Confirmarea de catre China a testarii unei arme antisatelit a relansat dezbaterile in Statele Unite intre partizanii unei reglementari a spatiului cosmic si cei care sustin libertatea totala de actiune a Washingtonului. Desi Beijingul a repetat ca nu doreste sa participe la o cursa a inarmarii in spatiu, testul a suscitat preocupare in mai multe tari, intre care SUA, Japonia, Australia, Coreea de Sud si Canada.
Potrivit Theresei Hitchens, director al Centrului de informare privind Apararea, pana in prezent spatiul a ramas o zona de cooperare, dar tensiunile se pot accentua in viitor, cu atat mai mult cu cat satelitii sunt vulnerabili la atacuri. Ea sustine elaborarea unui cod de conduita intre statele care utilizeaza spatiul cosmic, fezabil cand sunt definite interesele reciproce.
Din 1967 exista un "Tratat al Spatiului", care interzice armele nucleare si alte arme de distrugere in masa, dar nu interzice alte tipuri de armamente. Dupa anii 1960, lucrurile s-au schimbat mult si astazi 41 de state au sateliti pe orbite in jurul Terrei. Pentru moment, superioritatea Statelor Unite este fara egal, dar China ar putea-o ameninta pe viitor, sustin expertii. Presedintele american, George W. Bush, a adoptat anul trecut o noua strategie spatiala – considerata de unii "foarte unilateralista" – care afirma "libertatea de actiune" a SUA, dreptul lor de a interzice spatiul, daca este necesar, tuturor tarilor "ostile intereselor americane" si respinge orice tratat care ar interzice armele in spatiu. Multi experti americani sunt ostili unei reglementari si considera ca superioritatea americana trebuie sa nu aiba piedici in fata amenintarii chineze. Nelinistea lor este cu atat mai mare cu cat armata americana depinde din ce in ce mai mult de sateliti pentru operatiunile de lupta.
Presedintele Institutului George Marshall, Jeff Kueter, sustine ca "Statele Unite trebuie sa respinga orice acord international care ar restrange utilizarea spatiului" iar abordarile diplomatice despre adoptarea unui cod de conduita multilateral "camufleaza, mai ales, acordurile de control al armamentelor neverificabile". Fara capacitatea de a determina respectarea si de a pedepsi contravenientii, un cod de conduita ar fi fragil si probabil ineficient, sustin expertii americani iar unul din consilierii juridici pentru armata americana a aerului isi exprima temerea privind ideea negocierii unui tratat international, pentru ca "obiectivul altor state in ce priveste controlul armamentelor va fi de a cobori SUA la nivelul lor".