Ministrul Culturii roman, Hunor Kelemen, si ministrul Culturii si Educatiei din Ungaria, Istvan Heller, au inaugurat, vineri, noul sediu al Centrului Cultural al Republicii Ungare de la Bucuresti, in prezenta mai multor personalitati ale vietii culturale si diplomatice, potrivit Mediafax.
Centrul Cultural al Republicii Ungare de la Bucuresti s-a mutat din casa de pe Strada Batistei, care a fost retrocedata, intr-o alta casa boiereasca, de pe Strada Gina Patrichi nr. 8, in apropiere de Piata Victoriei.
Istvan Heller a apreciat ca inaugurarea noului sediu reprezinta, in istoria relatiilor romano-maghiare, "deschiderea casei viitorului". El si-a exprimat recunostinta fata Hunor Kelemen si fata de Guvernul Romaniei pentru atribuirea unui nou sediu institutiei maghiare, precizand ca Ungaria are deschise 20 de centre culturale in lume, de la New York, la New Delhi.
Ministrul Culturii si Educatiei din Ungaria a mai apreciat ca centrul va avea o dubla misiune, si anume sa se promoveze in calitate de "casa a culturii maghiare la Bucuresti", dar si sa coopereze cu alte institutii culturale din Capitala si din Romania pentru promovarea culturii maghiare. Istvan Heller a mai adaugat ca centrul ar trebui sa fie deschis comunitatii maghiare din Romania, dar si tuturor locuitorilor interesati de cultura maghiara.
La randul sau, Hunor Kelemen a amintit ca si Romania are un centru cultural la Budapesta (Institutul Cultural Roman din Budapesta, n.r.), despre care a apreciat ca este la fel de activ ca centrul maghiar de la Bucuresti.
"Eu consider ca aceste centre au demonstrat, de-a lungul anilor, ca sunt un factor de cunoastere reciproca a valorilor culturale", a spus Kelemen. El a mai mentionat calitatea de membre ale Uniunii Europene a Romaniei si Ungariei si a vorbit despre posibilitatea ca cele doua tari sa coopereze in foarte multe proiecte culturale.
De altfel, acest subiect a fost discutat de cei doi ministri in cadrul unei intalniri de lucru pe care au avut-o in cursul zilei de vineri la sediul Ministerului Culturii, in conditiile in care urmeaza sa fie reinnoit acordul bilateral de cooperare in domeniul culturii intre Romania si Ungaria, incheiat la sfarsitul anilor '90 si care a expirat in 2008.
Printre proiectele culturale comune pe care cele doua tari le-ar putea sustine, ministrul Culturii din Ungaria a mentionat un program legat de promovarea personalitatii lui Korosi Csoma Sandor, filolog maghiar nascut in Transilvania, care a calatorit pana in India si Tibet in scopul de a gasi originile poporului maghiar.
La inaugurarea noului sediu al Centrului Cultural al Republicii Ungare de la Bucuresti au fost prezente personalitati precum ambasadorul Ungariei, Oskar Fuzes, ambasadorul Frantei, Henri Paul, regizorul Radu Gabrea, directorul Muzeului National de Arta al Romaniei, Roxana Theodorescu, regizorul Laurentiu Damian, criticul de film Manuela Cernat si directorul adjunct al Filarmonicii George Enescu, Nicolae Licaret.