1.4 C
Bucharest
Sunday, 10 December 2023
HomeSpecialCheltuielile spitalelor, la vedere

Cheltuielile spitalelor, la vedere

Ministerul Sanatatii a lansat o aplicatie on-line in care toate unitatile sanitare din Romania sunt obligate sa isi publice cheltuielile lunare, transmite Agerpres.
Incepand din 7 iulie, oricine are posibilitatea sa vizualizeze, transparent, pe site-ul www.ms.ro, la sectiunea "Monitorizare cheltuieli spital", modul in care unitatile sanitare si-au gestionat bugetul alocat.
"Portalul MS cuprinde date privind cheltuielile curente si cele de capital. In cadrul acestora pot fi urmariti peste 60 de indicatori privind cheltuielile de personal (de exemplu: indemnizatiile de conducere, plata orelor suplimentare, cheltuielile cu deplasarile) si cele de bunuri si servicii (cheltuielile pentru medicamente, materiale sanitare, reactivi sau dezinfectanti, alocatiile pentru hrana etc.)", a explicat, marti, ministrul Sanatatii, Ion Bazac.
Potrivit acestuia, publicarea cheltuielilor curente ale unitatilor sanitare reprezinta un exercitiu de transparenta necesar in sistemul de sanatate, care va duce la eficientizarea acestuia.
"Odata cu intrarea in vigoare a acestei masuri va exista o monitorizare publica a modului in care sunt gestionate fondurile publice in unitatile sanitare. Afisarea publica, in fiecare luna, a cheltuielilor, nu este o optiune, ci o obligatie, pentru ca de indeplinirea raportarii va depinde continuarea finantarii tuturor spitalelor", a precizat ministrul Sanatatii.
Prin intermediul aplicatiei oricine poate afla cum isi aloca spitalele banii si poate compara cheltuielile dintre spitale, pe capitole, dar si in detaliu, precum cheltuielile totale, cheltuielile curente si investitiile, cele cu personalul, cheltuielile pentru medicamente, materiale sanitare, reactivi sau dezinfectanti, indemnizatiile de conducere, plata orelor suplimentare, cheltuielile cu deplasarile si altele.
"Ceea ce trebuie sa intelegem cu totii este faptul ca spitalele au autonomie de gestionare a activitatii si a resurselor. Spitalele sunt conduse de manageri in baza unor contracte de management. In consecinta, managerii sunt responsabili si trebuie sa isi asume si public modul in care organizeaza unitatile pe care le conduc", a explicat dr. Ion Bazac.
El a adaugat ca trebuie sa se inteleaga faptul ca nu finantarea este cauza tuturor problemelor din spitale, ci ele trebuie cautate si in modul in care managerii inteleg si stiu sa-si indeplineasca mandatul.
Ministrul Sanatatii a reamintit ca 19 comisii mixte, formate din reprezentantii MS si CNAS, vor efectua, pana in 10 iulie, controale la spitalele care au cumulat datorii la furnizorii de medicamente si materiale sanitare.
Obiectivul principal al verificarilor este analiza serviciilor medicale realizate si nedecontate, comparativ cu arieratele inregistrate si modul de angajare a fondurilor fata de bugetul stabilit, a mai spus ministrul.
Aplicatia face parte dintr-un memorandum de colaborare mai larg si fara scop comercial, semnat intre MS si Oracle Romania. Documentul demonstreaza ca managementul public se poate face si fara bani publici prin responsabilitatea sociala a companiilor, a afirmat Ion Bazac.
In alta ordine de idei, ministrul Sanatatii a precizat ca, pana miercurea viitoare, vor fi finalizate numirile managerilor unitatilor spitalicesti.
In legatura cu nemultumirea sindicatelor privind neplata unor sporuri salariale, ministrul a spus ca, marti, se desfasoara in toate judetele analize cu directiile de sanatate publica, casele de asigurari de sanatate si reprezentantii sanitari tocmai pentru a verifica respectarea Protocolului semnat de MS cu Sanitas. Cu acest prilej, se va analiza inclusiv eventuala neplata a sporurilor si cheltuielile de personal.

Cele mai citite

SUA și UE vor creșterea exporturilor de cereale ale Ucrainei, prin România

O nouă reuniune dedicată facilitării exporturilor de cereale ale Ucrainei s-a desfășurat în România, la Tulcea, cu participarea unor oficiali ai României, Ucrainei, Republicii...

Mersul trenurilor 2023-2024 intră în vigoare de astăzi

Noul mers al trenurilor 2023-2024 intră în vigoare din 10 decembrie, potrivit unui comunicat al CFR Călători. „Pentru a oferi accesibilitate la transportul pe calea...

Aproape 80% dintre românii aflaţi în străinătate şi-au rezervat zboruri spre România, de sărbători

Opt din zece români din Diaspora (79%) şi-au planificat zborurile spre România, între 15 şi 31 decembrie, pentru a petrece sărbătorilor de iarnă, arată...
Ultima oră
Pe aceeași temă