37.1 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialCererea de case boieresti depaseste oferta

Cererea de case boieresti depaseste oferta

Cererea de case boieresti a depasit oferta si sunt la mare cautare in prezent in Capitala, preferate fiind cele construite la sfarsitul secolului al XIX-lea si in perioada interbelica. Una din cinci cereri de pe piata imobiliara este pentru asa-numitele case „boieresti”. Pretul acestora poate ajunge pana la cinci milioane de euro, in functie de zona in care sunt situate si de modul in care se prezinta.
Casele boieresti au in general suprafete generoase, 10-15 camere inalte, si sunt preferate, in special, de companiile straine care le cumpara sau inchiriaza. Acestea le pastreaza ca sediu propriu sau le vand dupa ce le renoveaza sau redecoreaza. Astfel, majoritatea caselor boieresti cumparate devin sedii de birouri, ambasade sau consulate.
Denumite „conace” sau chiar „palate”, imobilele care au apartinut aristocratiei Tarii Romanesti trezesc si interesul romanilor cu dare de mana, care isi pot arata potenta financiara prin cumpararea sau inchirierea acestor constructii cu arhitectura exterioara specifica perioadei interbelice si cu decoratiuni interioare care recreeaza atmosfera inceputului de secol XX.
Preturile unui astfel de imobil variaza intre 800.000 si cinci milioane de euro, la vanzare. Tarifele pentru inchiriere se situeaza intre 4000 si 20.000 de euro lunar.
Evaluarea unui astfel de imobil se face in functie de amplasare, suprafata casei si a terenului, arhitectura, compartimentare si stadiul in care se afla in momentul vanzarii sau inchirierii, din punctul de vedere al structurii si al finisajelor interioare sau exterioare. Atunci cand se face evaluarea, se iau in considerare elementele interioare originale (stucaturi, vitralii, usi cu geamuri de cristal, tavane cu grinzi, scari exterioare somptuoase decorate cu lemn sculptat) care se pastreaza chiar si la 80 sau 100 de ani de la ridicarea constructiei.

Majoritatea sunt situate in centru si nord

Cele mai multe case boieresti din Capitala sunt situate in zonele centrala si de nord: Piata Romana, Rosetti, Intercontinental, Gradina Icoanei, Kiseleff, Foisorul de Foc, Lascar Catargiu, Primaverii, Aviatorilor si Televiziune. Acestea au fost construite in stilurile: gotic, florentin, brancovenesc si art nouveau, iar o parte dintre ele au apartinut ambasadelor straine in Romania. Chiar daca unele dintre aceste case sunt cumparate de la primul proprietar si necesita mari investitii, neavand imbunatatiri, valoarea lor este in continua crestere, cererea fiind mai mare decat oferta.
Cei care doresc sa execute modificari si modernizari trebuie sa le gandeasca cu grija pentru a nu se strica frumusetea, istoria si atmosfera data de stilul arhitectural. In plus, majoritatea se afla in patrimoniul cultural si sunt mentionate pe lista de monumente istorice a Ministerului Culturii, astfel incat ele nu pot fi restaurate sau modernizate decat cu acordul acestei institutii.
Cumparatorii trebuie sa stie ca aceste case nu pot fi instrainate decat dupa o prealabila verificare facuta pe listele monumentelor istorice. In situatia in care casa este in patrimoniul cultural, este necesara obtinerea unui aviz de instrainare de la Ministerul Culturii.
Cei care doresc sa obtina informatii suplimentare pot accesa site-ul www.perfectcasa.ro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă