2.3 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeSpecialChina a acordat premiul Confucius, dar laureatul nu ştia nimic despre acest...

China a acordat premiul Confucius, dar laureatul nu ştia nimic despre acest trofeu

China a acordat joi primul său premiu al păcii, cu o zi înaintea înmânării Nobelului pentru pace, la Oslo, disidentului chinez Liu Xiaobo, relatează CNN, potrivit NewsIn.

O fetiţă de 6 ani a ridicat trofeul Confucius şi cecul de 15.000 de dolari, în numele lui Lien Chan, fost vicepreşedinte al Taiwanului, pentru că “micuţii simbolizează pacea şi viitorul”, au spus organizatorii.

Juriul a spus că Lien, care a avut o contribuţie majoră la apropierea Taiwanului şi Chinei, nu a putut participa la eveniment “din motive cunoscute tuturor” – dar, se pare, nu şi laureatului.

“Ştim cine a fost Confucius, dar nu ştim nimic despre acest premiu”, a spus şeful biroului lui Lien, din Taipei.

Ceremonia de premiere şi conferinţa de presă au părut să fi fost organizate în mare grabă şi au fost marcate de proasta funcţionare a microfoanelor, momente stânjenitoare de tăcere sau greşeli grosolane de traducere.

“China este o naţiune măreaţă care a fost influenţată de conceptul lui Confucius de pace”, a spus miercuri preşedintele comitetului de decernare.

“Vrem să promovăm pacea din perspectiva estică. Europa este plină de ţări mici care s-au luptat între ele timp de secole. Nu vrem ca oameni care nu înţeleg pacea să distrugă acest concept”, a subliniat el.

China şi alte 18 state au anunţat că nu vor participa la ceremonia de vineri de înmânare a premiului Nobel pentru pace disidentului chinez Liu Xiaobo. Printre aceste state figurează Rusia, Arabia Saudită, Pakistan, Irak şi Iran.

Oficialii chinezi au spus anterior că “mare parte” a comunităţii internaţionale nu va participa la ceremonie.

Comitetul Nobel îl prezintă pe Liu ca fiind “marele simbol” al luptei pentru drepturile omului din China.

Liu Xiaobo execută o pedeapsă de 11 ani de închisoare “pentru incitare la subversiune”. Ceremonia de înmânare a premiului va avea loc la Oslo la 10 decembrie.

China a calificat decernarea Nobelului lui Liu Xiaobo drept un complot al Occidentului pentru a demoniza Beijingul.

Cele mai citite
00:01:07

VIDEO. Amploarea distrugerilor din Khan Younis din Gaza

Călătorind încet cu măgarul printre dărâmături și pe lângă clădirile avariate, Mohammed al Najar se întoarce la Khan Younis din Khuza'a. Călătoria de 8...

SUA va prelua, de anul viitor, controlul Portului Constanța

Autoritatea Vamală Română, condusă de președintele Ioan Cupă, a făcut astăzi un anunț, oarecum surprinzător, prin care Statele Unite ale Americii vor prelua...

Atacurile asupra trupelor americane din Irak și Siria s-au oprit de la armistițiul Israel Hamas

Atacurile altădată aproape zilnice asupra trupelor americane staţionate în Irak şi Siria au încetat de când armistiţiul dintre Israel şi Hamas a intrat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă