3 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialChiliman: "Ne pregatim sa cumparam locuinte pentru 2000 de familii"

Chiliman: „Ne pregatim sa cumparam locuinte pentru 2000 de familii”

» La patru ani si patru luni de cand se afla la sefia sectorului 1, Andrei Ioan Chiliman ne-a impartasit proiectele pe care intentioneaza sa le puna in practica in urmatoarea perioada. In doar cateva cuvinte, dorinta primarului Chiliman este de a face din sectorul 1 "capitala Capitalei".

Rl.: Buna ziua, domnule primar! Va aflati la inceputul celui de-al doilea mandat. Care este, in acest moment, situatia sectorului 1, cu ce probleme se confrunta oamenii?
Andrei Chiliman: Vorbim despre cea mai dezvoltata comunitate din Bucuresti, aflata printre primele ca dinamica de dezvoltare din Romania. Dintr-un anumit punct de vedere, planurile desfasurate in sectorul 1 sunt diferite fata de ale celorlalte sectoare, deoarece nevoile si interesele comunitatii noastre merg catre alte zone. Partea de intretinere a strazilor, a parcurilor – partea de mentenanta – a intrat in uzul cotidian, reprezinta deja o normalitate. Dezvoltarea merge acum catre o noua componenta de confort, estetica, ecologie si sanatate. Unde aruncam gunoiul? Ce vedem cand ne uitam pe geam? Unde ne plimbam cainele? Unde se joaca copiii nostri? Acestea sunt problemele curente ale locuitorilor sectorului 1. Ne intalnim insa si cu problemele majore ale Bucurestiului, acolo unde gestionarea acestora nu depinde de noi. Pentru ca sectorul 1 nu poate ramane in urma, am decis sa ne ocupam noi de problemele pe care le-a neglijat municipalitatea. Ma refer in special la gestionarea situatiei cainilor fara stapan si la solutionarea problemelor de trafic.

» Ce masuri ati luat pentru ca pe raza sectorului 1 sa se poata circula mai fluent?
Am introdus sensuri unice, pentru a evita aglomeratia de pe strazile secundare si pentru a exista variante de ocolire a arterelor principale. Vorbim aici de un management integrat: strazile au fost reparate si s-au refacut trotuarele, astfel incat masinile sa poata parca fara sa deranjeze trecatorii. De asemenea, s-au pus indicatoare si calmatoare de viteza in dreptul scolilor.

» Cum veti rezolva problema cainilor fara stapan?
Am inceput deja constructia unui adapost cu o capacitate de circa 300 de animale, la care se va adauga si un centru veterinar. Datoria mea este sa gasesc rezolvari la problemele comunitatii din care si eu fac parte, chiar daca unele dintre ele cad, conform legii, in sarcina Primariei Generale.  

» Care este cel mai important proiect derulat in prezent de administratia locala?
Este vorba de constructia si achizitia de locuinte de pe piata libera, atat pentru persoanele evacuate din casele retrocedate fostilor proprietari, cat si pentru tineri si cazurile sociale. Deoarece constructia de apartamente noi este o chestiune de durata, iar cererile venite din partea celor care si-au pierdut locuinta sunt de ordinul miilor, a trebuit sa gasim solutii rapide. Dupa o analiza serioasa, am decis sa cumparam locuinte de pe piata libera pentru cel putin 2.000 de familii, care risca sa ramana pe strazi in pragul iernii. Principalii vizati sunt chiriasii din casele retrocedate fostilor proprietari – o categorie sociala extrem de sensibila, fiind formata mai ales din pensionari. Achizitia de locuinte de pe piata libera a fost validata de Consiliul Local, imobilele urmand sa fie cumparate de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Principalii beneficiari vor fi, cum am spus, evacuatii din casele nationalizate si persoanele cu venituri reduse.

» Cand se vor muta aceste persoane in noile locuinte?
Eu sper ca pana la sfarsitul anului sa achizitionam deja primele zeci, poate chiar sute de locuinte. Pentru ca oferta de locuinte de pe piata libera este destul de redusa in sectorul 1 si, de ce nu, mai scumpa, vom analiza orice oferta care vizeaza ansambluri de locuinte construite in alte sectoare ale Capitalei. Pentru achizitionarea locuintelor de pe piata libera, la nivelul Primariei Sectorului 1 vor functiona doua comisii: una pentru selectarea ofertelor si o alta pentru negocierea pretului de achizitie. Imobilele vor fi achizitionate etapizat de pe piata libera de catre Directia Generala de Asistenta Sociala, potrivit unei hotarari aprobate de Consiliul Local la sfarsitul lunii august 2008.

Din cele doua comisii fac parte consilieri locali, membri ai tuturor formatiunilor politice reprezentate in Consiliul Local, precum si reprezentanti ai DGASPC. Toate ofertele venite de pe piata libera pot fi depuse la Registratura primariei din Banu Manta nr. 9. Dupa cumpararea apartamentelor, acestea vor fi repartizate cu prioritate evacuatilor din casele retrocedate fostilor proprietari (25 puncte), dar si persoanelor cu venituri reduse (intre 8 si 10 puncte), in baza unor criterii noi, aprobate de Consiliul Local. De asemenea, persoanele ale caror cereri pentru obtinerea unei locuinte au o vechime mai mare de 5 ani vor avea prioritate pentru obtinerea unui apartament.

» Cate cereri pentru locuinte sociale sunt depuse la Primaria Sectorului 1?
Pana in prezent, avem peste 6.000 de cereri pentru obtinerea unei locuinte, insa doar 1.488 de solicitanti au depus documentatia completa. Pe aceasta cale adresez un apel tuturor persoanelor care au depuse deja cereri sa se prezinte la Serviciului Fond Imobiliar, situat in sediul din Piata Amzei nr. 13, pentru a-si completa dosarele cu documente. Majoritatea solicitarilor sunt formulate de persoane care locuiesc in case retrocedate fostilor proprietari (aproximativ 2.000 de solicitari), multe dintre acestea urmand sa fie evacuate la inceputul anului viitor.
Achizitia de locuinte de pe piata libera este o prima solutie pentru rezolvarea problemelor locative cu care se confrunta persoanele evacuate din casele retrocedate fostilor proprietari. Am recurs la aceasta solutie pentru ca avem resurse financiare suficiente sa rezolvam problema cat mai repede cu putinta. Urmeaza proiectul de constructie a unor locuinte, din fonduri proprii, pe sos. Odaii, care se va finaliza in cel mult doi ani. Vrem sa fim prima comunitate din Bucuresti care rezolva problemele locative ale persoanelor cu venituri reduse, dar si pe cele ale persoanelor evacuate din casele nationalizate.

» In ce stadiu se afla programul de reabilitare termica a blocurilor de locuinte?
Procesul de reabilitare a inceput in aceasta primavara, iar acum se afla in etapa preliminara obligatorie. In prezent s-au inceput lucrarile de audit termic la 85 de blocuri. Probabil ca acest program se va extinde anul viitor la toate blocurile din sectorul 1. Eu imi doresc ca oamenii sa beneficieze de confort, de reducerea consumului de energie si de facturi mai ieftine la intretinere, in cel mai scurt timp. Eforturile bugetare vor fi semnificative, insa asta nu inseamna ca alte investitii vor fi neglijate.

» Foarte multe unitati medicale isi desfasoara activitatea in spatii improprii. Ce proiecte aveti pentru reabilitarea spitalelor si a policlinicilor?
In ceea ce priveste sanatatea, comunitatea noastra beneficiaza de un spatiu medical gratuit, reprezentat de Centrul "Caraiman". Aici pot fi asistate persoane cu venituri mici, care au nevoie de asistenta medicala, inclusiv de servicii stomatologice.
De asemenea, am infiintat o ambulanta speciala, care poate trata oamenii la domiciliu. Nu in ultimul rand, trei dintre spitalele aflate pe raza sectorului 1 au beneficiat de suport financiar din partea administratiei locale, atat pentru renovare, cat si pentru modernizare si dotare cu aparatura de specialitate. Vreau ca in sectorul 1 calitatea vietii sa creasca la standarde occidentale, iar acest tel nu poate fi atins fara a acorda o atentie deosebita sanatatii si educatiei. In domeniul educatiei, s-au investit sume importante in scoli, gradinite si licee. La ora actuala, capacitatea de inscriere a copiilor este de 95 la suta.

» Sa nu uitam de problema apei si a canalizarii. Mai exista strazi in sectorul 1 fara aceste utilitati?
Daca nu am fi avut o administratie incapabila la Bucuresti, nu am fi pierdut 4 ani de zile pe schimbat borduri. In cazul cartierelor Odaii si Straulesti – de care se ocupa Primaria Generala – lucrarile au inceput abia acum, dupa 4 ani de tergiversari. Dupa o administratie incompetenta, sper ca Bucurestiul sa aiba parte, in sfarsit, un om competent. Ma refer la domnul Sorin Oprescu, cu care eu am colaborat bine pana in prezent.

» In ceea ce priveste mediul si starea de confort a populatiei, ce masuri veti lua in perioada urmatoare?
Prin confort eu inteleg ca orasul este o prelungire a casei noastre. Trebuie sa ne simtim bine cand depasim spatiul privat, dupa ce inchidem usa in spatele nostru. Ne petrecem trei sferturi din zi in spatiul public si atunci cum sa nu ne pese de ceea ce vedem in jur?! Cand iesim din casa trebuie sa gasim un mediu prietenos: parcuri, igiena pe strazi, o viata sociala lipsita de griji, sa nu fim agresati de caini sau de zgomotul claxoanelor. Spatiile verzi raman preocuparea mea numarul 1, atat ca proces de modernizare, cat si ca aparare a lor de interesele economice.

Eu tin la conservarea patrimoniului vechiului Bucuresti, fie ca ma refer la parcuri, fie la constructiile arhitecturale. O mare parte dintre cladirile vechi ale Capitalei se concentreaza in sectorul 1. Toate acestea se transpun in proiecte de dezvoltare. Regenerarea urbana – un program de amploare – va fi aplicata pentru prima data in Romania in sectorul 1, astfel incat cartierele sa devina medii sociale cu identitate aparte.

» In urma cu cateva luni ati schimbat compania de salubrizare. Sunteti multumit de activitatea firmei Romprest?
Acum un an am pornit o lupta cu monopolul asupra salubritatii, impus de interesele de la Capitala. Am reusit sa spargem acest monopol (al firmei REBU) si sa cerem performanta din partea noului operator – firma Romprest. Este vorba de colectarea diferentiata a deseurilor, care se va face de la fiecare cetatean de acasa. Fiecare om va trebui sa sorteze deseurile in functie de material si sa aiba apoi, la scara blocului, posibilitatea de colectare dupa aceste criterii. In plus, vrem sa avem siguranta ca sticlele de plastic ajung sa fie reciclate, nu aruncate la groapa de gunoi. Banii proveniti din aceasta activitate se vor intoarce sub forma de investitii in parcuri, spatii verzi etc.
In acest moment se face colectare diferentiata numai pentru materialele electrocasnice si electronice de orice tip, care sunt ridicate o data pe luna de la administratiile de bloc din sectorul 1. In cel mai scurt timp, probabil ca din octombrie, am primit promisiunea din partea operatorului de salubritate ca va introduce containere pentru selectarea separata a materialelor din plastic, hartie, sticla si resturi menajere. O punga de plastic se degradeaza natural in 500-1.000 de ani, asa ca preocuparea noastra fata de mediul inconjurator este foarte serioasa.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă