21.5 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăSpecialChina: Bo Xilai îşi asumă partea sa de responsabilitate în deturnarea de...

China: Bo Xilai îşi asumă partea sa de responsabilitate în deturnarea de fonduri publice de către soţia sa

Liderul chinez căzut în dizgraţie Bo Xilai a acceptat sâmbătă să-şi asume o parte din responsabilitate în ceea ce priveşte deturnarea a cinci milioane de yuani (612.000 euro) din fonduri publice în profitul soţiei sale Gu Kailai, susţinând că aceasta a furat banii fără implicarea lui, transmit AFP şi AFP.

Cred că trebuie să-mi asum partea de responsabilitate pentru faptul că aceşti bani au ajuns în contul bancar al lui Gu Kailai. Mi-e ruşine, am dat dovadă de neglijenţă, a spus fostul responsabil potrivit unei transcrieri a audierilor din timpul procesului său pentru corupţie.

Partidul Comunist aflat la guvernare în China foloseşte procesul împotriva lui Bo, fost membru al biroului politic al Partidului Comunist şi lider de partid în metropola Chongqing, pentru a pune capăt unui scandal politic murdar, declanşat de suspiciunile că soţia sa a ucis un om de afaceri britanic, comentează Associated Press. Scandalul a dus la îndepărtarea politică a lui Bo, cimentată de acuzaţiile penale că s-a interferat în anchetarea crimei şi că a primit mită în valoare de 2,67 milioane de euro (4,3 milioane de dolari). Instanţele din China sunt controlate de Partidul Comunist, astfel încât este de aşteptat o condamnare, dar Bo a dat dovadă de un spirit de apărare neaşteptat, mai scrie AP.

Judecat de joi în oraşul Jinan, Bo Xilai se confruntă sâmbătă, în cadrul procesului, cu fosta sa mână dreaptă, şeful poliţiei Wang Lijun. În februarie 2012, brutal căzut în dizgraţie, Wang, care l-a secondat pe Xilai când acesta conducea filiala Partidului Comunist în oraşul Chongqing şi a condus o luptă puternică contra corupţiei din metropolă la sfârşitul anilor 2000, a dezvăluit într-un consulat american delicte grave care au avut loc în oraşul condus de Bo. El l-a antrenat în căderea sa pe Bo Xilai şi a fost el însuşi condamnat la 15 ani de închisoare. (Agerpres).

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă