21.1 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialFOTO. Paradă militară URIAŞĂ în CHINA, pentru a marca victoria asupra JAPONIEI,...

FOTO. Paradă militară URIAŞĂ în CHINA, pentru a marca victoria asupra JAPONIEI, din 1945. Invitat de onoare: Vladimir Putin

Liderul de la Beijing, Xi Jinping, va asista joi la o ceremonie grandioasă, care va marca împlinirea a 70 de ani de la finalul celui de-al doilea război mondial.

Alături de preşedintele Chinei, în tribuna oficială se vor afla 30 de şefi de stat şi de guvern, inclusiv preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Media oficială din China denumeşte perioada celei de-a doua conflagraţii mondiale “războiul de rezistenţă al Poporului Chinez împotriva agresiunii japoneze”, încheiat prin “victoria Chinei asupra Japoniei”.

Peste 10.000 de soldaţi chinezi şi peste 1000 de militari străini

La 70 de ani de la evenimentele din 1945, guvernul chinez a anunţat că la Beijing se va desfăşura o paradă militară fără precedent, care să ilustreze capacitatea de luptă a armatei chineze, informează BBC.

Acţiunea este organizată în Piaţa Tiananmen, cu participarea a peste 10.000 de millitari din Armata Populară de Eliberare. Alături de ei se va afla o gardă de onoare formată din 1000 de membri, proveniţi din 17 ţări care au relaţii privilegiate cu China.

Pe timpul ceremoniei, capitala Chinei va fi survolată de aproape 200 de aeronave.

Citeşte şi: Pentru ULTIMA dată, Japonia îşi cere SCUZE faţă de atrocităţile comise în cel de-al doilea Război Mondial

Conform evaluărilor guvernului de la Beijing, peste 14 milioane de chinezi au căzut victime imperialismului japonez. Pe de altă parte, dintre cele două milioane de soldaţi japonezi ucişi în cel de-al doilea Război Mondial, 70 la sută au murit pe teritoriul Chinei.

Printre unităţile chineze care vor defila la Beijing se numără şi formaţiuni continuatoare ale celor care au luptat contra trupelor japoneze. Două dintre ele sunt „Forţa Unită Anti – Japoneză de Sud – Est”, respectiv “Trupele de gherilă din sudul Chinei”.

Vor defila şi două unităţi de veterani de război, majoritatea trecuţi de 90 de ani, precum şi un detaşament format din descendenţi ai eroilor de război.

Noua armată a Chinei va prezenta şi câteva unităţi recent înfiinţate sau care erau, până acum, secrete. De exemplu, va defila un detaşament format din 51 de femei militar, în condiţiile în care armata recrutează femei abia de anul trecut. Detaşamentul va fi condus de Tian Ou, prima femeie general din China.

Generalii chinezi au SLĂBIT câte 5 kilograme la pregătirile pentru defilare

În privinţa generalilor chinezi de sex masculin, aceştia au o vârstă medie de 53 de ani şi au slăbit, fiecare, câte 5 kilograme, pe parcursul pregătirilor pentru defilare, notează presa chineză, citată de BBC.

Din punctul de vedere al tehnicii militare, regimul de la Beijing va trimite la paradă circa 500 de piese de armament de generaţie nouă, dintre care 84 la sută sunt prezentate public pentru prima oară.

Citeşte şi: Armata CHINEI are la dispoziţie trenuri speciale, de mare VITEZĂ. Vezi rolul acestora

Printre acestea se numără rachetele intercontinentale, artileria destinată protejării arsenalului nuclear („Second Artillery Force”), bombardierele cu rază lungă de acţiune, avioanele radar (similare aparatelor AWACS ale NATO), drone, aeronavele din dotarea portavioanelor, precum şi rachetele anti – navă.

De asemenea, va fi prezentată o operaţie de realimentare în zbor a avioanelor militare, la 500 de metri deasupra Pieţei Tiananmen.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Băncile din UE dezvoltă Wero, un sistem de plăți alternativ pentru a reduce dependența de Visa și Mastercard

Cele mai mari bănci din Uniunea Europeană au colaborat în secret timp de mai mulți ani pentru a dezvolta un nou sistem de plăți...

Soarele, partener de afaceri: A demarat Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice

Administraţia Fondului pentru Mediu lansează sesiunea de înscriere cu un buget record de aproximativ două miliarde de lei. Fondurile alocate primei etape a programului, pentru...

Companiile aeriene datorează despăgubiri de 2 miliarde de euro pasagerilor din UE pentru zboruri întârziate sau anulate în această vară

Companiile aeriene din Uniunea Europeană ar trebui să plătească aproximativ 2 miliarde de euro despăgubiri pasagerilor afectați de întârzieri sau anulări de zboruri din...
Ultima oră
Pe aceeași temă