudine nu trebuie să cauți mult. Ajunge să te uiți la Malta. Christian Mihr se îndoiește de faptul că statul maltez are un interes real în a elucida cazul uciderii jurnalistei Daphne Caruana Galizia.

Comentariul integral poate fi citit aici

Cele mai citite

Ministrul Apărării al Chinei i-a refuzat o întâlnire șefului Pentagonului la o reuniune ASEAN

Ministrul apărării al Chinei, Dong Jun, a refuzat o întâlnire cu şeful Pentagonului, Lloyd Austin, în marja unei reuniuni a ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din...

Elena Lasconi dezvăluie ce le-ar cere lui Putin și lui Trump dacă s-ar vedea cu ei

Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale, a fost întrebată, miercuri seara, în emisiunea electorală „Alege ce urmează!“ de la Antena 1, ce ar...

Ciucă a dat în scris că nu va apăra pe nimeni în fața justiției. Nu l-a nominalizat expres pe Iohannis

Candidatul prezidențial al PNL, Nicolae Ciucă, a semnat în direct, la dezbaterea electorală de la Antena 3 CNN, o hârtie în care spune că...
Ultima oră
Pe aceeași temă