17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialCheltuielile salariale, de zece ori mai mici in Romania decat in Europa...

Cheltuielile salariale, de zece ori mai mici in Romania decat in Europa de Vest

Romania este de zece ori mai ieftina fata de Europa de Vest in ceea ce priveste cheltuielile salariale si nesalariale totale facute de o companie pentru un angajat, se arata intr-un studiu al PricewaterhouseCoopers asupra capitalului uman, informeaza Hotnews.ro. Studiul releva ca la un euro investit in salarii, o companie obtine in Romania 1,4 euro. Rentabilitatea este de patru ori mai mare decat in tarile Europei de Vest unde pentru un euro investit se realizeaza 1,1 euro.

Unul dintre principalii indicatori pe care companiile il analizeaza atunci cand iau decizia de a investi este cel de "full time equivalent", un indicator care masoara numarul de ore lucrate raportat la o norma de lucru intreaga. Potrivit acestui indicator, in Romania veniturile unei companii sunt de 15 mii euro anual, in Europa Centrala si de Est de 25 mii euro, iar in Europa de Vest de 150 mii euro.

In ceea ce priveste cheltuielile salariale si nesalariale totale ale unei companii cu un angajat, Romania este de zece ori mai ieftina decat Europa de Vest. Daca aceste costuri se situeaza n Romania in jurul a zece mii euro, in Europa Centrala si de Est cresc pana la aproximativ 15 mii euro, iar in Europa de Vest ajung pana aproape de 100 mii de euro.

"Cum costurile cu forta de munca reprezinta o pondere importanta a cheltuielilor, prin ele insele pot determina decizii radicale de business, de la investitii semnificative in tehnologie pana la mutarea unor functiuni in zone geografice avantajoase. Pana acum, multe companii, inclusiv locale, au preferat sa investeasca mai putin in tehnologie si optimizarea proceselor deoarece isi permiteau sa angajeze forta de munca in exces. Exista o tendinta tot mai evidenta a companiilor de a investi in tehnologie, in sisteme informatice sau in reorganizarea si eficientizarea activitatii astfel incat productivitatea pe angajat sa creasca. Fara a lua astfel de masuri, nu-si pot pastra profitabilitatea in fata cresterilor salariale", a explicat pentru Hotnews.ro, Ruxandra Stoian, director human resource services in cadrul PricewaterhouseCoopers.

Capitalul uman este singurul capitol major de cheltuieli intr-o companie. Spre exemplu, cheltuielile cu forta de munca ajung pana la trei miliarde euro pentru o companie cu venituri de 10 miliarde euro.

Costurile cu forta de munca influenteaza deciziile luate de companii in privinta relocarii afacerilor. In ultimul timp, companii precum Ford, Nokia, Mitsubishi sau Mercedes si-au anuntat intentia de a investi in Romania, fiind atrase si de forta de munca mai ieftina.

Studiul PwC "Saratoga Human Capital Benchmarking 2007" a fost realizat prin intervievarea a 60 de companii europene, din sase sectoare de activitate: financiar, bunuri de larg consum, industrie, IT&C, farmaceutice si retail.

Cele mai citite

George Pușcaș a dat cărțile pe față în urma scandalului de națională! „Vreau să clarific totul!”

În ultimele zile, au circulat speculații despre o posibilă plecare a lui George Pușcaș din cadrul echipei naționale a României. Atacantul a ieșit în...

Cutremur în România cu magnitudinea de 5.2 pe Richter

Cutremurul s-a resimțit puternic în zona București și Otopeni Luni, 16 septembrie 2024, la ora 17:40:21 (ora României), un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.2...

Portugalia cere ajutorul Europei. Incendiile de vegetație fac ravagii

Portugalia a solicitat UE să îi trimită mai multe avioane de stingere a incendiilor, în timp ce cel puțin 15 incendii făceau ravagii în...
Ultima oră
Pe aceeași temă