3.2 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeSpecialChina nu are intenţia ''să cumpere Europa''

China nu are intenţia ”să cumpere Europa”

China nu are intenţia ”să cumpere Europa”, a dat asigurări luni Cotidianul Poporului, înaintea unui summit China-UE care va avea loc în această săptămână la Beijing, relatează Agerpres.

Publicaţia oficială a Partidului Comunist a reiterat astfel o poziţie susţinută de mai multe ori în ultimele luni de către Beijing.

”China nu numai că nu doreşte sau că n-are capacitate de a cumpăra sau de a controla Europa, cum spun unele ţări, ci, mai mult, ea este în favoarea euro şi a Uniunii Europene de la A la Z”, a indicat ziarul.

China n-are nici intenţia, nici capacitatea ”de a cumpăra Europa”, a declarat la începutul lunii februarie premierul chinez Wen Jibao în cadrul unui forum economic la Canton /sud/, la care a participat împreună cu cancelarul german Angela Merkel.

Subliniind voinţa ţării sale de a ajuta Europa să depăşească criza datoriei, el afirma: ”Unii cred că aceasta înseamnă că Beijingul ar vrea să cumpere Europa”, dar ”China n-are această intenţie şi nici capacitatea”.

China ar deţine peste 550 miliarde de euro din datoria suverană europeană, potrivit informaţiilor unor experţi neconfirmate oficial. Societăţile chineze şi-au înmulţit recent achiziţiile de întreprinderi din Europa, în sectoare foarte diferite, precum apa sau energia.

China, ale cărei rezerve de schimb sunt în total de ordinul a 3.200 miliarde de dolari, a spus că vrea să participe la Fondul european de salvare pentru a ajuta statele din UE aflate în dificultate, dar nu şi-a luat nici un angajament în cifre.

Preşedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy şi preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso efectuează o vizită oficială în această săptămână în China.

Cele mai citite

GALERIE FOTO. Eugenie Bouchard a jucat tenis cu un miliardar

Canadianca Eugenie Bouchard, una dintre cele mai sexy jucătoare de tenis din lume, și-a petrecut ultima săptămână pe una dintre insulele private ale lui...

România va găzdui Comandamentul Regional de Operații Speciale

La solicitarea președintelui Klaus Iohannis, Parlamentul a aprobat înființarea, pe teritoriul României, a Comandamentului Regional de Componentă de Operaţii Speciale (Regional Special Operations Component...

Americanii ne trimit un consultant al serviciului vamal în Portul Constanța

Autoritatea Vamală Română va avea în Portul Constanța, un reprezentant al Serviciului Vamal și de Protecție a Fontierelor al Statelor Unite ale Americii în...
Ultima oră
Pe aceeași temă