2.1 C
Bucharest
Monday, 11 December 2023
HomeSpecialChiliman împrumută 125 de milioane de euro de la BEI pentru reabilitarea...

Chiliman împrumută 125 de milioane de euro de la BEI pentru reabilitarea termică

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a semnat astăzi un împrumut de la Banca Europeană de Investiţii în valoare de 125 de milioane de euro pentru continuarea programului de reabilitare termică a blocurilor.

Edilul Sectorului 1 a spus că acesta este “cel mai mare contract îndeplinit cu BEI de o primărie” şi a precizat că această sumă reprezintă “75% din valoarea totală a banilor, restul fiind finanţat de Primăria sectorului 1”.

La rândul său, Milena Messori, şefa biroului BEI din România, a spus că “acesta este al doilea împrumut pe care îl acordă BEI unei municipalităţi din România” şi sunt destinaţi reabilitării a 3.650 de blocuri, respectiv 20.000 de apartamente, care ar trebui să fie gata până în 2014. În plus, potrivit reprezentanţilor primăriei Sectorului 1, reabilitarea termică pentru încă 190 de blocuri ar urma să fie finalizată în cursul acestui an.

Milena Messori a mai spus şi că “în ceea ce priveşte reabilitarea termică, România este cu mult înaintea altor state ale UE, cel puţin în ceea ce priveşte împrumuturile”, precizând că mai sunt şi alte două municipalităţi din România care au cerut împrumuturi de la BEI pentru acest domeniu. Deocamdată, BEI a mai acordat, în decembrie 2010, un împrumut de 70 de milioane de euro Primăriei sectorului 6, iar primăria sectorului 2 este în negocieri pentru obţinerea unui împrumut de 60 de milioane de euro.

În acest moment, din cele 750 de blocuri înscrise în programul de reabilitare termică sunt gata 134 de asociaţii de proprietari, costurile lucrărilor fiind suportate în cea mai mare parte de Primăria Sectorului 1. În sectorul 1, reabilitarea termică este gratuită pentru Asociaţiile de proprietari. Conform spuselor lui Andrei Chiliman, primăria pe care o conduce este “prima administraţie locală din România care s-a ocupat serios şi care a preluat partea de costuri a cetăţenilor”, iar acest model “a fost preluat şi de alte primării”.

Cele mai citite

Și ce dacă Hunter Biden a cheltuit șpaga românească pe dansatoare exotice?

În timp ce România era ostracizată de lupta anticorupție, iar rețelele Soros scoteau sute de mii de tefeliști în stradă, fiul lui Joe Biden,...

Realitatea „României Educate”: Una din patru școli nu are apă curentă, ori are WC-ul în curte

Mult mediatizatul program de suflet al președintelui Klaus Iohannis, „România Educată” este doar un document de fațadă, pentru că realitatea din școlile românești...

Cele trei condiții puse de Austria pentru a accepta România în Air Schengen

Austria a pus trei condiții pentru ca România să fie primită în Schengen, însă doar pentru transportul pe cale aeriană. Frontierele terestre constituie un...
Ultima oră
Pe aceeași temă