Presedintele francez, Jacques Chirac, si premierul Dominique de Villepin se afla de zile bune „in ochiul ciclonului”, relateaza presa franceza ca urmare a asa-numitului scandal „Clearstream”, care a atins sferele cele mai inalte ale puterii de la Paris.
Scandalul a fost declansat in 2004, de un denunt anonim care afirma ca ministrul de Interne, Nicolas Sarkozy, si alti oameni politici detin conturi „negre” la societatea financiara Clearstream din Luxemburg, facand legatura intre acestia si un contract controversat din 1991, de vanzare a unor fregate franceze catre Taiwan. Lista incriminatoare s-a dovedit rapid a fi un fals, dar scandalul s-a agravat dupa ce cotidianul Le Monde l-a citat pe Philippe Rondot, general in serviciile de informatii, care a declarat ca de Villepin i-ar fi spus ca presedintele personal dorea ca ancheta confidentiala sa se concentreze asupra lui Sarkozy, potential candidat la prezidentiale si principal rival al actualului premier.
Pozitia lui de Villepin, deja afectata de infrangerea suferita la inceputul lunii trecute in criza contractului pentru prima angajare, este acum extrem de subrezita, premierul fiind perceput ca principal factor implicat in incercarea de a-l compromite pe rivalul Sarkozy, ministru intrat de altfel deseori in conflict cu presedintele francez.
Demisia sefului guvernului francez pare inevitabila, apreciaza analistii, iar presa franceza staruie in solicitarea ca Chirac sa se distanteze de premier. In acest weekend, atat seful statului, cat si primul ministru au negat vehement implicarea lor in astfel de practici si chiar au avut o intalnire explicativa cu Nicolas Sarkozy.
Dar nici clasa politica franceza nu se lasa induplecata. Mai multi candidati la prezidentialele de anul viitor, precum Dominique Strauss-Kahn si Segolene Royal, au apreciat ca guvernul de la Paris este implicat intr-un „Watergate francez”, solicitand capul lui de Villepin si convocarea de alegeri anticipate.