29 C
București
marți, 10 septembrie 2024
AcasăSpecialCererea de anulare a interzicerii organizarii admiterii la "Spiru Haret" se discuta...

Cererea de anulare a interzicerii organizarii admiterii la „Spiru Haret” se discuta in octombrie

Curtea de Apel Bucuresti va discuta pe 6 octombrie cererea Universitatii Spiru Haret de anulare a hotararii de guvern prin care i s-a interzis organizarea examenului de admitere pentru anul universitar 2009-2010, dupa ce a USH a castigat procesul cu Guvernul privind suspendarea hotararii 749, potrivit NewsIn.

Curtea de Apel Bucuresti a admis in parte, pe 14 august, actiunea Universitatii "Spiru Haret" impotriva Guvernului, in sensul ca a suspendat executarea a doua articole din Hotararea de Guvern 749 din 2009, care nu ii permit acesteia sa organizeze admitere, insa hotararea nu este definitiva. Recursul poate fi introdus in cinci zile.

De asemenea, instanta a obligat Guvernul la plata 7.500 de lei cheltuieli de judecata.

Hotararea de Guvern prin care se aproba lista institutiilor de invatamant superior acreditate sau autorizate de catre Ministerul Educatiei se da anual. Hotararea de Guvern nr. 749/2009  contine o prevedere suplimentara, potrivit careia universitatile neincluse pe lista nu mai pot organiza examenul de admitere. Altfel spus, Universitatii "Spiru Haret" i s-a interzis expres, prin act normativ, sa organizeze admiterea pentru anul universitar 2009/2010.

HG 749/2009, care  cuprinde lista facultatilor din Romania acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu, nu include si Universitatea Spiru Haret, deoarece aceasta a solicitat si a castigat in instanta sa fie anulate prevederile a doua hotarari de Guvern anterioare de acest tip, respectiv 676/2007 si 635/2008, care ii confereau statut de universitate acreditata.

Reprezentantii Universitatii "Spiru Haret" au cerut suspendarea executarii HG 749/2009 care le interzice organizarea exemenului de admitere pentru 2009-2010, pe motiv ca "se incalca principiul constitutional al autonomiei universitare si dreptul fundamental al oricarei persoane la respectarea proprietatii private", potrivit actiunii depuse in instanta.

Mai mult, in actiune se precizeaza ca, prin aceeasi hotarare de guvern, se incalca drepturile obtinute in urma acreditarii "Spiru Haret" ca universitate particulara. In urma acreditarii prin Legea 443/2002, universitatea are dreptul sa stabileasca organizarea "fiecarui ciclu universitar de zi, seral, cu frecventa redusa sau la distanta".

Prin urmare, reprezentantii institutiei considera ca Guvernul incalca atat Legea 443/2002, cat si Legea 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, "printr-un act administrativ cu o forta juridica inferioara". Potrivit actiunii, statul incalca obligatia de a se abtine de la orice act care poate duce la pierderea proprietatii private.

In consecinta, in actiunea "Spiru Haret" se arata ca HG 749 trebuie modificata astfel incat sa se permita  "exercitarea legala a activitatii universitatii si a dreptului acesteia de a organiza ciclul universitar de licenta, conform structurii aprobate de Senatul universitatii la 13 mai 2009".

Toate diplomele de licenta si titlurile universitare acordate de Universitatea "Spiru Haret" (USH) sunt legale, iar institutia de invatamant ii cere ministrului Ecaterina Andronescu sa inceteze atacurile publice asupra universitatii, a declarat, pe 24 iulie, rectorul Aurelian Bondrea.

Potrivit rectorului de la "Spiru Haret", institutia pe care o conduce are peste 50 de specializari, dintre care 95% sunt acreditate, iar restul autorizate.

De cealalta parte, conform ministerului, dintre cele 31 de facultati ale universitatii, 26 sunt acreditate sau autorizate de institutiile responsabile, cu mentiunea ca avizele au fost obtinute, in majoritatea cazurilor, numai pentru programele de invatamant la zi, insa universitatea are si formele de invatamant la distanta si fara frecventa.

Potrivit datelor centralizate de minister, Universitatea "Spiru Haret" a solicitat, in ultimii sapte ani, eliberarea a 147.000 de diplome, numarul documentelor cerute crescand in fiecare an, de la 5.700 in 2003, la nu mai putin de 56.000 anul acesta. Numarul diplomelor ilegale, estimat de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) la peste 40.000, va fi stabilit cu exactitate la finalul controlului demarat de minister la "Spiru Haret".

Universitatea "Spiru Haret" are 311.928 de studenti, ceea ce inseamna doua treimi din totalul studentilor din Romania. Institutia a fost infiintata in anul 1991 si a dobandit primele acreditari pentru invatamant la zi in 2002. Pana in prezent, "Spiru Haret" are circa 96.000 de absolventi.

Cele mai citite

Jon Snow vrea să investească în fotbalul românesc

Kit Harington, actorul britanic consacrat pentru rolul lui Jon Snow din saga "Game of Thrones”, ar investi într-o companie de management sportiv al fotbalului...

Comisarul-şef de poliţie Marian Robert Iancu ar fi obținut venituri de peste 800.000 de euro din afaceri imobiliare

Comisarul-șef de poliție Marian Robert Iancu, șef al Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliției Sectorului 3, a fost trimis în judecată...

Kamala și Trump, prima confruntare, într-o dezbatere fără public

Dezbaterea ar putea remodela cursa spre Casa Albă. Pennsylvania, stat-cheie în alegeri Candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump și vicepreședintele democrat, Kamala Harris se vor întâlni...
Ultima oră
Pe aceeași temă